Oricat as incerca o descriere cat mai relevanta a ceea ce inseamna PLANTA MINUNE , nu veti intelege secretul decat in momentul in care veti incepe sa o folositi.

Efectele la nivelul organismului sunt atat de uimitoare, dupa o administrare de numai 1-2 zile, incat sunt convinsa ca veti deveni (ca si mine) dependente de ceea ce natura ne-a oferit mai presus decat orice tratament naturist… miracolul  care intrece detasat orice medicament alopat, homeopat si alte asemenea.

Dar ce anume aduce CATINA la rang de “miracol” … fie ca vorbim de sistem imunitar, boli de piele sau geriatrie?

Observati, va rog, compozitia pe 100 gr fruct, ca sa intelegeti de ce un pahar zilnic de suc natural/neprelucrat poate acoperi orice antibiotic sau vaccin antiviral, orice supliment nutritiv de sintetiza, sau crema nutritiva de lifting:

(vit. hidrosolubile)

Vit. C – 2500 mg/ 100 gr fruct ( o cantitate de 14 ori mai mare decat cea din citrice, si de 2 ori mai mare ca a maceselor, ceea ce-l face cel mai puternic antioxidant existent)

Vitamina P

Vitamina K

Complexul complet B1-B9 in cantitati remarcabile

18 aminoacizi (inclusi toti aminoacizii esentiali)

(vit liposolubile)

vit A – 380 mg /100 gr fruct (depaseste de cateva ori cantitatea continuta in pulpa de morcov)

vit E 16 mg – (vitamina “frumusetii pielii” pt calitatile regenerarante remarcabile)

vit F 8 mg

vit D 20 mg

(microelemente):

fosfor 194 mg

calciu 210 mg

magneziu 186 mg

potasiu 165 mg

sodiu 3 mg

fier 14 mg

( atentie, raportul dintre sodiu si potasiu este net in favoarea acestuia din urma, explicand mobilitatea anionilor ca saruri de potasiu)

* In acest moment puteti consulta comparativ un prospect de multiminerale & vitamine pe care-l aveti la indemana, insa tineti cont ca suplimentele de sinteza nu au nici pe departe eficienta celor naturale 100%, mai presus de faptul ca adaosurile chimicalelor din compozitie aduc de cele mai multe ori un minus semnificativ pt sanatata privita in ansamblu)

Sa continuam:

Semintele fructului contin acizi grasi nesaturati cum ar fi:

35% acid palitoleic, un acid foarte important in sfera dermato-cosmetica. Acesta se găseşte în compoziţia pielii, ajutând la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor prin contributia sa ca principal factor regenerant la nivel celular.

17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6.

Paradoxul acestui fruct il reprezinta “convietuirea” in acelasi mediu a vitaminelor liposolubile (A,E,F,D) – instabile in mediu acid, cu vitaminele hidrosolubile (B1-B9, C,K,P) instabile in mediu alcalin, la un nivel de PH de 2-3.

Nu v-am amintit acest aspect degeaba, ci pentru a insista pe faptul ca orice prelucrare a fructului (tincturi, gem, ceai..etc) ii distruge –  logic (prin distrugerea membranei), aproape complet, calitatile nutritive.

De aceea singura metoda eficienta de pastrare ramane a fi conservarea in miere de albine (conservant natural de electie). Tot secretul este sfărîmarea boabelor între dinţi şi mestecarea seminţei din fruct, aceasta fiind, de fapt, adevăratul depozit de vitamine.

La capitolul UTILIZARI  TERAPEUTICE, revin la primele mele cuvinte, in care va spuneam ca in practica este imposibil sa existe vreo afectiune pe care catina sa nu o trateze RAPID. Iar daca nu ati testat-o inca pe pielea voastra, credeti-ma ca literatura deosebit de bogata (pe net) si numeroasele cercetari stiintifice in aceasta directie  va vor uimi, incat sa va determine sa va revizuti atitudinea privind starea generala de sanatate… printr-un simplu obicei zilnic: CATINA.

