exfoliere1 S-a inteles cat de importanta este demachierea, hidratarea si protectia UV, insa curatarea le depaseste ca importanta pe toate acestea, intrucat absenta/neglijenta ei implica automat nereguli in toate etapele ulterioare.

Degeaba hranim pielea cu cei mai sofisticati ingredienti, daca ea nu are cum sa asimileze activii din produse si masti, existand riscul ca acestia sa ramana blocati la suprafata , fara sa-si atinga scopul.

Pielea se afla intr-un proces permanent de regenerare, la fiecare 24 ore celulele stratului cornos al epidermei (corneocitele-cunoscute de voi sub numele de celule moarte) se detaseaza rezultand o descuamare insesizabila. Acestea in combinatie cu praful, sebumul si transipratia blocheaza porii pana la marirea acestora. Automat incetineste procesul de oxigenare al tesutului, dar cel mai grav este ca porii deschisi reprezinta un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor/ infectiilor care produc neplacerile pe care cel mai des avem tendinta sa o numim scurt: acnee.

Metoda ideala de curatare profunda este exfolierea/ gomajul , facuta sistematic si constant.

Efectuata dupa anumite reguli, exfolierea imbunatateste in timp textura tenului, sterge o parte din petele pigmentare si estompeaza ridurile fine. Insa cel mai benefic lucru pe care-l atrage exfolierea este faptul ca induce regenerarea celulara, fortand astfel formarea unui „new skin”.

Diferenta dintre gomaj si peeling

gomajCan vorbim de gomaj (gommer- a sterge) si de produse pt gomaj facem referire la exfolierea mecanica efectuata cu microparticule abrazive (din fructe sau polietilena)

Se aplica numai in anumite cazuri si completeaza curatarea superficiala.

Gomajul se aplica evitand pleoapele si zona ochilor, se lasa sa se usuce cateva minute si apoi se activeaza prin miscari specifice – traseul de gomare este oblic pe fiecare parte a fetei, de la barbie spre tampla si orizontal pe frunte.

Produsul se indeparteaza prin pulverizare cu apa termala si se strege intotdeauna cu comprese/dischete sterile.

Gomajul ( deci cel abraziv) este contraindicat tenurilor care prezinta teleangiectazie (capilare sparte), tenurilor extrem de sensibile si cu pielea subtire, tenurilor iritate, cat si in cazul acneelor in care este suspectata o stare inflamatorie sau microbiana ( pentru a elimina extinderea infectiei).

peelingPeelingul se deosebeste de tehnica gomajului prin aceea ca foloseste mijloace chimice pentru indepartarea stratului superficial al pielii (fapt pentru care se recomanda executarea lui sub supraveghere de specialitate). Este intalnit si sub denumirea de „gomaj enzimatic”. Exfoliantii enzimatici lucreaza bine si pe tenurile sensibile si in toate acele situatii in care este interzis gomajul mecanic.

Peelingul chimic consta in aplicarea unuia sau mai multor agenti chimici exfolianti avind ca rezultat distrugerea controlata a unor straturi ale epidermului si/sau a dermului urmata de o regenerare a unui derm si epiderm nou.

Pytopeelingul este peelingul executat cu ajutorul unor extracte de plante. Chiar daca nu este foarte sofisticata, aceasta interventie trebuie executata de o mana experimentata, pentru ca e vorba de o „inlaturare” controlata a pielii. Cu ajutorul unei solutii concentrate de plante, cateva straturi de celule de la suprafata pielii sunt “topite”. Odata stimulat, procesul de diviziune celulara din stratul germinativ bazal al pielii, va naste un strat de celule noi si asa se explica aspectul intinerit al pielii.

Exfolierea se executa de regula o data/ doua ori pe saptamana, insa in functie de tipul de ten poate fi recomandata la un interval mai lung, pana la o data pe luna.

Dezincrustarea electrica (anaforeza)

galvanicSe realizeaza in cabinete cu ajutorul substantelor electropozitive si a curentului galvanic (cel cu care vi se face ionizarea, doar ca se inverseaza polii). Tratamentul  implica aplicarea curentului direct  pe suprafata pielii si are drept scop patrunderea anumitor substante prin bariera epidermei catre derm, acolo unde se produc colagenul si elastina. Prin dezincrustare are loc decongestionarea tenului gras, acneic si desprinderea impuritatior si comedoanelor, cat si degresarea pielii.

Urmare operatiunii de dezincrustare electrica are loc si o marire a nutritiei pielii in regiunea respectiva, datorita faptului ca prin aplicarea electrozilor, capilarele pielii sunt stimulate si se produce o hipertemie. De asemenea sunt diminuate edemele datorita curentului galvanic, astfel ca forta de regenerare a pielii se mareste si in tesuturile ei mai profunde.

Se recomanda de regula tenurilor extrem de incarcate.

Dermoabraziunea

microdermoabraziune

este o procedura medicala, sangeranda, in care stratul epidermic al pielii este indepartat prin netezirea cu abrazivi. Tehnica utilizeaza un sistem de microcristale cu margini neslefuite sau laserul pentru indepartarea celulelor moarte. Peria exfoliaza pielea prin miscari rotative extrem de rapide, un proces destul de agresiv pentru tegument. si care vor produce, prin frecarea tenului, dezepitelizarea partiala, adica indepartarea unei parti din grosimea  pielii.

De obicei, dermabraziunea medicala estetica (terapeutica) se practica in asociere cu alte tipuri de interventii, cum ar fi lipofilingul si/sau liftingul chirurgical.

A doua zi dupa dermabraziunea medicala tenul este edematiat, cu senzatie de tensiune sensibila care face dificila deschiderea nedureroas a gurii timp de 2-3 zile. De la sfarsitul zilei unu dupa dermabraziunea medicala apar cruste maronii care vor incepe sa se detaseze din ziua a 4-a si vor disparea in totalitate dupa o saptamana, lasand o piele de culoare roza, care isi va recapata culoarea normala in 10-12 zile.

Dermabraziunea profunda (terapeutica) antreneaza riscul de arsuri, cicatrici hipertrofice,  hipo sau hiperpigmentari.

Mare atentie! Acesta este un procedeu specific cabinetelor dermatologice, nu va lasati inselate de alte „oferte” care poarta acelasi nume:  aparate minune pe baterii de la tv, sau crème cu perii de la Avon..etc.  Si eu am ramas socata sa aud cliente care mi-au spus ca au facut dermoabraziune la cosmetica cu periile de la combina. No comment.

Peelingul chimic

Este o tehnica utilizata de chirurgii plasticieni pentru a „repara” tenul ridat, patat sau profund devastat de cicatrici.

descuamare

De aceasta data, straturile de piele afecate sunt inlaturate cu ajutorul unei solutii chimice: Fenolul sau Acidul tricloracetic (TCA). Pentru ca este foarte intens, peelingul chimic poate fi utilizat doar in anumite regiuni cum ar fi fruntea sau zona din jurul gurii (in general in locurile unde se instaleaza ridurile de expresie.)

Este posibil ca aceasta metoda sa nu dea rezultate optime pentru toata lumea, dar pentru cele mai multe persoane da rezultate mai mult decit satisfacatoare. Curata foarte bine porii si, folosita regulat, previne aparitia punctelor negre sau albe. De asemeni stimuleaza productia de colagen din derm, ceea ce are ca rezultat un ten mai ferm si mai omogen.

Exfoliatori de electie

Alfa si Beta Hidroxi – Acizii

ALFA (AHA)

Citric -citrice,

Malic – mere si pere,

Tartric – struguri,

Lactic – lapte acru/branzeturi fermentate

Glicolic- din trestie de zahar

BETA (BHA)

Acid acetilsalicilic

Bicarbonatul de sodiu

Concentratia si ritmul utilizarii acestor acizi determina rolul lor, respectiv: exfoliant, depigmentar, antirid etc.

Pentru utilizarea la nivelul consumatorului de raft, AHA din produse nu pot depasi o concentratie mai mare de 10%. Doar la nivel profesional se poate lucra cu concentratii de 20 si 30 % , si numai in conditiile in care tenul a fost pregatit anterior pentru asemenea interventii.    In chirurgia reparatorie se ajunge la concentratii de 50-70 %.  Asa cum este importanta concentratia, la fel de important este PH-ul la care lucreaza.  Ph-ul AHA in  produsele din comert variaza intre 3-4%,  iar la nivel profesional incepe de la 8%.

Probail ca nu veti intalni produse la care sa fie specificata concentratia acizilor pe prospect. Insa daca ingredientul (AHA) este specificat in continut in primele doua-trei linii, este probabil ca, concentratia lor sa fie cea corespunzatoare (adica mare).

Diferenta intre alfa si beta hidroxiacizi este legata de solubilitatea lor:

AHA sunt solubili in apa si BHA in mediu uleios.

Acest lucru înseamnă că acidul beta hidroxi este capabil să pătrundă în porii care conţin sebum şi exfoliaza celulele moarte ale pielii, care sunt construite până în interiorul porilor.

Tot din cauza acestei diferenţe de proprietăţi acidul beta hidroxi este utilizat mai eficient

pentru tenul gras, cu puncte negre şi albe.

Beta hidroxi acizii sunt mai putin iritanti decat alfa, chiar daca acestia patrund mai adanc in pori. Insa beta hidroxi predispun mai rapid pielea la cicatrici datorate modificarilor de pigment decat alfahidroxi.

BHA funcţionează cel mai bine într-o concentraţie de 1% si 2% , la un pH de 3 – 4.

Spre deosebire de AHA care trebuie să fie listate în primele 3 ingrediente pentru a indica concentratia mare , beta-hidroxi pot fi enumerati în mijlocul sau chiar spre partea de jos a listei ingredientelor, pentru că este eficient la concentraţii mai mici.

AHA sunt mai bine utilizati pe pielea îngroşată, afectata de soare cat si pe

cicatrici sau riduri.

* Efectele utilizarii acizilor se vad abia dupa 6 luni de utilizare constanta.

* Regula este ca acizii sa fie folositi pe o baza puternic hidratanta pentru a reduce/ameliora riscurile

iritatiilor. Nu permiteti sa vi se faca in saloane tratamente cu AHA/BHA in cazul in care tenul nu este suficient de hidratat pentru o asemenea interventie.

* O alta regula strict necesara este utilizarea ulterioara a produselor cu factor mare de

protectie intrucat „pielea cruda” risca sa fie grav afectata de ultraviolete.

* Pentrut a-si face efectul, acizii sunt lasati sa lucreze minim 10 minute. Degeaba se folosesc acizi in etapele demachierii, atata timp cat demachierea nu permite absorbtia substantelor de catre piele. Vechea problema ca si cu demachiantele “imbunatatite” … gen: demachiant hidratant .

RETINOL A / Retinoizi

Retinoizii sunt derivati de vit.A si reprezinta ingredientul cel mai des folosit in cazurile

acneice, dar in acelasi timp este des folosit in stergerea semnelor de imbatranire.Fiind

puternici exfolianti produc foarte usor inrosirea si uscaciunea pielii, insa aceasta este doar o reactie tranzitorie. In cazurile de gen se utilizeaza treptat, incepand de la 1 data la 3-4 zile, marindu-se treptat frecventa utilizarii.

Desi suna tare ciudat, este cea mai ieftina metoda de lifting. In cazul in care tenul nu suporta contraindicatii, vi-l recomand garantat! ( dar numai dupa o analiza la dermatolog! )

Folosind retinoizi multe persoane dezarmeaza datorita efectelor de la inceputul tratamentului: inrosiri, acumulare de puncte albe de grasime care pot dura cateva saptamani. Dar asta nu inseamna decat ca retinoidul incepe sa-si faca treaba. Pentru cele care au rabdarea sa suporte, pielea le va rasplati inzecit!

