A nu se confunda tenul uscat cu tenul deshidratat. Tenul uscat prezinta deficienta in lipide, iar tenul deshidratat deficienta de apa. Adevarat ca tenul uscat atrage in marea majoritate a cazurilor deshidratare, dar deshidratarea se intalneste la fel de usor si la tenurile grase. Sunt lucruri complet diferite, iar diagnosticul corect duce la alegerea unor tratamente adecvate.
Tenul uscat se datoreaza in mare parte unei predispozitii genetice, dar nu este exclus sa fie dobandit in urma utilizarii unor produse necorespunzatoare , inaintarii in varsta sau unor cauze de ordin intern si extern.
Caracteristici si diagnostic
Atunci cand cauza este o predispozitie genetica, numarul si/sau marimea glandelor sebacee, care asigura necesarul lipidic, este in numar redus. Daca tenul uscat este dobandit, numarul glandelor este normal dar secretia este insuficienta.
Oricare ar fi originea unui astfel de ten, el se prezinta astfel:
Pielea este mata, cu porii mici si cu riduri fine superficiale. Ridurile apar datorita deshidratarii cauzate de lipsa peliculei grase de protectie. Aceasta pelicula, intalnita sub numele de „film protector hidrolipidic” constituie bariera suprema intre corp si mediul inconjurator. Misiunea sa este de a proteja organismul de pierderile de apa si de diversele agresiuni externe (raze UV, poluare, microorganisme). Aceasta functie bariera este asigurata practic de stratul cornos, iar lipidele prezente in acest strat formeaza un adevarat ciment intercelular pentru a regulariza circulatia apei prin piele. De aceea tenul uscat atrage, in consecinta, deshidratarea.
Tenul uscat are o culoare stearsa, deseori prezentand si o descuamare furfuracee. La o analiza mai atenta se observa si mici fisuri liniare.
La palpare pielea este fina, subtire, cu elasticitate diminuata (datorata insuficientei de grasimi din stratul adipos si insufientei de apa din spatiile intercelulare).
Pielea are o sensibilitate marita, inrosindu-se destul de repede la atingere (desi nu are toate simptomele unui ten sensibil).
Persoanele cu tenul uscat au deseori senzatii de usturime si mancarime, asa numita „piele care strange si trage”.
Ce produse folosim in acest caz?
O piele care isi pierde vitalitatea si supletea provoaca mereu senzatii de disconfort. Intrucat echilibrul ei este perturbat , este necesara ingrijirea pielii in profunzime.
Regula 1: crema se aplica pe pielea umeda ( logic, nu cu apa potabila, numai cu apa termala). Aceasta metoda potenteaza semnificativ efectul cremei.
Regula 2: Nu va machiati niciodata fara aplicarea unei creme puternic hidratanta; recomand in acest caz o crema cu textura gel.
Formulele pe baza de apa se evapora usor, asadar alegeti formula pe baza de ulei, dar nu orice fel. Cele mai grele, mai dense si mai uleioase sunt bazate pe petrol, formand o baiera ocluziva care blocheaza porii… e ca si cum ai purta un costum impermeabil din namol. Orientati-va spre produse naturale, non-ocluzive, care ingrijesc, hidrateaza si inmoaie pielea; ingrediente precum extractele din plante aromatice, uleiuri esentiale in formule de silicon organic, pentru catifelare.
Cremele cu ceramide sunt recomandate in acest caz. Ceramidele sunt printre primele componente ale lipidelor cimentului itercelular al pielii, pe care il „organizeaza”, si joaca un rol important la nivelul retentiei de apa. Ceramidele sunt activi cheie in hidratarea pielii, pentru ca sunt metabolizate in epiderma pentru a se asocia altor lipide ale stratului cornos. Astfel este facilitata producerea de catre piele a lipidelor cutanate proprii, stimuland sistemul natural de refacere.
In cazul tenurilor uscate este strict necesar aplicarea complementara a mastilor hidratante, care pot fi lasate sa actioneze pe tot parcursul noptii, pentru ca dimineata pielea sa fie regenerata si luminoasa.
Produse naturale:
Cele mai recomandate masti pentru acest tip de piele sunt mastile cu produse lactate grase, sucurile de fructe si infuziile de plante.
Cea mai frecvent folosita este masca cu galbenus de ou in diferite combinatii. Pentru consistenta adaugati la masca lapte praf.
Pentru tenul uscat sunt recomandate plantele cu efect de activare a circulatiei periferice sau cu proprietati emoliente: galbenele, musetel, sunatoare, nalba mare.
Folositi cat mai des capsule de vit A si E , laptisor de matca, miere si ulei de masline.