Desi informatiile abunda pe paginile de internet, motiv pt care mi se pare inutil sa mai precizez aici si eu, vreau doar sa amintesc acele cateva aspecte specifice sezonului, si care asigura garantat si aproape instantaneu rezultate vizibile:

Imunitate scazuta, sensibilitate la infectii. ANTIVIRAL prin proprietatile bactericide extraordinare. Tratament de top  in gripa si  viroze, cu rezultate ce dapasesc orice antiinflamator de sinteza ( farmacii).

 

Copii rahitici,anemici, distrofici, foarte sensibili la boli.

 

Efect energizant, benefic mai ales pentru persoanele cu stari de oboseala si somnolenta. Cei care preferă (totusi) un somn liniştit, este bine să consume fructe de cătină numai în prima parte a zilei, consumul lor către seară dand un efect mult mai puternic decît cel al cafelei.

 

Afectiuni dermatologice complexe si cazuri dificile de arsuri termice sau chimice, expunerea la iradieri sau factori de mediu extremi: ger, vant. (stimuleaza epitelizarea/regenerarea tesuturilor, iar prin cantitatea mare de vit.C creste semnificativ productia de colagen si elastina)

Eczeme infectioase, virusuri sau stafilococi, dermatoze de diverse etiologii.

 

Uleiul de catina combate imbatranirea prematura a epidermei prin efectul puternic antiradicalic si prin refacerea tesutului conjunctiv alterat de varsta. Este folosit cu succes în cuperoză, acnee, psoriazis.

Se utilizeaza in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice – produsul avand efecte regenerante, implica automat liftingul, de aceea este folosit in foarte multe dermatocosmetice, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.

 

In timp, m-am obisnuit cu gustul destul de ciudat al catinei macerate in miere, pe care-l beau sub forma de suc natural – cu adaos de apa, ZILNIC (2-3 cani mari), incepand de toamna si… pana trec de perioada zilelor gri.

Desi imi propusesem de cativa ani, am reusit de curand sa renunt definitiv la sucurile din comert ( “multumita” abia unui soc pe care l-am avut cand am vazut cu ochii mei, intr-un spital, suferinta supraomeneasca la care ajunsese un fost lucrator al companiei Coca-Cola, care nu a cunoscut gustul apei, cu  esofag si stomac “ars” la propriu, numarandu-si minutele de teroare, in chin si urlete in reanimare, in asteptarea unui transplant de ficat …brrr) Cu o asa determinare, am renuntat complet la prostii gata ambalate din comert, cu atat mai mult am devenit dependenta de sucul de catina, pe care il beau incepand de “dupa cafea” si pana pe la orele 16.( probat, dupa 16, imi energizeaza excesiv si somnul )

Fiicei mele, insa, i se ridica parul pe spate cand ma prezint la ea cu “sanatetea la cescuta”. Si acum, dupa atata vreme, i se intoarce stomacul pe dos… si daca ar sti saraca ca in minunea care abia o suporta este si un ou de prepelita crud cu cateva picaturi de laptisor de matca.  Insa de cativa ani nu stiu ce inseamna febra la copil, viroza cu zile de chin, iar o durere de amigdale nu dureaza mai mult de jumatate de zi (in acest caz  asociez cu propolis aplicat prin pulverizare direct pe amigdale)

Iar la nivelul tenului, no comment. Este fenomenala! Nu stiu pentru ce anume sa o dedic mai intai : luminozitate (vit C in exces), monstruletii care apar de la mainile prafuite pe fata (antiinflamator si bactericid), cearcanele (prin vit K potentata de vitC), liftingul fin prin sinteza de colagen datorata vit.C… Credeti-ma ca stiu cum le face pe toate in doar jumatate de ora.