Nu are sens sa va reamintesc produsele naturale care au efect de peeling enzimatic pentru ca vi le-am enumerat mai sus, la acizi, si am tot discutat aici despre ele (oricum, pentru neclaritati nu ezitati sa ma intrebati).

Doar ca o completare la gomaj, tin sa insist pe faptul ca un gomaj efectuat cu faina de porumb este unul foarte agresiv, folosit de regula la corp. Pentru fata gomajul cel mai indicat este cu adaos de cafea sau frunze rasnite de ceai.

P.S. Cu siguranta am uitat sa va specific vreun lucru foarte important. Dar in ideea ca tot aman acest post ca sa mai completez cand imi dau seama… voi ajunge sa-l public in iarna. Asadar, va rog daca aveti intrebari in completare sau credeti ca ar fi fost util tututor sa dezbat ceva anume, trageti-ma de maneca. Voi reveni imediat.

77 de comentarii

  1. Buna Dana ,
    As dori sa te felicit mult si bine pentru toate informatiile oferite , dar cred ca deja stii cat de utile sunt ma rezum la : ” Toata admiratia mea ” :)
    Te rog sa ma luminezi si pe mine : Ai scris despre cum ti-ai conservat plantele de aloe vera ( ulei de masline ,aloe si ulei de masline ) – amestecul rezultat pentru ce este util ?

  2. Bună! Am 14 ani şi am un ten plin de coşuri şi puncte negre. Am folosit o crema pt. puncte negre, dar nu a funcţionat. Acum nu mai folosesc nici un fel de creme, doar un gel de curăţare pe care nu îl aplic chiar tot timpul. Am auzit si eu despre tot felul de peeling-uri si gomaje. Aş vrea să-mi prepar şi eu unul, dar nu ştiu ce sa pun in el. Am nevoie de unul de exfoliere puternica, deoarece am urme si rani de la acnee. Va rog sa-mi raspundeti! Multumesc anticipat! O zi buna…:)

    1. Author

      Nu o sa reusesti sa-ti exfoliezi fata, in masura in care sa-ti atenuezi petele de la acnee, doar cu un gel de curatare. Timpul nu-mi permite aici sa detaliez foarte mult, poti intra pe http://proesteticmag.ro, unde gasesti gama completa pentru exfolieri. Putem sta de vb mai mult ….in alte conditii :) O zi frumoasa si tie!

  3. Te rog ,daca poti,sa-mi dai si mie o idee de solutie pt petele maro care s-au inmultit si marit pe fata mea…..am incercat diverse…crema recomandata de dermatolog nu a functionat decat pe moment ca dupa sa ma aleg cu o iritatie de care nu am scapat 2 luni….in fine….creme de plafar ,de la farmacie dermato-cosmetice…..aspirina…bicarbonat…ulei de ricin….nu mai stiu ce sa fac…..incerci sa-mi dai o idee?Te rooooooog…..

    1. Nu intru peste Dana, este domeniul ei, insa pana apuca ea sa-si faca timp, iti fac o sugestie subtila..
      AI RABDARE ! In primul rand, cu tenul pigmentat este mareee nevoie de rabdare, nu dispar peste noapte petele, indiferent cat de miraculoasa ti se spune ca este o metoda sau o crema!
      Trebuiesc luni de zile de munca si rabdare si nu mereu ai rezultatele scontate, melanina se incapataneaza de cele mai multe ori.
      Acum mi-e greu sa iti dau un sfat clar : FOLOSESTE AIA PT CA LA MINE A FUNCTIONAT…
      Am folosit de pe piata mai multe creme care promiteau depigmentare si nu am vazut rezultate, si pretul lor nu era chiar mic, raportand la venitul nostru.
      Pana are Dana timp sa se ocupe putin de problema ta, tu incearca sa cumperi niste vit C si bag-o prin cremele pe care le ai… este un inceput bun.
      Si am mai auzit de bine despre Unitone 4 (contine hidrochinona – un bun depigmentant) insa nu am apucat sa il folosesc.
      Nu incerc sa te descurajez, insa dupa cum te plangi, se pare ca e destul de grav, deci e ceva de lucru. Orice ai folosi, nu te astepta la rezultate imediate, rabdare rabdare rabdare.

      Zi buna!!
      Va pup

  4. buna fetelor
    sunt noua pe aceasta pagina
    si daca imi permiteti va adresez o intrebare…sau mai multe;
    cine foloseste acid cogic si cum???
    si daca recomandati folosirea laptelui detergent a tonicului si a cremei pe baza de acid glicolic in completarea tratamentului

    1. Author

      Eu una n-am avut niciodata pe mana vreun produs cu acid kojic, dar am asta in vedere de mai bine de-un an. Tu pentru ce-l folosesti/vrei mai exact? Exfoliere? Depigmentare? Vorbesti de-un produs anume sau ingredient ca atare?
      Nu inteleg la ce te referi „lapte detergent al tonicului”. ???
      Combinarea unei creme cu acid glicolic + alte produse cu acizi e f periculoasa, daca nu ai cunostinte mai detaliate in domeniu. Aici depinde de concentratiile din fiecare produs, tipologie ten..etc etc. Nu te arunca la astfel de tratamente daca nu-ti sunt recomandate expres de un cadru in domeniu, dupa o schema exacta.

    1. Author

      Din partea mea nici o tensiune, Corina! Discutiile constructive pe care le-am avut sunt de ordinul „au fost” si ..gata! 🙂
      Vizavi de do’nsoara: =)) , e inutil sa-mi pun capul cu faze de-astea. Are grija gugalu’ sa o articuleze, pt ca o copie de genul asta o descalifica cat traficul pe o luna intreaga 😀
      Oricum, mersi de info 🙂

  5. Un an mai tarziu, am si eu un comentariu:
    Ai facut o mica greseala (un typo banuiesc) la PH-ul AHA-ului cand ai spus ca este 3-4% si apoi 8%.
    Retinozii nu sunt exfolianti :) Uite aici postul meu despre Retinoizi, daca ai chef sa citesti.
    Din tot ce am citit (pagini in romana) blogul tau este de departe cel mai documentat (sau sa zic singurul?), dar avem cateva subiecte pe care sa ne contrazicem constructiv :)

    1. Author

      Chiar bine ca ai pus problema, pt ca asta-i un detaliu f important… m-am lovit de el cand am inceput sa lucrez cu acizii.
      La acizi vorbim de 2 chestii: concentratia lor in solutii…adica 10%,20%…samd. Si un aspect foarte important, mai putin cunoscut e acela ca:
      puterea acizilor este data si de PH-ul la care lucreaza. El variaza functie de destinatie..firma samd
      Spre exemplu, Academie are produse profesionale cu PH variabil. Degeaba ai senzatia ca ti se face un peeling cu 50% acid, cand PH-ul lui este de 10…adica apa de ploaie.
      Cu cat PH-ul este mai acid, cu atat puterea lui este mai mare.
      Eu am in salon, spre exemplu o solutie Maria Galland – ii spune solutie exfolianta- cu 10% acizi, dar e mai slaba decat un tonic 🙂 Nu mi-am explicat de ce, pana nu am dedus ca… probabil PH-ul este unul destul de mare dar ei nu specifica asta 😀
      Produsele exfoliante 10% Quattre Saisons (tot din salon) sunt ata de puternice, incat ard lejer o piele sensibila. Asta din cauza PH-ului…care la fel, nu este specificat.
      Cred ca la asta m-am referit…dar am scris in neglije, de multe ori nu-mi dau seama cat de greoaie sunt afirmatiile mele, pt ca in capul meu este clar 🙂 Scuze 🙂

    2. Author

      Foarte bine ca pui probleme de genul asta, ca sa intelegem mai bine care-i „sistemul”.
      E foarte posibil sa-mi scape greseli, am remarcat si eu ca mi se-ntampla. Daca obs ceva, pls trage-ma de maneca. Serios! :)

  6. Buna Dana! Ma bucur tare mult ca te-am descoperit, asa mai pot invata cate ceva de la cei care se pricep. As vrea si eu sa te trag un pic de manecuta si sa intreb cate ceva…despre tenul meu: mixt, cu puncte negre si pori ,,primitori”, nu am cosuri decat rar cate unul, insa sub piele, cum am acum 2 carora nu am idee ce sa le fac. Problema mea ramane deci relieful tenului care nu e uniform si aspectul la fel, in zona T doar. Nu am idee cum sa scap de punctele negre. Nu stiu daca e ceva des intalnit, dar punctele mele negre sunt foarte profunde: la cosmetica e singurul loc unde le pot storce, si oricum ma doare absolut ingrozitor, imi curg lacrimi siroaie si nu poate sa le scoata pe toate.Cel mai trist este ca dupa ce recuperarea dupa un astfel de tratament dureaza o saptamana, punctele negre apar la loc ca si cum nu s-a fi intamplat nimic!adica apar atunci, dupa cateva zile. Nu cred ca e vina cosmeticienei, ea chiar lucreaza ok, dar pur si simplu, nu ies, spunea si ea acelasi lucru, sunt unele care mai ies, dar altele care pur si simplu ar trebui insistat si mai tare. POate tu stii mai bine despre ce zic.

    Tin sa mentionez ca am un program de ingrijire bunicel,cred eu cel putin: demachiere dimineata si seara cu o apa bio micelara, gel de curatare ivapur de la ivatherm pt piele mixta, bun antibacterian, crema hidratanta sau matifianta…in general m-am axat pe dermatocosmetice. Am folosit si cativa acizi: diacneal- 6%acid glicolic, nu a facut nimic, sebium AKN- vad pe un site ca ar avea
    Gluconat de Zinc 3 %
    AHA esteri 12 %
    Acid salicilic 2 %
    18b Acid gliciretinic

    din nou nu a facut nimic, si acum folosesc o crema destul de pastoasa cu 2% salicilic si face ceva, nu prea multe, slab slab dar nici deloc,intr-adevar nici nu ma astept sa-mi dizolve punctele negre, dar parca mai mult nu se poate?
    Trebuie sa fac eu ceva gresit. Chiar am ramas in pana completa de idei ce as putea face. Ce sa mai fac, cum sa actionez. Ah, si stiu ca nici cu acizii nu trebuie abuzat, nu folosesc tot timpul pe perioade mari.(am 19 ani)

    Sper ca nu a fost prea lung mesajul, insa incercam sa explic cat mai bine ce si cum fac, sa nu fie nevoie sa te bat la cap cu tot felul de completari. Sper din suflet sa-mi dai un sfat, o idee, o schema, orice!

    Pupici,
    Sandra

    1. Author

      Nu-i bai pt mesajul lung… a fost relevant :) … mi-am dat seama unde-i „buba”.

      Dupa curatarea in cabinet se formeaza rapid alte puncte negre. Rezulta ca sebumul tau se cumuleaza rapid pe canale si blocheaza porii (prin oxidare = puncte negre). Faptul ca folosesti acizi AHA (adica alfa) nu te ajuta decat jumatate. AHA sunt HIDROSOLUBILI, NU LIPOSOLUBILI! Acizii alfa sunt exfolianti pasivi pe un mediu „hidro”. Nu patrund peste sebum! BHA, insa, fac exact ce nu fac AHA…adica sunt liposolubili. Sebumul cumulat se „topeste” cu BHA sau cu GOMAJ mecanic (acasa). Degeaba aplici toate produsele enumerate, pt ca ingredientii din ele nu au putere in cazul tau. Solutiile micelare sunt pentru cazuri normale…usurele. Acidul glicolic din Diacneal este un AHA…. zero la sebum.
      Parerea mea:
      Mergi in continuare pe aceleasi produse, dar intercaleaza GOMAJUL abraziv o data la doua zile… vezi cum iti suporta pielea sa nu se irite. Un bun BHA este bicarbonatul. Iti poti prepara singura gomajul cu bicarbonat + ceva gomant (ceai, cafea etc). Abia apoi aplici produse cu AHA.

