In cautarile voastre anti-age ati auzit cu siguranta de colagen, utilizat fiind in diferite formule ca si acidul hialuronic sau elastina.
Probabil c-ati aflat deja ca acesta este o proteina (un polimer biologic format din aminoacizi), o componenta structurala cheie a propriului tesut conjunctiv (piele, oase, ligamente).
Pielea este sustinuta de mai multe forme ale tesutului conjunctiv, dintre care si colagenul care are aspectul unei retele de fibre. Exista mai mult de 28 de tipuri de colagen in organism, necesare constructiei celulare sau repararii tesutului, insa tipurile I, II, III si IV sunt vitale pentru sanatatea si aspectul pielii.
Stiintific vorbind, incepand cu varsta de 25 de ani ( +, -, fct de fondul genetic) colagenul se distruge cu o rata de 1,5 % pe an. Facand o medie, concluzionam ca in jurul varstei de 60 ani vom ajunge doar la 50% colagen facial. Colagenul deteriorat face ca reteaua de fibre sa devina “flasca”, se rupe sau se desface. Automat tesutul conjunctiv isi pierde sustinerea iar pielea noastra fermitatea. .. si astfel apar ridurile.
Va spuneam de tipurile de colagen. Ce importanta are acest aspect?
Pai nu putem vorbi de beneficii, eficienta..samd fara a le lega strans de “tipul potrivit la locul potrivit”.
Informativ:
- Colagenul de tip I – mai abundent in organism. Găsit în tendoane, oase, piele şi alte ţesuturi. Deosebit de abundent în tesut cicatricial.
- Tipul II, IX, X, XI – in cartilagii
- Tipul III – în ţesuturile cu creştere rapidă, în special in etapele timpurii de cicatrizare a ranilor. Acesta este înlocuit mai târziu de tipuri mai puternice şi mai dure de colagen.
- Tipul IV – in membrana capilarelor.
- Tipul V, VI – în general găsit alături de tipul I
- Tipul VII – in epitelii (mucoasa tractului gastrointestinal, ale tractului urinar, etc)
- Tipul VIII – peretii vaselor de sânge
- Tipul XII – alături şi in interacţiune cu tipurile I şi III
In piele, cele mai abundente sunt tipul I si III, formand o retea de fibre ca o plasa, responsabila pentru proprietatile mecanice ale pielii. Cu toate acestea, tipurile de colagen se comporta diferit, adica: un copil va avea exces de colagen tip III, care este responsabil pentru “moliciunea” pielii tinere. O data cu dezvoltarea fizica va scadea tipul III si va creste tipul I…. si va creste pana in jur de 35 de ani, cand pielea atinge apogeul “puterii sale mecanice”. Pentru ca apoi, pana la 60 ani, toate tipurile de colagen sa-si injumatateasca procentul din piele.
Poate acum vi se pare logic ca, intervenind pentru stimularea productiei de colagen, va trebui sa realizam cat de adecvat este stimulentul. Cu alte cuvinte, daca vom incerca sa grabim vindecarea unei rani (cicatrizarea), vom declansa cu siguranta un exces de tipul III. Iar daca peste 30-35 de ani vom stimula intern productia de colagen, aceasta va actiona mai mult ca sigur pe tipul I.
Faptul ca dispunem CANTITATIV de colagen nu este un beneficiu neaparat. Este mai important ca acel “putin” colagen pe care-l avem sa fie intact si depozitat in mod corespunzator. Colagenul “proaspat” este depus de fibroblastii tineri si sanatosi, intr-o structura coerenta si ordonata… pana cand razele UV, radicalii liberi, dereglarile hormonale, fumatul si alti factori nocivi de mediu vor face ca structura sa devina distorsionata si implicit textura pielii sa fie modificata.
Cat de eficiente sunt tratamentele de refacere a colagenului deteriorat?
Dupa cum ati remarcat deja, la o varsta mai tanara (pana in 25-30 ani) sinteza de colagen este un proces (sa-i zicem) imunitar si continuu, iar incercarea de a aduce un plus de colagen pielii este un lucru de prisos. Ideala, la acea varsta este canalizarea pe hidratare si hranire…nici intr-un caz pe structurile de rezistenta sau elasticitate ale pielii.
Trecand de aceasta varsta incepem sa luam in calcul mentinerea in echilibru a colagenului. Si asta pentru ca metabolismului nu mai lucreaza cu aceeasi viteza, iar fibroblastii sunt ceva mai obositi 🙂
Aceste lucruri sunt realizabile, insa trebuie sa alegeti cu logica si nu dupa prezentarile comerciale cu denumiri cheie “cu colagen”.
Creme cu colagen
Sunt cel mai mare fiasco de pe piata, in cazul in care ne asteptam ca acestea sa modifice in vreun fel structura proteinei numita colagen uman. Spuneam cuiva intr-un comentariu ca, atunci cand va fi descoperita minunea prin care aplicarea de muschi file pe brat va contura bicepsii… probabil atunci si aplicarea de colagen pe piele va repara structura deteriorata a colagenului uman.