In loc de concluzie, am sa va spun pe scurt povestea care m-a marcat acum cativa ani citind-o, si datorita careia mi-a crescut brusc interesul pentru aceasta planta care umple inca tarabele taranilor in piata si pe langa care trecem nepasatori:

In 1985 are loc un accident de munca la Combinatul Chimic Giurgiu. Rezultate: trei arsi de vii, de grad 3 si 4, in suprafete de peste 50%. Diagnostic: “fara sanse de supravietuire”. Profesorul I.Brad, de la Fac. de Medicina din Tg. Mures, este adus urgent cu un elicopter. Profesorul s-a prezentat cu un singur lucru: avea asupra sa ulei de catina. A stat zi si noapte in spital pansand personal ranile pacientilor fara sanse de viata. Incepand cu a doua zi medicii au ramas stupefiati ca … (anormal) nu au mai aparut germenii patogeni ai pielii.

Cei trei traiesc si azi, promovand si acum produsul miraculos care i-a salvat…sau mai corect, le-a dat ani de viata.

 

Asa cum permanent v-am repetat-o,

Invatati sa nu va mai cautati sanatatea in rafturile farmaciilor care vand “sanatate la pilula” sau “lifting la borcan”, cautand miracole in medicamente si suplimente de sinteza.

Secretul este sa tratati organismul si nu boala, dar aceasta cere o mica doza de interes…restul se declanseaza de la sine, in efect domino.

P.S.

Grabiti-va! Sunt ultimele zile in care mai puteti gasi catina pe piata. Iar varianta ceaiurilor, capsulelor, tincturilor, cremelor, samd… pastrati-o doar ca alternativa… in cazul in care vreti sa va simtiti oarecum utili… 🙂 (sau nu aveti ce face cu banii).


12 Comments

  1. Am achiztionat uleiul de catina de la plafar citind despre efectele lui benefice asupra tenului.Am avut si inca mai am o rana urata din cauza unei depilari cu benzi de ceara pe fata.Asupra ranii u stiu ce m a ajutat cel mai mult,am folosit foarte multe produse.Cicabio de la Bioderma mi se pare totusi un produs care a ajutat vizbil refacerea pielii.Acelasi lucru pot spune despre Bephanten.Carpicon nu a avut efectul asteptat.Folosesc uleiul de catina si in jurul ochilor .Acum,din cauza ranii pe care sunt nevoita sa o acopara cu multe straturi de fond de ten,nu stiu exact care ar fi cauza aparitie unor cosuri.M am temut si de uleiul de catina.Nu stiu cat de in regula este cel procurat de la plafar cu numai 10 ron.

    1. Author

      Da, da! Stiu problema ta… nu uit eu asa repede :)
      Un ulei de catina garantat e de la Fares. Am o carte in care ei explica tehnologia de fabricatie si par a fi credibili.
      Il am si eu pe cel de la Fares si n-am avut niciodata probleme, nu mi s-a parut a fi comedogenic (utilizat pe mai multe persoane).
      Stii ca ti-am spus ca pielea ta va fi sensibila pentru vreo 2 ani :(
      Tind sa cred (totusi) ca nu uleiul e buba aici… dar depinde si de cine-i facut.

      1. Este uleiul de la Fares.Nici eu nu cred ca el este problema dar vroiam sa ma asigur de calitatea lui.
        Rana arata un pic mai bine insa exista semne si din pacate sunt nevoita sa port fond de ten ceea ce sincer nu mi convine deloc.Imi da senzatia de ten incarcat si ma streseaza hainele pe care le murdaresc..dar asta e, nu am ce sa fac.De doua zile folosesc si aur-derm crema cu mimoza,m am gandit ca s a obisnuit tenul cu Cicabio pentru ca numai vad o schimbare in bine, de ceva timp.Multumesc.