      Cu placere, Sandra! Oricand, un sfat rapid.
      Urmareste si experienta fetelor, multe au lucruri interesante de zis 😉

      Citeste si asta: http://proestetic.ro/estetica-faciala/exfoliere-controlata-peeling-gomaj-acizi/

      1. Ma introduc si eu in aceasta discutie….
        Dana, masca propusa de tine in articolul Expert in sanatatea pielii – Curatarea nu i-ar fi benefica Sandrei?
        Mie imi place mult de tot si de cand am descoperit-o parca nu-mi vine sa fac alta masca. Am mai adaptat cate putin, din comoditate, in sensul ca mararul l-am inlocuit cu 1 picatura ulei esential de marar iar plicul de ceai verde cu 1 picatura extract de ceai verde.
        Pupici!

        1. Author

          Bun, bun, Angelica! Pe cuvant, noroc de tine…ca eu mi-am uitat complet ce-am scris acu un an, doi. Chiar e faina masca ..mi-o faceam des anul trecut.Daca-ati sti de cand nu mi-am mai pus o masca… :((
          Iar pentru Sandra este compozitia ideala, are inclusiv BHA. Sa aveti in vedere ca la tenurile mai rezistente puteti amesteca AHA cu BHA (ridicand treptat concentratia).

          1. Rusinicaaaaa!!!
            Glumesc, evident!
            In ce priveste masca este de departe cea mai buna din cate am incercat!:)
            Asteptam si altele!;)

            1. Author

              Thiii, lool!
              Iti dai seama ca, la cata enciclopedie cosmetica am acumulat intr-atata timp, nu-mi dau seama ce am apucat sa va spun si ce nu. Acelasi motiv pentru care-i posibil sa ma repet de multe ori. 🙂

              1. Si eu pe aici :) ! va citesc zilnic desi timpul nu-mi permite postarea unor comentarii.
                Si eu utilizez de zor masca, sau daca n-am timp de una mai elaborata, macar un iaurt, o aspirina, un bicarbonat, nitica drojdie sau niste miere (in varii combinatii) tot ajung pe fata mea.
                La un moment dat, de frica sa nu pierd informatiile pretioase de pe blog, am facut o „Lista cu sfaturi pretioase de la Dana” pe care am listat-o si am facut-o cadou si altor prietene :) .
                Numai ciocolata n-am incercat, nu stiu cum fac de ajunge imediat in stomac si din pacate la mine se vede imediat pe fata, in rest fata mea s-a imprietenit cu (aproape) toata bucataria.

                Te imbratisez cu drag!

                :-*

          2. :x Multumesc mult! Minunate sfaturi,serios. Deja am inceput sa fac gomaj, am facut de doua ori, o zi da si una nu, si se vad rezultate: pielea incepe sa fie mai neteda,fara ,,aluviuni”. :x am incercat tarate de grau+suc de grapefruit, apoi o masca cu bicarbonat+grapefruit si chiar cafeaua chiar acum ca exfoliant. Am sa incerc negresit si masca recomandata cu marar si ceai verde. Apropos, e o idee excelenta sa ne facem un fisier cu retete de tot felul de masti si sfaturi. Sunt foarte fericita ca am descoperit siteul! Ma ingrijeam, dar uitam o chestie esentiala care era chiar in fata mea tot timpul: exfolierea. Sigur am sa stau pe aproape, sa invat tot ce se poate! :* :*


  7. Buna Dana, dupa peelingul cu aspirina, si eventual extragerea comedoanelor, ce recomanzi pentru calmarea tenului?

    Eu, tot pentru a mai diminua din urmele lasate de acnee pe chipul meu, ma stergeam cu o lamaie pe fata, si lasam 10 min sa actioneze, dupa care, clateam. Dupa o saptamana, incep sa se vada efecte, insa poate peelingul cu aspirina e mai eficace.

    1. Author

      @ Silvia si Irina:

      Daca peelingul cu aspirina il faci inaintea extractiei, formula aceasta nu te ajuta cine stie ce… Ca sa nu-ti killaresti fata prea tare si sa nu ramai cu semne care se sterg mai greu acasa, trebuie sa faci tot posibilul sa compenzezi cumva etapa vaporizarii + inmuierii pielii (din salon). Altfel nu te apropia de comedoame ca e jale!
      Deci, cum poti face asta cat de cat acasa:
      Cureti fata bine bine (sa scartieie :) … demachiant,tonic,sapun negru,etc. Iti prepari o solutie dedicata extractiei (+inmuierii): bicarbonat + drojdie + lamaie (neaparat acestea, e mai complicat sa-ti explic de ce). Gomajul ABRAZIV il poti face dupa vaporizare. Abraziv nu inseamna dur, ca pe corp. Interdictia gomajului abraziv este data doar la acneea infectioasa sau la multe pustule suprainfectate… sau la un ten extrem de sensibil. La partea tehnica a extractiei…lool, nu va pot ajuta astfel :)
      Imediat dupa extractie, aplica NEAPARAT o masca dedicata "arsurilor", in care sa adaugi preventiv si o crema cu antibiotic. Masca sub folie… ca de obicei.

      O crema de care eu sunt f multumita in asemenea situatii,folosita pe post de masca sau la baza mastii este Aur Derm. http://www.magazin-naturist.ro/creme/aur-derm-cre

      Daca folosesti crema aceasta pe post de masca, poti sta cu ea acasa si o ora. Nu cumva sa o speli cand o dai jos, o vei indeparta prin stergere usoara, asa incat sa ramana ceva si in piele :) La sfarsit pulverizezi BPanthene forte – spray si emulsionezi cu ce a mai ramas in piele de la masca. In lipsa de BPanthene poti finaliza cu apa termala (cu aceeasi procedura).

      Gata! Spor la tratament ;)

      La toate acestea, o completare pentru Silvia:
      Oricat ai incerca sa "topesti" cumva punctele negre, nu prea exista solutie garantata decat extractia aceea neplacuta. Acizii din diferite produse (pt ca ei sunt dedicati interventiilor de gen) "ara" ei bine, dar nu pot sparge toti "bolovanii". Eventual intretin curatarea folosindu-i constant dupa extractie. Si din pacate toata intretinerea EFICIENTA (oxigenare,hidratare..etc) pleaca de la urata curatare :D

  8. am mai scris si eu comentarii,dar nu stiu ce s-a intamplat.doar unul e "in asteptare"!dana,tocmai am iesit din baie!mi-am sapunit fatza de 2 ori… .parca e…altfel!o simt mai curata… .se pare ca gelul acela nu-i suficient!poate daca pun mai mult?sapun avene clod cream solid+apa termala?ce zici de combinatia asta?am citit ca apa termala la roche-posay ar fi bogata in zinc si face bine tenului predispus la imperfectiuni.asa e?intr-un comentariu ce n-a aparut ti-am scris ce produse am acum:gel de curatat,crema cu aha si crema matifianta de la uriage-hyseac,argila pudra(farmec,pliculete),acel amestec(unt karite,ulei argan,ulei din samburi de struguri,ulei migdale dulci),o masca hidratanta vichy si apa termala vichy.plus o crema contur ochi ystheal(avene),dar care nu prea face nimic.apropos:am incercat faza cu feliile de cartof… .e super!fetelor…eu ma pun la somnic!maine la bise!sa aveti o duminica foarte frumoasa!!!va pup!

  9. ce parere ai de sapunurile solide(gen avene-coldcream)?un ten predispus la acnee(usoara) trebuie neaparat curatat)dim&seara)cu un gel destinat tenurilor cu asemenea probleme?cand folosesc sapun…parca imi simt tenul mai curat!sapunul de care-ti vorbeam mi-a placut mult!

  10. tare as vrea sa te rog sa ma indrumi!acum am asa:gelul hyseac,crema cu aha Hyseac,o crema matifianta Hyseac,untul de care-ti povesteam(unt karite,ulei argan,ulei din samburi de struguri,ulei din migdale dulci).crezi ca pot face ceva cu ele?cred ca mi-am "innebunit" tenul cu atatea… .am o verisoara(35 ani),care foloseste fluocinolon.daaaaaaaaaa!ai citit bine!mi-a zis ca doar asta ii tolereaza pielea!si isi permite multe!ce parere ai?mi-as face si eu niste masti naturale!am uitat:am o masca hidratanta(vichy),dar dupa utilizare,parca nici n-am stat cu ea pe fatza!

  11. dana,iti multimesc mult!!!sa stii ca am incercat sa folosesc kiwi(o felie sau cojile-partea interioara),dar mi s-a inrosit imediat fata!legat de curatare:momentan folosesc gelul de la Uriage-Hyseac.am mai utilizat:geluri de la avene(cleanance),la roche-posay(si spuma dermocalmanta),ivatherm,sapunul solid de la avene.acestea mi s-au parut ok,dar parca cel de la uriage cam usuca.acum daca l-am luat…:-) .legat de creme,foarte bine mi-a facut o crema de la L'oreal,din gama pure zone(un flacon de 50 ml…poate o stii),dar nu se mai produce.Normaderm nu m-a ajutat deloc,crema cu aha de la Uriage nici atat.mi-au placut de la ivatherm(crema pt ten cu tendinta acneica&ivamat) si de la la roche-posay(effaclar k),dar cosulete tot aveam.ele hidratau(am mare nevoie de hidratare,e sub 30),dar nu indepartau acneea.Eu am o forma usoara de acnee,cosulete care se inrosesc si simt si cateva puncte de grasime(cum sa-ti explic?in unele portiuni tenul are aceeasi culoare,dar se observa niste denivelari,niste cosulete de aceeasi culoare cu pielea sanatoasa).punctele negre sunt pe nas.m-am cam saturat de fondul de ten,crede-ma!mi-a mai placut cleanance k(avene),dar hidratarea era neglijata.acum cativa ani am fost la dermatolog.schema care a mers a fost:d imineata o crema gen ivamat,effaclar k si seara skinoren sau brevoxyl.problema mea e intretinerea.dupa ce raman cu un ten frumos,mi-e greu sa mai agresez pielea cu brevoxyl,zynerit,skinoren.Nu dauneaza?

  12. tot citesc si am ajuns la concluzia ca acneea mea recidiveaza.am avut perioade in care aveam tenul aproape perfect.apoi iar cosulete.

    1. Author

      Anamaria,

      chiar ma bucur ca urmaresti mersul lucrurilor pe aici, inseamna ca in timp o sa prinzi multe chestii utile.

      Scuze ca-ti raspund mai tarziu, dar nu o fac preferential, ci in ordinea in care au sosit… si mai ales in masura in care imi permite timpul. Eu sunt una, voi sunteti zeci… observ ca numai eu raspund, plus ca pentru a va putea da niste sfaturi eficiente tre' sa mai fac si cosmetica pe bune (live) toata ziua :)

      Deci:

      "e un ten ciudat: nu e gras, dar cosurile sunt prezente"

      Daca nu e gras inseamna ca nu ai un dezechilibru lipidic care sa-ti incarce porii la "foc automat".