In cel mai bun caz, produsele pe baza de colagen aduc un plus de hidratare datorita ingredientilor anecsi, dar in nici un caz colagenului, care are molecula mult prea mare incat sa patrunda la nivelul pielii incat sa umple ridul… de repararea fibrelor nici nu se poate pune problema. Exista insa companii care sustin ca produsele lor pot livra colagen intact transdermic in derm, acolo unde-i este locul. Miram-as…si pe bune daca n-ar merita Nobelul pentru asta! 🙂
Injectiile cu colagen
O metoda arhicunoscuta de umplerea localizata a ridurilor. Metoda este simpla, eficienta este de durata scurta-medie, rata de intolerabilitate pana-n 10% (poate cauza alergii grave de incompatibilitate). Inconvenient: preturi destul de mari in conditiile in care colagenul injectat este degradat treptat de enzimele organismului. Astfel efectele tind să dispară după 3-6 luni, iar tratamentul trebuie repetat pentru a mentine rezultatele.
Fibroblasti injectabili
O noua abordare este aceea de a injecta insusi celule producatoare de colagen (fibroblaste) in loc de colagen in sine. Acestea vor produce colagen o perioada mult mai lunga de timp. Utilizarea acestei metode este extrem de dificila, datorita incompatibilitatilor dese care apar. Una dintre alternativele disponibile in prezent (patentata sub numele de Isolagen) este de a recolta fibroblaste din esantioane mici si proprii de piele, sa fie crescute in culturi de tesut in laborator, ca apoi sa fie injectate in riduri sau cicatrici. Metoda este extrem de scumpa si inca in studii.
Cea mai importanta, si din punctul meu de vedere cea mai realista si eficienta metoda pare a fi stimularea productiei de colagen.
Beneficiul acestei metode o reprezinta colagenul depus ordonat, bine si sigur structurat, fara riscuri de alergii ulterioare, fara reactii imune sau infectii datorita injectarilor. In plus, exista multe ingrediente si metode utile relativ ieftine si in conditii de siguranta.
Dezavantajul ar fi ca productia de colagen este un proces complex (comparabila cu asamblarea automobilelor). Multe parti si instrumente trebuie sa lucreze sinergic pentru a induce eficienta.
Vitamina C: cea mai eficienta vitamina in sinteza colagenului. Asa cum multe dintre simtomele lipsei de vit c la nivelul organismului sunt strans legate de sinteza deficitara a colagenului.
Amino-acizi cheie:
Ca orice alte proteine, colagenul este format din aminoacizi (molecule organice mici). Furnizarea suplimentara a acestora organismului va ajuta cu siguranta la stimularea sintezei de colagen. Cei 4 aminoacizi esntiali sunt: lizina, hydroxylysine, prolina, şi hidroxiprolina (in cazul in care ii veti recunoaste pe undeva).
Peptidele de cupru
S-a demonstrat stiintific ca, atunci cand nivelul de cupru din interiorul celulelor creste, automat creste si productia de colagen. Cu toate acestea aveti mare atentie la acest metal, datorita toxicitatii sale. Nu administrati zilnic mai mult de 2 mg! Sa nu va treaca prin minte aplicarea de cupru anorganic pe piele, datorita radicalilor liberi pe care-i promoveaza automat. Doar cand acesta este convertit la forma organica (prin legarea de peptide) acesta poate fi aplicat oarecum pe piele (intr-un risc mai scazut). Peptidele de cupru s-au dovedit a promova cresterea parului si vindecarea ranilor (deci colagen tip III). Dar sunt la fel de eficiente in netezirea ridurilor si intarirea pielii.
Alimentatia bogata in colagen
Personal, mi se pare cea mai simpla si indicata metoda de intretinere permanenta: dieta bogata in carne rosie. Iar daca nu-ti permiti sa te axezi doar pe carnea rosie, exista forma de colagen numita gelatina. Cea mai indicata este gelatina bovina, care trebuie musai insotita de administrarea concomitenta de enzime digestive (vezi in farmacii si plafaruri).
Administrarea de colagen intern are mult mai multe beneficii, intrucat lucreaza eficient pentru tot organismul, incepand de la piele,cartilagii, oase samd.
Am avut placerea sa vad cu ochii mei eficienta colagenului administrat intern atunci cand am cunoscut-o personal pe Alina. Credeti-ma ca a fost persoana care m-a determinat sa iau in serios gelatina in fiecare dimineata (o lingurita dizolvata intr-un pahar cu suc de lamaie –vit C). Problema la mine tine de faptul ca ma satur prea repede de tot ce e wow, asa ca pauza consecventa…
Interesant articolul. Eu am cumparat un gel de buze cu colagen, de la Dior, pentru volumizare. Sunt foarte incantata de rezultate, pentru ca nu sunt adepta operatiilor sau altor trucuri nenaturale.
super articol, ff complet .. stiam eu ca in ultima vreme am uitat sa iau ceva :)) .. ei nah poftim, mi-ai trezit din nou pofta de gelatina .. :*