  2. Salut! si La Multi Ani! voiam sa te intreb cum prepari sucul de catina.Si eu am la macerat niste catina cu miere in frigider, dar o mananc cu lingurita dimineata, ma energizeaza pt ca eu nu pot bea cafea, dar mi s-a cam acrit de ea asa si ma gandeam ca ai o reteta speciala de preparare a sucului.Multumesc!

    1. Author

      Exact asa o tin si eu, macerata cu miere in vreo 2 damigene, in magazie :)) mi-am facut toamna asta in disperare… vreo 20 kg fruct. Sotul meu o mananca cu lingurita, insa eu mi-o strecor bine cat sa-mi iasa suc concentrat. Fac chestia asta o data/saptamana, sa-mi incarc cateva sticle pe care le tin la indemana, numai cat sa-mi fie comod ..in viteza… sa-mi pun cate 3 degete intr-o cana mare cu apa peste. Asa ceva beau/tocai eu toata ziua (exclus seara). Nu beau niciodata apa sau ceai pt ca am catina cat sa ma tina pana-n vara. :)
      P.S. Sa stii ca semintele si coaja fac mai mult decat pulpa in sine. Dar e buna si aia…cand nu suporti sa mesteci toata ziua la cojile acelea. Cand mai uit sa-mi strecor (mai des mi-e lene) pun maceratul asa in cana si adaug apa. E aiurea ca-mi ramane printre dinti… dar cu atat mai bine la eficienta ;)

    2. Mi-a cumparat si mie mama de o tanti un borcan de fructe de catina macerate in miere, si o sticla doar de suc de catina…
      borcanul l-am devorat intr-o saptamana, deja nu mai am, iar din suc mai am cam jumatate de litru … il beau cu apa. Cam dulce pt gustul meu, dar e ok, mai ales cand stiu ca face bine.
      Insa eu fructele le-am mancat cu lingurita, acrisoare cum sunt, mi-au placut mult…

      Voi incerca sa mai caut… mama a luat doar asa… dintr-o vacanta, de la o taranca, crezand ca vor sta prin casa intr-atat de mult timp incat le va arunca. Nu a stiut ca mie Dana mi-a insuflat dragostea pt catina :)
      Chiar voi iesi saptamana viitoare prin piete, sa vad daca mai gasesc. Dar fructele, nu sucul. Eu pe alea vreau sa le rontai …

  3. buna dana,citesc de ceva vreme blogul tau si ma bucur sa constat ca ai revenit. Am citit articolul despre catina si ma tenteaza sa folosesc uleiul de catina pentru ten. Inainte sa mi-l procur am nevoie de sfatul tau. Am 24 de ani si de ceva vreme ma lupt cu niste cosuri si pete de la soare, desi sunt o persoana foarte atenta la igiena si am un intreg ritual de ingrijire faciala, se pare ca lucrurile se inrautatesc pe zi ce trece. Tratamentele recomandate de dermatolog, mi-au deshidratat foarte tare tenul, chiar daca folosesc creme dermatocosmetice hidratante, uleiuri naturale si masti nu pot sa-l readuc la starea normala. Am riduri pronuntate in jurul ochilor si pe fata sa vad linii de deshidratare. Te rog, am nevoie de ajutorul tau. Multumesc

    1. Author

      Oki, Anne-Marie! Te astept la salon, si-mi povestesti ore intregi cum si ce faci incat sa eviti ridurile de la ochi, ca sa-mi pot face o parere mai exacta – in caz ca … ceva nu faci bine. Blogul nu e destinat diagnosticului on line sau tratamentelor personalizate. Aici timpul nu ne permite decat sa mai schimbam si noi cate o parere… sa mai furam cate o idee…

  4. Am fost in fiecare zi si am sperat ca, intr-o zi, vei fi si tu!!!Si uite…s-a intimplat!!

    >:d<

    PS: cand mi se pune pata ma tine, nu gluma!;)

  5. Uau!! Ai revenit sau eu visez??

    1. Author

      Angelica, mai esti inca pe aici? Fac si eu ca tine…uauu! Mersi mult! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.