      Cosuri = inflamatie datorata unei curatari proaste sau datorata unui dezechilibru intern.

      Cum ziceam si in raspunsurile anterioare, porii dilatati nu inseamna neaparat incarcati.

      Ai folosit produse din farmacii fara rezultate? Din cinci dermatocosmetice alese corect (probate cu mostre in prealabil) este cam imposibil sa nu-ti mearga cat de cat ceva. Da-mi cateva indicii de creme care nu si-au facut efectul si de ce. Ca sa-mi dau seama ce anume nu functioneaza la tine.

      Combinatia de uleiuri de care vorbesti de la Lux&Ethical este excelenta. Dar degeaba le folosesti daca nu ai asigurat un fond propice pentru patrunderea acestor ingredienti acolo unde tre' sa-si faca treaba.

      Nu mi-ai spus cati ani ai :) Combinatia aceea este ideala pt 25 +. Nu ca ar strica la 18 ani…nu sunt produse tari nicidecum, dar feelingul meu imi spune ca e mai bine asa. (nu stiu cum sa-ti explic exact de ce )

      Punctele negre de pe nas ies f usor la o curatare profesionala, sau poti incerca o alternativa mai putin eficienta dar destul de ok acasa astfel: iti prepari o solutie de 2 pastile aspirina + un varf cutit bicarbonat stins cu 2-3 picaturi lamaie. Intinzi solutia pe fata si apoi faci o vaporizare la oala cu ceai verde :) Incerci sa extragi mecanic comedoamele. La partea de tehnica … lol, n-am cum sa ti-o descriu…tine de "mana".

      Faptul ca recidiveaza acneea … poate fi (cum iti ziceam si mai sus) ori intern, ori ingrijire necorespunzatoare. Nu poti avea un verdict numai din asta.

      Pana una alta cauta sa iei ACNETOL sau AKNEIL. Asta intr-o prima faza.

        1. Author

          o crema care sa-ti fie utila, de la baza care vrei sa pleci ar suna asa:

          curatare profunda…insistenta (vezi ca ai tenul sensibil, las-o usor cu gomajul si treptat cu lamaia) si imediat dupa curatare aplica mixajul acela. Uleiurile ce care vorbeam sunt fff bune regenerante si hidratante. nu ai ce face cu ele pe fondul actual, doar in cazul in care hranesti o piele supusa curatarii… deci o piele nitel agresata. Deocamdata nu te poti limita decat la schema aceasta.

          Mai vorbim :)

          P.S. Nu uita de mastile cu AHA naturali!

  13. am uitat sa spun de punctele negre de pe nas.nu ies cu nimic!

  14. Buna seara! Nici nu stiu cum sa incep… in speranta ca imi veti da niste sfaturi.Am citit multe lucruri interesante pe acest blog,dar nu stiu cate se potrivesc tenului meu.e un ten ciudat:nu e gras,dar cosurile sunt prezente,nu e nedet,e usor uscat,cu zone inrosite,pori sunt cam dilatati.nu-mi permit creme foarte scumpe.am folosit unele produse din farmacii,dar fara rezultate.as merge pe combinatii.momentan dispun de un unt organic pentru masat fata(de la firma laudata de fratele meu).acest unt contine:unt de shea,ulei de argan,ulei de samburi de struguri,ulei de migdale dulci.cum as putea prepara o crema,folosind acest unt?am vazut c-ati recomandat cuiva un anumit procedeu.ce masti as putea folosi?caut demult un program de ingrijire,dar care sa dea si rezultate.v-as ruga sa ma ajutati,daca puteti.va multumesc mult.anamaria.

  15. La multi ani ! tuturor femeilor.

    Dna Dana ,

    Doresc si eu un sfat din partea Dvs,

    Am un baiat in varsta de 18 ani si are acnee, dar nu exagerat. se formeaza puncte albe, destul de adanci, precum si puncte negre.A facut o gramada de tratamente cu Zinerit, Skinoren.

    Mai nou , doctorita dermato. ne-a dat antibiotic Azitrox si sedinte de peeling cu acid acetilsalicilic.

    Din ceeace am citit, nu as fi de acord cu peelingul, ca sa nu mai vorbim de costul destul de mare pe sedinta 350 Ron, urmand sa faca 10 sedinte. Ce produse dermato- cosmetice ma sfatuiti sa cumpar sau sa prepar ?

    Va multumesc.

    1. Author

      Inainte de a face cateva completari, te rog sa citesti: http://proestetic.ro/estetica-faciala/importanta-

      Cu toata sinceritatea, te rog sa ma intelegi ca nu pot contesta diagnosticul facut de un medic dermato. Chiar daca as face-o in gand :) conduita profesionala (si uneori bunul simt) nu-mi permit sa comentez fara a avea detaliile pe care dansa cu siguranta le are – si ma refer aici la diagnosticul vizual ca prim aspect.

      Pot sa te fac doar atenta ca un peeling cu aspirina (acid acetilsalicilic) il poti face extrem de usor acasa; plus ca il poti face aducandu-i 'imbunatatiri'. Adica cu plus de bicarbonat (tot un BHA – betahidroxiacid) dar si cu adaos de acid citric- lamaie, un AHA -alfahidroxiacid. BHA sunt solubili in ulei -curata pielea grasa, iar AHA sunt solubili in apa.

      Eu n-as da in ruptul capului 350 lei pt a aplica aspirina pe fata. Insa de multe ori ajungem sa acceptam asemenea situatie pt a putea avea o reteta parafata. :)

  16. Buna,

    eu am facut o pregatire cu AHA apoi o curatare (mi-a dat cu ulei de barbados apoi mi-a stors cosurile, iar cu ulei si cu o masca cu namol), apoi la 2 zile mi-a facut un peeling chimic cu acid crotonic. Problema e ca am facut o alergie nu stiu la ce si ma mananca gatul si pieptul de mor si nu mai stiu ce sa mai fac. Peelingul a zis ca mi-l face ptr ca am o infectie subcutanata si de aceea fac cosuri.

    Mi-a dat o crema de la Ana Lotan pentru depigmentare (premium C White – http://www.annalotan.com/cwhite-professional-skin… ) si una cu spf 30 si fond de ten incorporat (Triple Benefit Day Cream SPF 30 – http://www.annalotan.com/liquid_gold_skin_care.ht…. Acum cu mancarimile pe care le am nici nu stiu daca sa ma mai dau cu cremele alea. Am incercat sa ma spal cu sapunul copilului (sapun Mustela ptr bebe mic) si sa dau cu galbenele – m-a mancat mai rau, am incercat crema hidratanta de zi de la gerovital. Nu mai stiu ce sa fac. Ptr calmare mi-a dat o masca cu gel cu colagen dar nu a avut mare efect. Si mi-am mai si stors un cos care era f evident (desi mi-a specificat sa ma abtin). Banuiesc ca o sa ramana cicatrice. In orice caz, din cate am citit trebuie sa dau cu o crema revitalizanta. Am retinut si ca ar fi bune capsulele de trei frati patati si laptisorul de matca. Pe de alta parte am citit peste tot indicatii sa se dea pe fata sau peelingul se fol ptr fata. Dar ea mi-a dat si pe gat si pe piept (decolteu). Fata nu ma mananca, e doar ca arsa in unele punte si in jurul gurii se cojecte dar pe gat incepand de pe linia barbiei mamananca de mor. Astept sfaturile tale cu mult interes. Sa dau cu cremele astea sau sa ma duc la plafar sa caut aloe vera si restu'? Multumesc din suflet.

    1. Author

      @Valentina

      M-am uitat si eu peste produsele acelea. Arata tare bine la prima vedere, bine…nu-ti dai seama cat de bune sunt pana nu lucrezi cateva tratamente cu ele. Posibil sa fie ok pt o persoana si la alte 5 sa fie apa de ploaie.

      Faptul ca tratamentul a fost facut ca la carte: fata + gat + decolteu, asta e o bulina alba. Putine cosmeticiene isi "consuma" produsele si pe zona decolteului (caz intalnit cand exista 'angajate' :) ), ceea ce mi se pare cea mai mare prostie. Ingrijim fata si gatul e plin de pliuri, decolteul patat …in fine, in timp se creeaza o imagine f dezechilibrata tocmai pt faptul ca ne axam doar pe fata.

      Tu probabil ca ai reactionat asa pt ca zona gatului si decolteului nu a fost la fel de "bagate in seama" (in timp) Oricum, e normal sa fie mai sensibila pt ca nu e la fel de "batuta de vant" ca si fata :)

      Vezi ca Ivathermul are o crema dedicata manifestarilor de gen, se numeste CICADERM si este pt " reconstructie, cicatrizarea plagilor, arsurilor, cicatricilor postlaser si microchirurgie, dupa epilare"

      In legatura cu aloe/Plafar, alege varianta naturala de aloe, mai bine cauta o planta prin florarii si foloseste sucul din frunza. Pentru acela garantez, ce e in Plafar… e loterie. Mi-am luat cativa puiuti de aloe dulci, chinezesti, din Practiker. Au avut o oferta luna trecuta.

      Si sa ai mereu in vedere propolisul +laptisorul de matca (aplicate extern) la arsuri, rani, alergii dermato…etc.

      P.S

      "Peelingul a zis ca mi-l face ptr ca am o infectie subcutanata si de aceea fac cosuri."

      Vorba aceea: mai bine tacea ca filosof ramanea! Nu crezi ca-i logic ca un peeling sa nu poata trata o infectie in profunzimea pielii? Cand se suspecteaza o infectie se fac imediat analize specifice, nu se pune acid pe fata si ne-am spalat pe maini cu infectia! :) Infectie = clar antibiotic, fara alternative.

  17. .. am revenit .. m-am tot gandit zilele astea si mi-e cam teama sa ma dau cu fenol si pe fata .. pt. ca pe mana mi se duce piele a doua oara deja .. :( si arata cam urat . te rog daca poti sa ma sfatuiesti in privinta unei lotiuni cu acid glicolic . As vrea sa nu imi arda tare pielea dar nici sa ma tot dau si sa nu vad efecte . ms mult :)

    1. Author

      :) Bun asa, Dana! Deci nu vorbesc prostii :) Plus ca-ti spuneam la un moment dat ca pielea de pe mana e diferita de cea de pe fata.

      Acidul glicolic este un alphahidroxiacid. Eu le achizitionez intr-un circuit inchis, la nivel profesional. Poate Alexa are cateva detalii despre asta, si te poate ajuta cu un link. Tinem legatura.

  18. multumesc mult de raspuns… da numai ca ma gandeam ca e prea devreme sa fac alt peeling dupa 7 zile:-s si ca nu ,mi sa prea exfoliat fata:-s deasta eram putin ingrijorata:D

  19. in intervalul asat de timp mia dat sa folosesc nidoflor bepanthen plus crema si capilin si 1 luna aerius am facut tratament 7 luni de zile cu sotret de 10 , zinnat , detralex, aerius, diane mia dat si iau de 1an si 2 luni desi nu mi-am inceput viata sexuala si ma-am ingrasat de la ele cu vreo 2 kg :-s si imi mai apar asa cteva cosuri nu ca inainte da 2-3 uneori imi mai apar :( si am mai luat si alte pastile care le-am si uitat numele si multe creme mia dat si apa termala :D .nuj ce sa fac asi incerc si pastilele trei frati patati:D ma gandesc sa nu fie vreo infectie ceva in sange.. eu nu am facut nici o analiza ceva .. sa uitat la mn 1 m si mia prescris tratamentu si in 5 m am si iesit ;)) doc se numeste nocivin daniel .. toata lumea il lauda akuma nuj ce sa zik :-s si nici cu peelingu nuj daca sa ma duk dupa 7 zile desi sa exfoliat putin la barbie si pe nas si in obraji deloc:-s

  20. buna seara.. am si eu o problema:D am facut un peeling mediu si dupa 7 zile mi-a facut programare ptr inca unu.. si mi se pare prea repede.. mi sa luat niste piele moarta doar la zona barbiei atata si ma gandeam daca fac rau daca mai astept sau nu? nuj ce sa fac . sper sa ma poti ajuta ms frumos

    1. Author

      Raluca,

      Cu toata bunavointa…dar nu am cum sa ma bag peste diagnosticul/ tratamentul medicului.

      In primul rand, indicatiile online cu ochii inchisi nu au termen de comparatie cu cele face-to-face,

      in al doilea rand, nu-mi pot exprima parerea personala pt ca termenul "peeling mediu" este total nesemnificativ pt mine… aici detaliile tratamentului conteaza – detalii pe care nu am garantia ca mi le poti oferi tu,

      trei – contextul in care imi ceri parerea, sincer este destul de "incomod" …cu alte cuvinte ar trebui sa-ti supervizez hotararea unui medic? /:)

      Ma bucur ca ai ajuns pe acest blog, insa vreau sa fii constienta ca informatiile pe care le gasesti pe net suplimenteaza oarecum cunostintele pe care deja le ai, eventual descoperi cateva lucruri pe care nu le stiai, gasesti alternative naturiste, ponturi… samd, insa ce doresti tu acum nu se poate rezolva online – indiferent ca esti aici sau pe alt site. Sincer :)

  21. Nuu nu am diluat-o :) Voiam sa sublinez doar ca eu am folosit acidul glycolic pana acum si pielea mea este destul de familiara cu el, dar am folosit o concentratie doar de 10% maxim pana acum. Foloseam in fiecare zi o lotiune cu 10%, inaintea cremei de zi. Pentru mine, acidul glycolic este aproape miraculos, imi face pielea cu aspect sanatos, curat, luminos, mai mat. Deci eu cred ca fiind obisnuita, nu mai resimte pielea o agresiune foarte mare…Acord bineinteles atentie si protectiei solare.

    Da, ai dreptate ca ma mananca degetele sa folosesc destul de des. :) M-ai cam speriat insa cu subtierea pielii, o sa fiu mai prudenta. Deci are acest efect desi folosesc o crema regeneranta dupa? :| Eu aplic dupa peeling Epithelial cu acid hyaluronic, ti-am mai scris despre ea, iar dimineata o crema hidratanta de la L'Erbalario. Apropo, mie imi place mult, si stiu ca si tu esti fana produse naturale. Mi se pare ca are ingrediente foarte ok si mai putine chimicale decat altele. Daca ai vazut si tu produsele prin Sensiblu, sunt destul de recente…aproximativ.

    Cand am aplicat peelingul prima oara, acum cateva zile mai exact, planuaiam sa stau cu el vreo 15 mimute. M-a piscat pielea la inceput dar suportabil. Tot asteptam sa ma inrosesc putin si atunci as fi dat jos imediat dar nu m-am inrosit….si am stat cam o ora asteptand efectul asta. Poate am stat cam mult dar voiam sa amplific efectele si din fericire, nu am avut parte de reactii secundare. Ei explica pe site ca nefiind pe baza de alcool, este destul de bland, chiar mai gentil decat alte produse din comert care au un procent muuult mai mic dar sunt imbogatite cu alcool si alte ingrediente agresive. M-am interesat inca de la inceput si de pH, pe FDA, si se regaseste in limitele foarte safe.

    Sa sper insa si la o imbunatatire a acelor mici semne? Nu sunt colorate, sunt doar ca niste impunsaturi cu acul. Ele nu sunt deranjant de vizibile, cu fond de ten se acopera, dar stii cum suntem noi….pe mine ma deranjeaza.

  22. Eu sunt fana peeling-uri dar cu fenol nu cred ca as avea curaj…

    Eu mi-am cumparat insa o solutie pentru peeling cu acid glycolic 35% pe care o folosesc singura, deocamdata am incercat-o doar o data. Am ales dupa analize, cercetari prin diverse site-uri ce vindeau asa ceva; ce m-a atras este ca solutia nu este pe baza de alcool, deci nu agreseaza pielea precum alte peeling-uri si faptul ca site-ul prezenta foarte multa informatie despre produse, aplicari. De asemenea, sunt interactivi, raspund la intrebari.

    As vrea sa te intreb, Dana, la ce as putea sa ma astept realistic de la peeling-ul asta. Eu am cateva mici semne (cam ca un varf de ac) pe obraji de la o eruptie de acnee/ reactie alergica la produse care nu imi priau. Dupa o singura folosire, am remarcat o piele mult mai luminoasa, curata, mai mata. Nu m-am iritat deloc, nu mi se descuameaza pielea. Dar va actiona, dupa cel putin 10 utilizari de exemplu, si asupra acelor mici semne? Din cate am inteles, stimuleaza productia de colagen.

    Eu m-am inteles foarte bine pana acum cu acidul glycolic, dar nu am mai folosit o concentratie atat de mare, doar maxim 10%.

    1. Author

      Buna, Alexa. Ma tot intrebam pe unde esti :) , chiar ti-am simtit lipsa.

      Si eu sunt fana peelinguri, insa stii ca le prefer pe cele naturale 100% – acizii din fructe de care tot vorbesc. Este cel mai bland peeling posibil.

      Corecta alegerea ta dupa un site dedicat produsului – adica info, fisa tehnica, suport etc.

      Dupa scopul pt care l-ai achizitionat ai tintit bine si rezultatele sunt intr-adevar vizibile de la prima utilizare.

      Nu ar trebui sa se descuameze pielea dupa utilizarea acizilor hidroxi pana in 40%.

      Procentele de 10 si 20 % nu necesita neutralizare. Insa incepand cu 30% neutralizantul este strict necesar. Acum depinde si ce ph are acidul.

      Nu te-ai iritat deloc. Perfect. Dar pielea s-a inrosit imediat ce ai aplicat acidul? Conteaza f mult dupa cat timp…in minute, ca sa-ti pot raspunde la ce te poti astepta dupa o utilizare constanta. Tot in functie de primele reactii depinde si intervalul, durata si ridicarea procentului.

      Sunt persoane care la 10% se inrosesc ca racul in 2-3 minute. Atunci e mai delicata stabilirea frecventei tratamentelor. Eu personal am stat si 1 ora cu acidul 20% asteptand sa ma inrosesc… si nimic. In cabinet nu ma risc sa-l tin mai mult de 5-10 min, indiferent ca persoana ramane alba ca varul :) . Sigur ca rezultatele se vad in ambele situatii, dar reactia pielii conteaza (cum spuneam) pt stabilirea unei scheme corecte de tratament.

      In mod frecvent la nivel profesional schema este de 1/saptamana timp de 4 saptamani, treptat de la 10 la 40 %. Apoi o pauza mai lunga…depinde de necesitati.

      Sub nici o forma nu te gandi sa faci 10 tratamente in 10 saptamani!

      plus: Incearca sa nu faci abuz, desi iti face cu ochiul :) Pielea se subtiaza rapid, iar de la o varsta nu mai are aceesi putere de regenerare, oricat ai forta-o.

      Da, acizii stimuleaza productia de colagen si elastina. Am incercat si eu sa gasesc o explicatie "de ce o stimuleaza" si teoria mea ar fi ca:

      Se stie ca orice distrugere a tesutului (caci asta face acidul) stimuleaza fibroblastii. Iar cele mai importante structuri ale dermei:colagenul si elastina sunt sintetizate de fibroblasti. Iar ca o dovada a acestei teorii ar fi aspectul perfect al pielii regenerate dupa o rana…are acel aspect de piele cruda, alba,fina,lucioasa..etc.

      Eu n-am inteles o chestie din ce mi-ai spus: ai achizitionat acid 35% si ai folosit o concentratie 10% ? L-ai diluat singura? Cum?

  23. ms pt raspuns .. bun am facut o prostie dar acum ce sa fac ? nu pot sa il combin cu ceva ? raman cu banii dati aiurea fara sa mai folosesc produsul ? cum se numeste neutralizantul ?

    1. Author

      Dana,

      arunca o privire in acest magazin si observa kiturile pt peeling. Ce-ti spuneam si in commentul precedent, kitul contine O SERIE de produse, absolut necesare unui tratament.

      Retine un lucru esential: in cosmetica "uz profesional" nu e "abur" ca la sampoane… uz profesional e pt cei care au o baza de studii sa-l foloseasca conform unor reguli stricte. In cosmetica/dermato acest aspect chiar se tine, termenul nu-i folosit doar sa dea bine.

      Nu, inca NU ai facut o prostie, poate ca cineva acolo sus te iubeste si te-a coordonat cum trebuia.

      Intelege-ma te rog ca (in situatia ta) prostia pe care o vei face va avea garantat consecinte grave.

      30% dintre peelingurile chimice grad 2 si 3 sunt nereusite, si asta la nivel profesional. Persoanele raman cu cicatrici si pete urate pe fata, de-si

      blestema zilele ca au ajuns pe mana unor incompetenti. Si aici (pe blog) au fost cateva discutii vizavi de asta.

      Daca nu vrei sa intelegi sa-l dai *** de fenol, macar sa-mi spui si mie cand sa fiu cu ochii pe stirile tv. :D

      Te ajut cu mare drag in orice altceva, dar principiile mele si conduita profesionala nu-mi permit sa coalizez acum cu tine. Prefer sa dorm cu constiinta impacata ca am facut tot posibilul sa te luminez cumva (din pdv al unei persoane care a studiat/vazut mai multe ca tine in ce priveste tratamentele de peeling chimic).

  24. :( buna .. ma numesc dana , am cumparat dp. ebay 15 ml de fenol in ideea de a-mi face singura peeling . Acolo scrie ca trebuie amestecat cu apa sa fie 50% apa 50% fenol .. bun ok mi-am zis .. dar acum ce fac cum procedez .. te rog ajuta-ma si pe mine sa fac ink o prostie .. ca ma pus dracu si mi-am dat pe mana sa vad cum reactioneaza am acuma am o pata rosiatica de toata frumusetea :( multumesc

    1. Author

      Dana, pe bune ca esti tare zuzu :)) OMG!

      E normal sa NU stii la ce te expui… uite aici rapid foto – si asta pt peelingul cu fenoli CONTROLAT DE UN SPECIALIST!

      Nu e vina ta ca ai cumparat (le-am remarcat si eu acolo demult) e vina celor care vand / e o chestie de constiinta pe care nu o intalnesti in marketing, vanzatorul in acest caz este exonerat de responsabilitatea de a vinde asa ceva pe ebay. ( o faza tampita…scuze, dar reala)

      Cei care lucreaza cu acizi (cosmetica, dermato, etc) au cursuri intersive pt asta. Si nu vb aici de fenol, care presupune o experienta mult mai mare si o responsabilitate pt care-ti pui libertatea-n joc…fct de reactia fiecarei persoane.

      Un peeling cu fenol presupune etape multe si complexe: pregatirea prealabila si treptata cu acizi alpha, aplicarea fenolului care are o tehnica speciala, apoi tratamentele ulterioare de regenerare intensiva cu creme/medicamente dedicate.

      Tu nu ai remarcat, nu aveai de unde sa stii tehnica, ca pe ebay este de vanzare si neutralizantul separat.

      Orice acid aplicat pe fata presupune neutralizarea lui ulterioara cu o solutie specifica, sub nici o forma cu apa.

      Cu acizi lucrez si eu, iar daca as lasa vreo clienta fara neutralizant pot sa inchid definitiv cabinetul :) Dar la fenol….?!?!!!! De asta ti s-a inrosit mana si ai ramas cu pata. Nu ai neutralizat. Si o picatura pe pielea mainii nu echivaleaza cu cativa cm pe pielea fetei… acolo e alta structura a pileii, alta grosime, alta sensibilitate etc.

      Acum sunt constienta ca te roade tare sa-l folosesti, faptul e deja consumat si oricat te-as speria eu… presupun ca o vei face, macar de proba. :P

      Dar, chiar te rog, citeste pe net despre tratametul cu fenol sa vezi ca eu nu spun prostii. Plus ca nimeni nu-ti va detalia pe net fisa tehnica pe care trebuie sa o tii ca la carte, altfel ai sa ajungi ca 'Bestia' din poveste. :)

      Ai mare grija! Sa-mi spui ce ai facut, dar sa nu ma minti :) poate te pot ajuta cu ceva… Daca faci vreo prostie, scrie-mi personal in mail :)

  25. Si eu ma invart prin zona dej-cluj..deci nu ne`ar strica o dana prin ardeal.chiar esti printre putinele persoane care detin atatea informatii si se chinuie sa ne ajute sa ne rezolvam problemele tenului fara sa ai contact vizual macar cu ceea ce ne confruntam pe aici.

    Ai mare dreptate referitor la alegerea de produse naturale si la limitarea in a umple pielea de chimicale daca nu are nevoie.

    Eu pana acum 2 -3 ani aveam ten de bebelus,si nu foloseam multe produse,chiar foloseam doar strictul necesar.de fond de ten nici nu putea fi vorba.dar de cand ma lupt cu acneea asta nesuferita am ajuns sa investesc sume enorme in tencuire si ingrijire implicit.e un cerc vicios.acum am ajuns sa apelez la peelingurile astea pentru ca tenul meu e supra-incarcat,tern plin de chisturi si alte minuni sub piele.si fiind pielea deja obisnuita cu acizi(am turturat`o eu destul acasa),sper sa am rezultate bune si sa nu fie reactii adverse.daca tot s`a confirmat ca o cauza interna nu ar exista,imi pun speranta in esteticiana si tratamentele astea.

  26. Uh…acum te studiam si pe alte subiecte. Foarte prompt raspunsul tau,tare multumesc. Offf…ce pacat ca nu te am aici in Cluj. Nu stiu pe aici pe cineva priceput. Am sa incerc cu laptisorul, negresit.Pot sa iau si intern?Ajuta producerea de colagen?Sau mai bine sa intreb si google-ul ca te-am innebunit.Multumesc mult Dana.

    1. Author

      Ajuta mult de tot la toate… inclusiv la pofta de mancare :)) lool ! Stimuleaza toate procesele, vitale pt organism si piele in particular. Gandeste-te ca este "hrana reginei" ;)

      P.S. Printr-un noroc m-ai prins mai mult pe langa comp, incat am reusit sa-ti raspund rapid. Ca altfel in timpul zilei nu prea am timp sa scriu. "Noroc" ca s-au spart conductele de apa prin Iasi de la frig si suntem blocati cu apa la salon de dimineata. Slava Domnului ca-i macar curent sa stau pe net :)

  27. Ai dreptate…si eu personal am vreo doua luni de analizat, gandit, cautat alternative pentru a nu reveni la peeling. ce-mi doresc eu e reimprospatarea tenului…pielea asta vestejita , stafidita la 31 de ani nu e placerea nimanui, mai ales a mea. dar siunt de vazut alternative si eu, care sunt o mare adepta a directiilor naturiste si naturale de ingrijire….prefer de a merge pe directia asta.Prin urmare, draga Dana, deja am rugat o prietena sa-mi pregateasca un pui de aloe vera. Ce alte indrumari imi dai ca sa revitalizez fata.Stressul, nesomnul, munca multa, lacrimi multe au scofalcit fata ,care acum arata stafidita, inerta.Ti-as cere ajutor ca sa mai revitalizam ce se poate si sa invatam sa o facem sanatos.Multumesc mult de tot.

    1. Author

      :) Din punctul meu de vedere, revitalizantul de electie NATURAL si pe care-l folosesc permanent intern si extern este LAPTISORUL DE MATCA PUR. Despre <a href="http://www.casabio.ro/detalii/Laptisor+de+matca+pur+BIO/137/&quot; rel="nofollow">acesta este vb (il gasesti in multe locuri, aleator ti-am dat linkul). Aplica-l noaptea la culcare; cu un varf de cutit de laptisor faci o emulsie in palme in combinatie cu o crema oarecare si masezi bine fata incat sa accelerezi circulatia pentru o absorbtie buna.

      Pentru luminozitate incearca TREPTAT lamaia. Cateva picaturi pentru inceput, tot intr-o emulsie, ca ulterior, dupa ce tenul se obisnuieste sa o adaugi la masti.

      Vizavi de acizi, am mai spus-o, mergi pe cei naturali: citric, lactic, tartric-struguri, malic-mere+pere. Vezi ca AHA sunt hidrosolubili, deci daca ai tenul incarcat nu patrund bine. Acizii liposolubili, care desfunda canalele de sebum sunt BHA: aspirina si bicarbonatul de sodiu. Mare grija cum ii folosesti! Desi sunt naturali, sunt foarte activi la nivelul pielii, asadar "joaca-te controlat" cu ei. :)

      In legatura cu aloe, vezi poate afli de un salon unde se fac ultrasunete faciale. Roaga-i sa-ti faca un tratament de ultrasunete cu aloe. Este combinatia ideala, amplifica f mult efectul plantei.

      (Trei plante mari de aloe le-am scapat la inghet saptamana trecuta; le-am pierdut :(( imi venea sa plang de ciuda. Am cules frunzele facute praf, dar mi-a fost mila sa le arunc. Le-am mixat cu ulei de masline + o aspirina si pastrez continutul la frigider. Nu e acelasi lucru ca o frunza proaspata, dar tot e altceva decat un paraben frumos ambalat)

  28. mie mi-a recomandat un nou peeling (asta fiind de 70, urmatorul era indicat la 50). rezultate spectaculoase nu se vad-cred ca a realizat si el-in afara urmelor rosii(care nu erau dorite).tenul e la fel de vestejit. nu stiu ce sa fac sa-l revigorez.:(

  29. si legat de cruste,sa sti ca nu au fost maronii,s`a format un strat destul de subtire de piele moarta,transparent,care a crapat dupa 2 zile.si pielea nu e rozie,e normala.e vizibil mai luminoasa dar in nici un caz nu mi se pare ca rezultatele sunt spectaculoase.nici nu m`a usturat pielea decat foarte putin la aplicarea gelului pe cos.si eu sunt putin derutata,ma tenteaza sa mai fac un peeling cu AHA,dar nu vreau sa ma trezesc cu cine stie ce reactie urata pe piele cu o zi inainte de craciun.

    1. Author

      Mado, stii cumva concentratia acidului? Dupa rezultatele pe care le descrii cu siguranta nu depaseste 20% (desi e TCA, adancimea la care a lucrat e superficiala). Cel profund se obtine de la 40% in sus. Daca afli spune-mi si mie.

      Oricum, tenul tau era destul de pregatit :) pt acizi, am retinut din discutiile anterioare.

      Dupa cum spui ca te prezinti acum, un tratament cu AHA nu poate fi asa riscant… si la urma urmei esti intr-un cabinet sub supraveghere specializata, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji atata timp cat ei baga mana-n foc ca e ok. :)

      In alta ordine de idei, tin in mod special sa va spun opinia PERSONALA la ultimele comentarii dedicate peelingurilor chimice:

      Probabil fetele care urmaresc de cateva luni blogul au remarcat demult ce urmeaza sa accentuez :)

      Imi plac mult cosmeticaraiele, stau toata ziua cu mana in ele, le combin in cele mai "nastrusnice" moduri pentru rezultate "wow"… insa cand e vb de MINE incerc cat mai mult sa zic pas… pana si la nelipsita crema hidratanta pe care o dau deoparte pentru aloe naturala. Imaginati-va cate produse profesionale am permanent la dispozitie incat sa-mi "fortez" zilnic fata. Iar acizii in toate concentratiile imi fac mereu cu ochiul.

      Insa prietenele va pot confirma ca toate acestea sunt departe de tenul meu. Si eu sunt femeie… iar cei 34 de ani nu va imaginati ca nu se vad pe ici pe colo… Dar sunt constienta ca odata ce am hranit fata cu chimicale, asa voi face mereu…din ce in ce mai profund .

      Asta incerc dragele mele sa va tot explic pe acest blog (contrar intereselor profesionale, nu?) ca sunt multe alternative de intretinere. Sunt acizi naturali, sunt zeci de hidratanti de top in gradina/ frigider. Sunt scheme reduse de interventii, sunt pastile 100% naturale care lucreaza din interior pt a avea rezultate la suprafata…

      Incercati si voi sa stai cat puteti departe de toate aceste ispite si actionati DOAR atunci cand e foarte grav. Nu va aruncati cu ochii inchisi la fel de fel de interventii costisitoare (nu neaparat financiar), duse de valul de moment, caci toate acestea au efecte negative in timp. Incercati sa tineti o masura!

  30. Dana,sunt sigura ca mi`a facut peeling cu TCA ca am intrebat`o.si am zis ca e unul mai profund decat cel cu AHA,ca il vom face pe acesta pentru ca pielea mea avea nevoie de o curatare profunda,era foarte incarcat.inainte cu o saptamana de asta mi`au facut si o dezincrustare electrica,pentru microchisturile de pe frunte,si din barba,unde iar aveam o gramada micute,care s`au ameliorat considerabil.Eu am tras concluzia ca e un peeling mediu cand a zis de TCA,dar am cautat pe internet despre gama din care face parte crema reparatoare pe care mi`a dat`o sa o folosesc acasa,si se numeste proanthox antioxidant peel reparative cream.face parte dintr`un kit pentru peeling care se vrea a fi superficial spre mediu.s`ar putea totusi sa nu fie asa puternic.eu afirm asta uitandu`ma la fata mea,caci crustele pana azi au cazut de tot.mi se mai ia pielea pe obraji,dar foarte putin.sub pielea moarta mi s`au format niste cosulete,vreo 2,pe care nu m`am abtinut si le`am dat cu gelul ala,greseala pe care n`o s`o repet.chiar tu mi`ai zis ca nu e de joaca cu atatia acizi.

    referitor la peelingul ala cu AHA de miercuri,nu stiu daca sa il mai fac.ea a zis ca mi`l face in ideea de a improspata pielea de craciun,sa arate mai bine,ca astea superficiale sunt foarte putin agresive.

    aa,si inca ceva:eu am inceput sa ma machiez,desi e perioada sarbatorilor,sunt destul de ocupata si nu`mi permit sa stau acasa atata cat as vrea sa se refaca pielea.oricum,nu ies fara un strat gros de crema reparatoare si filtru UV,iar fondul de ten il folosesc intr`o cantitate destul de mica.

  31. Dana,revin si eu cu cateva intrebari referitoare la peelingul mediu,cel facut cu TCA.In urma unei vizite la un alt dermatolog pentru acnee,si a unor analize amanuntite pentru a stabili daca cauzele acneei sunt interne,acesta a decis ca totul tine de estetica,si`n concluzie m`a trimis la un centru medical unde se face microdermoabraziune,peeling si tratamente pentru diferite probleme ale tenului.Doamna de acolo a zis ca imi va face un peeling mediu cu TCA,pentru inceput,si apoi voi continua cu peeling superficial cu AHA si tratamente lunare pana dispare complet acneea.Mi-a dat si un gel cu AHA,mai precis pe baza de acid glicolic in concentratie 10% ,pe care sa`l folosesc dupa refacerea completa a tenului dupa peelingul TCA.Acest peeling l`am efectual ieri.Intrebarea mea este:In cate zile pot sa incep sa ma machiez mai ales ca vin sarbatorile ? Nici nu suport sa stau prea mult incuiata in casa.Din ce am citit,timpul de refacere e intre 5-7 zile.Deja a inceput sa mi se formeze cruste,pielea e foarte uscata si o hidratez de 2 ori pe zi,dimineata si seara,cu o crema reparatoare pe care mi`au dat`o la cabinet.O alta chestiune neclarificata e legat de ceea ce mi`a zis doamna doctor,si anume ca miercuri voi face inca un peeling,cu AHA de data asta,superficial,ca sa arate tenul foarte bine in 24,de Craciun.Oare nu e prea mult efectuarea unui peeling superfcicial la nici 7 zile dupa cel cu TCA ?

    1. Author

      La ce mi-ai spus, crede-ma ca m-ai derutat nitel, asa ca am pus mana pe studiu crezand ca am ramas pe dinafara cu niste lucruri… cate nu-mi scapa si mie!

      DECI: in toate cartile de dermato (nu de cosmetica/ estetica!) plus pe tot netul asta imens… n-am auzit in veci de peelingul mediu cu tricloracetic plusat la nici o saptamana cu alfahidroxi.

      Daca in 10 zile abia se atenueaza crustele (ai grija ca e ca la varsatul de vant…daca le smulgi raman cicatrici),

      timp in care tu trebuie sa te dai peste cap sa-ti inmoi carapacea :) cu creme puternice emoliente si de regenerare (apropo, aici nu uita de aloe) + antibiotic profilactic,

      Daca abia reusesti sa aduci pielea la coordonatele normale peste 2-3 saptamani, cand incepe sa se duca culoarea aceea rozie si sensibilitatea extrem de ridicata….

      Tu intervii cu un nou peeling cu acizi ??????!!!!!! x_x

      In sens invers se practica metoda… adica peelinguri progresive ca si tarie, pt a obisnui tenul si a evita reactiile ulterioare dure.

      Timpul in care vezi cu ochii ca pielea incepe sa se refaca e de 5-7 zile (eu zic 10), dar sub nici o forma refacerea in profunzime e numai atat! Sfatul meu e sa lasi gelul AHA din 2010 incolo. ;) Eu lucrez des cu 10% AHA in cabinet si sunt multe persoane care nu-l suporta nici 3 min pe fata … se fac ca racul si sunt nevoita sa-l neutralizez inainte de timpul recomandat.

      Ai mare grija ACUM cum "te porti" cu pielea… mai delicat decat cu un nou nascut. La maturitate raspunsul organismului nu e ca la bebe :) Machiajul lasa-l de Revelion! ( desi tare n-as fi vrut sa-ti zic ca ai voie, dar sunt convinsa ca oricum o vei face)

      Nu-i de conduita sa ma bag peste hotararea dermatologului (el stie ce-i in curtea lui), dar pt binele tau intreaba cu o zi inainte daca nu cumva au facut vreo incurcatura… ori a incurcat asistenta hidroxiacizii cu tricloraceticul (oricum tratamentele sunt net diferite) ori au confundat pacientii intre ei. :-s

  32. Dana,m-am zapacit de tot.Crema pe care am cumparat-o este Lacobase, nu Lipobase. Am vrut sa iau Lipobase, dar farmacista, la fel de zapacita, mi-a pus in plasuta Lacobase si cand am ajuns acasa…surpriza.Am zis ca rau nu poate face. Pana acum am folosit-o pentru buze si e foarte buna(mi se crapau si uscau rau).M-am temut sa o folosesc pe fata(in zonele patate) sa nu-mi hranesc porii si punctele negre si sa iasa mai rau. Dar cred ca risc-cel putin stiu ca am incercat si ce poate face.

    Peelingul l-am ales pentru a scapa de multimea de pete de la acnee si de pielea parca stafidita. Beau eu doi litri de apa, dar nu se vede.Procedura mi-a facut-o doctorul dermatolog la care merg si care mi-a prescris si unidoxul.Dansul insa pare destul de focusat pe anumite produse si anumite metode-nu contest capacitatile profesionale-dar n-a fost chip cu el sa discut despre alternative naturiste sau pe linie bio/organica. Ca de exemple, ma confruntam cu caderi masive(si erau masive)de par.O simpla mana prin par si o scoteam neagra.Asta in contextul unui ritual de masti cu ulei de masline si de ricin facute saptamanal. Solutia lui a fost ceva tratament de la Vichy si Heargrow. La intrebarea mea"Am auzit ca solutia de la Gerovital cu petrol e buna. As putea sa fac saptamanal un tratament cu ea" a raspuns "apa de ploaie".Posibil sa nu fie o solutie minune. Eu am continuat sa o folosesc saptamanal intr-un coctail cu tinctura de usturoi+ardei iute+brusture+urzica…in paralel cu Hairgrow si suplimente de vitamine si mi ales fier) si nu ma mai panichez cand bag mana prin par pentru ca o voi scoate plina de fire cazute. Prin urmare, revenind la doctor, sper ca maine ,daca nu cel tarziu saptamana viitoare sa ii fac o vizita si sa vedem ce solutii va avea pentru petele aparute. Ma astept sa ma linisteasca si sa-mi mai prescrie ceva crema , probabil de la Vichy. Deocamdata cu antibioticele pentru acnee m-a oprit, dar mi-a zis ca daca mai apare, sa reiau. Intre timp iau pastile cu brusture, dar voi incerca si trei frati. Esti a doua persoana care imi recomanda. Sigur rau nu face, si daca voi relua atibioticele, asta e-numai sa nu ma mai desfigureze acneea si chisturile alea care zaboveau si 2 luni pe fata intr-o continua regenerare.

    Si-acum despre ritualurile mele de cremuire…cele de dupa peeling:

    -dimineata o masca , apoi putin ulei de jojoba sau nuci de macadamia , peste care crema hidratanta de la La Roche Posay si urmeaza fondul de ten samd

    -seara cand ajung si ma demachez, aplic inainte de somn ulei de jojoba si atat

    Deja te-am innebunit:) . Multe multumiri pentru tot.

    1. Author

      Ha-ha! Hai sa-ti explic ceva, Dani:

      Sa fiu mai elocventa o sa plec de la vb clasica:

      " Nu fa ce spune popa, fa ce face el" :) (asta vizavi de atitudinea medicului tau dermato)

      Pe cuvant ca si eu am foarte multe lucruri pe care nu le respect din regulile de baza si stiu consecintele. Vorbesc de cele mai bune produse pt diferite probleme, insa eu nu le folosesc neaparat pe acelea. Am mereu cateva alternative;

      Insa daca eu as avea o problema reala (ca voi) stiu ca punand mana pe produsul x, rezolv garantat cazul.

      In plus imaginati-va cam cum as putea sa explic unei persoane in cateva minute de consultatie cam tot ce am scris aici de cateva luni? Iar ce am apucat sa discutam aici nu reprezinta nici 10% din ce consider eu ca trebuie sa se stie. In timp o sa vi le zic pe toate…

      Nu ai cum sa condensezi, la o consultatie in cateva cuvinte, toate lucrurile pe care le-ai studiat in cativa ani.

      Singura optiune e sa alegi o solutie garantata si safe care merge la un procent cat mai mare de pacienti, in speranta ca acea clienta va raspunde pozitiv la tratament.

      Alternativele tin de un studiu de caz mult mai aprofundat.

      Si sa fim seriosi! Cat personal din domeniu sta ore in sir de vorba cu pacientii sa le explice ce si cum stau lucrurile? Programarea la dermato are un timp si un pret alocat. Ca exista si variante alternative? Pentru unii e prea complicat de prezentat sau prea satui si incomod de studiat.

      Stiu ca am fost rea, dar am vrut sa fiu directa si realista.

      Plus:

      In cosmetica/ dermato stii cum e?

      Vine agentul cu poezia firmei, de multe ori nu intelege o noima din ce prezinta, si daca-l iei la bani marunti sau il contrazici la vreo gogomanie se pierde rapid in spatiu. El trebuie sa vanda (e painea lui) si nu-si bate capul ce anume vinde. Si virusul asta il transmite mai departe si la "specialist".

      La multa lume tine aceasta politica: "firma si produsele noastre sunt cele mai tari". Si tine pt ca medicul/cosmeticiana nu-ti consuma neuronii sa studieze cazul sa vada daca-i chiar asa.

      Plus ca multe cabinete castiga sume considerabile lucrand sub aripa unor colosi care sponsorizeaza locatiile. E un fel de sistem barter underground. Tu ma sponsorizezi si eu iti directionez clientela spre firma ta.

      Trebuie sa ai un asemenea nivel financiar care sa-ti dea imunitate la "ispite" de gen. :D

      Iar cei care "traiesc" din asta… nu au cum sa nu intre in joc.

      Asa cum spui si tu. Te astepti sa-ti recomande Vichy. Doamne fereste, n-am absolut nimic cu ei, sunt f buni la unele lucruri pe o anumita categorie de pacienti.

      Insa daca remarc si reclame vichy… care ma sufoca, si stiu ca orice reteta este pe linia vichy, m-ai pierdut clar de clienta. De regula gandesc ca ori e "ingust" in profesie, ori e "cumparat".

      Nu exista firma ideala IN TOATE (din punctul meu dv) Poti avea ingredienti de elita pt acnee dar nu poti detine suprematia si pe linia cuperotica…spre ex. (ca si in viata, dealtfel :) )

      Deci, pe romaneste: cascati bine ochii … :)

      continuarea o stiti voi tot pe romaneste. :)

      P.S. Am observat ca in ritual nu apare FPS. Ti-am zis ca o sa te stresez cu el dupa peeling incat ai sa te dai si noaptea :)

      Schimba masca in programul de seara. Masca de regula contine factori hranitori, regeneranti…etc. Rolul ei e sa lucreze profund, si asta o face cel mai bine cand fata ta e in relax. Pe parcursul zilei o folosesti doar daca vrei o hidratare instant sau ai vreun eveniment. In rest e mai indicata seara… sau in weekend.

      Tine-ma la curent cu noi "stiri", poate te pot ajuta cu ceva.

      Numai bine!

      1. Author

        Kaia, multumesc frumos! Sincer, am ramas surprinsa/impresionata de opiniile tale vizavi de blogul si comunitatea ProEstetic (intamplator am descoperit). Cu atat mai mult cu cat prezenta ta este "invisible". >:d <

  33. Mie mi-ai fost de real folos si daca intreb ceva, cu siguranta e asupra unui subiect pe care l-am studiat in prealabil, dar asupra caruia o parere experimentata nu face decat sa ajute la lamurirea si ordonarea prea multor informatii. Multumesc mult.

    Incepusem chiar sa ma ingrijorez privind petele acelea mari si rosii de pe barba si din jurul gurii. Ma si vedeam ducandu-le cu lunile …si n-arata deloc bine :D Stiu ca pielea mea este mai sensibila…orice cos iese, sta acolo vreo cateva zile bune si in cateva luni trece si semnul de la el.Chin. Nu stiu exact care e cauza sensibilitatii acesteia. Cauza acneei incerc sa o rezolv, la indicatia unui dermatolog, cu Unidox . Am luat in doua ture, s-a mai rezolvat, dar recidiveaza. Prin urmare , revenind la petele peelingului meu-care a fost unul profund facut in 26 noiembrie- mi-ai dat nadejde ca voi scapa de ele…pentru ca altfel fata mea arata mult mai rau ca inainte de peeling. Imi luasem de cateva zile crema Lipobase cu care sa dau pe zonele respective, pt ca pana acum am folosit crema hidratanta de la La Roche-Posay concomitent cu ulei de jojoba, dar am retinut cremele indicate de tine. Si mai ales aloe-vera. Imi place ideea de bio/organic/natural…pentru ca am testat-o si de multe ori a dat rezultate excelente.

    Cum ziceai si tu, ca si concluzie, iti multumesc foarte mult, si pentru raspuns dar mai ales pentru implicarea si caldura mesajului tau. M-a surprins atat de mult si intr-o maniera profunda. Se vede si se simte implicarea si sufletul pus in munca si in rezolvarea unor probleme cu care altii se confrunta. E admirabil si m-a emotionat sa mai vad oameni cu atat pasiune pentru ceea ce fac. O adevarata inspiratie .

    Multumesc Dana, si cu siguranta ai castigat o cititoare , pe langa o admiratoare a calitatilor tale umane .

    1. Author

      Multumesc mult, Dani! Oricand, cu drag.

      Mi-am dat seama ca ieri am uitat sa-ti spun ceva f important:

      Zonele care ies acum in evidenta fata de restul fetei sunt photosensibile, predispuse sa capteze rapid UV, diferit fara de restul fetei. Asta inseamna ca o mica doza de neglijenta si ai ramas cu pete care trec doar cu un nou peeling :D E f important ce-ti spun acum, pentru ca multe persoane patesc asa ceva dupa peeling. Probabil ca stiai deja, e regula de baza care trebuie precizata in interventii de gen. Si cu cat pigmentul pielii este mai inchis cu atat te poti astepta mai mult la aparitia cicatricilor.

      Acizii astia-s foarte delicati. Asa cum sunt capabili sa inverseze efectele photoageingului, in acelasi timp fac pielea mai sensibila la photoageing :)

      Deci NEAPARAT timp de cateva luni foloseste permanent factor de protectie.

      (hai ca te-am stresat cu asta de ai sa te dai si noaptea cu creme FPS :))

      Acum am inteles de ce ai optat pt peeling.

      Din punctul meu de vedere e foarte delicata recomandarea peelingului in acnee. De ce? Pt ca sunt foarte rare situatiile in care cauza acneei e de "suprafata". 90% sunt de natura interna. Si atunci e logic: ce rezolvi cu peelingul? Da! Stergi cicatricile postacneice, cateva linii fine, faci o curatare excelenta si in profunzime a pielii, dar dupa o luna (acele 30 zile de regenerare) acneea revine din interior.

      Deci: eu as trata acneea – definitiv, iar dupa ce terenul ramane ca dupa razboi vin cu peelingul.

      Este impropriu sa spui ca un peeling trateaza acneea. Acizii sunt excelenti in curatare, pt a nu favoriza raspandirea si agravarea acneei. Dar f rar o trateaza. Un specialist vede imediat cum se prezinta fata, cat de incarcata e si cat de blocati sunt porii, incat isi da seama imediat daca acizii vor avea succes. Pacat insa ca putini sunt sinceri :D

      Si Lipobase este buna pt regenerare. Sa-mi spui si mie pls cum ti se pare, eu una (personal) n-am folosit-o.

      Unidox trateaza acneea de natura infectioasa cauzata de bacterii sensibile la doxicilina. Ai avut certitudinea ca vei "tinti" acolo unde trebuie? (analize, antibiograma…etc?)

      Eu in fiecare zi, pe langa suplimentul de vit+minerale (+ alte tabieturi de gen) iau si 1-2 capsule de "trei frati patati". Aceste pastilute se iau pt probleme ale pielii, mai ales pt acnee (tratam. din interior). Sunt 100% naturale, se gasesc usor la mag. naturiste. Eu nu am probleme cu pielea, le iau preventiv incat sa nu ajung sa am :) (si m-au ferit bine pana acum)

      In cazul tau vezi daca exista pastilute, uleiuri esentiale…ceva pe baza de brusture (ceai sigur am vazut) Vezi sa nu fie tinctura pe baza de alcool.

      Brusturele este extraordinar pt probl. acneice de ordin intern.

      Si ca tot e o perioada propice (postul) incearca o cura de detoxifiere. Te ajuta tare mult. Aici sunt excelente produsele pe baza de aloe in combinatie.

      Cam acestea mi-au venit acum …rapid. Daca imi amintesc ceva, revin. Sigur am uitat eu ceva important… :)

      1. Author

        Mda! :) Cum ar fi ca:

        In acest moment ai nevoie de doua tipuri de creme:

        1. de zi puternic hidratanta NICIDECUM PT TENUL ACNEIC!!! Numai pt tenul sensibil, f uscat (chiar daca nu e asa, acum mergi neaparat pe astfel de creme de zi) Eu am folosit Ivahidra plus. Super. (pentru mine :D )

        2. deasupra cremei de zi factor de protectie

        3. noaptea crema regeneranta

        Acestea sunt lucrurile "must have" … restul il poti imbogati dupa buget si dorinte.

        Numai bine!

  34. Buna Dana! Sunt novice aici,asa ca daca ma repet intr-un subiect deja discutat, imi cer de pe-acum scuze.Am sa studiez mai amanuntit situl tau.Pana acum m-a surprins deschiderea ta spre comunicare si spre ajutarea noastra, pana la urma. Dar uite care e problema mea. In urma unui peeling facut acum trei saptamani mi s-au facut pe barbie si in jurul gurii, pe o arie destul de intinsa. niste coji foarte puternice , exact cele lasate de o arsura adanca. Ele au cazut destul de repede, dar in urma lor a ramas o piele roza, care se inroseste la frig si care iese in evidenta destul de tare fata de restul fetei. Care e parerea ta si ce ma sfatuiesti sa fac?Sa ma panichez sau sa am rabdare sa treaca. Multumesc tare mult

    1. Author

      Dani, ai fost simpatica cu "subiect deja comentat". :) Nici pe departe nu ma refer la situatii de acest gen. Acesta este rostul blogului, de a ne expune opiniile pt a invata fiecare cate ceva.

      Si multumesc ca tot ai adus in discutie … Ma refeream DOAR la acele cazuri in care "agati un copy-paste" in mouse si clickuiesti aleator pe diferite bloguri de beauty … poate se prinde ceva (asta se vede in admin sau se "simte&quot;) . M-as bucura sa fiu de un real folos si in cazuri de gen, DOAR daca persoana in cauza se mai intoarce sa si citeasca raspunsul :D Eu care-mi dedic timp (in care pot face un tratament in cabinet sau sta cu familia) ajung la un moment dat sa ma revolt si sa fac afirmatii de care ulterior imi pare rau – tocmai pt ca lovesc in persoane care nu au nici o legatura cu faze de gen :) Asadar scuze, daca am fost inteleasa gresit.

      Dar sa revenim la problema ta:

      Te rog sa-mi specifici ce fel de peeling ai facut. Conteaza (ca reactii ulterioare cat de profund a fost si cu ce acizi). Care a fost perioada estimativa de refacere pe care ti-au precizat-o? Daca e vb de peelingul dermato, acel peeling profund, stai f linistita.

      Corect ar fi sa ti se precizeze si efectele post-peeling, cum ar fi aceasta… sensibilizarea pielii.

      Peelingul "rade" pielea si lasa in urma un nou strat "crud". E ca si cum ai iesi goala in zapada :) Pana isi intra in functii pielea e putin "derutata". Ciclul complet de regenerare teoretic se duce undeva la 30 zile.

      Personal am avut o arsura/iritatie de la un produs care mi-a provocat o grava alergie (un peeling involuntar:) ), manifestata cu arsuri urate. Coaja se intindea pe toata fata, nu suportam nici aerul :) , iar apa termala "ma taia". In doua saptamani am fost ok, cu un ten ca de bebe :) … cu planta cruda de aloe vera. A fost si este fenomenala in cazul meu (am vazut si situatii diferite). Aaa! Inca ceva: am o clienta care mergea la gomaj saptamanal pt ca fata se descuama permanent (cojite vizibile). I-am propus sa incerce un ultrasunete cu aloe vera (planta). Crede-ma ca doamna nu a mai ajuns la cosmetica pt gomaj de o luna… pe motiv ca "nu mai are nevoie de asa ceva" ; ultrasunetele cu aloe a rezolvat o problema cu care se confrunta de multa vreme. Asadar…

      Ca si concluzie, ar trebui sa ai putina rabdare pt rezultatele finale. Poti incerca alternative 100% naturale (aloe vera de electie in asemenea situatii), plus o crema de regenerare cu fotoprotectie specifica interventiilor chirurgicale ( Sensibio forte sau Cicabio – Bioderma) Sunt convinsa ca ti s-a precizat ca (desi e iarna) ai nevoie de o crema cu factor mare de protectie, altfel ajungi mai rau decat inainte de peeling.

      Tine-ma la curent cu evolutia, poate o sa-ti ofer alternative (probate) la problema ta, pe care nu ar trebui sa o privesti panicata :) … pana la un moment dat. Pana acum esti in tiparele normale. Dupa cel putin 30 zile schimbarile sunt semnificative.

  35. Buna, Dana!

    In cazul unui ten cu acnee se poate aplica peelingul chimic in speranta unei vindecari totale (fireste pentru o perioada de timp, ca exista riscul reaparitiei. se schimba doar un strat de piele nu intreaga componenta a tenului) ?? sau trebuie eliminata acneea si dupa aplicat un peeling?.. nu se specifica in nici un articol acest aspect si eu sunt foarte interesata! si mai e un mic amanunt: daca trebuie reluat dupa un anumit timp, pentru ca am citit ca devine o necesitate a tenului, in timp; un fel de viciu .

    multumesc frumos!

    1. Author

      Valentina,

      Peelingul este foarte eficient doar in cazul problemelor care suporta o abordare directionata exterior-interior, cu un raspuns favorabil undeva la nivelul dermei (al doilea strat din profunzimea pielii care sustine reteaua de colagen si elastina) – pt peelingul chimic SI doar la nivelul epidermei pt peelingul enzimatic bland.

      Implica in mare masura functiile/ metabolismul pielii fortand regenerarea celulara. (vorbim aici deja de toate straturile)

      Daca problema este de natura interna, acneea va recidiva dupa un ciclu complet de regenerare ( maxim 30 zile). De aceea trebuie foarte bine evaluata natura problemei (fie ca e acnee, depigmentare, lifting). Atunci cand “cauza” este mult mai profunda decat adancimea la care “lucreaza” peelingul, problema va reveni cu siguranta si automat va crea dependenta.

      De aceea peelingul este adesea folosit ca un fel de test … :) in cazul acneei. Recidivand, inseamna ca acneea vine din cu totul alta directie.

      Orice neregula de natura interna se va manifesta intr-un final si la nivelul fetei, oricat am incerca noi sa tot eliminam “randurile de piele” .

  36. Foarte explicit si folositor articolul! Multumim Dana!

    Vreau sa te intreb, daca imi poti spune, ce parere ai despre kitul de microdermoabraziune de la Oriflame sau cel de la L'oreal??? Are rost sa il achizitionam, noi cele care poate nu ne permitem sa mergem la salon pentru astfel de proceduri….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.