Cosmetica inseamna ingrijire, fie ca e vorba de tratamente de intretinere sau estetica corectoare. Tenul se ingrijeste ca si organismul; nu poti manca o data pe luna, sperand ca asa vei functiona. Un ten radiant are intotdeauna in umbra sa o persoana care-i acorda atentia necesara.
Deseori cautam motivatii de genul „n-am incotro… asa m-am nascut…” Adevarat ca natura ne aduce mai mult sau mai putin noroc; ereditar putem dobandi o tipologie comod de prelucrat si intretinut. Dar indiferent care ne-ar fi mostenirea genetica, intotdeauna vom remarca frumusetea doar la acele persoane care stiu sa valorifice ceea ce au. Din experienta de estetician va garantez ca o asemenea persoana „ se vede, se cunoaste” si se detaseaza net de multime; oricat de neinzestrata fizic ar putea parea, ajunge sa atraga privirile mai mult decat o persoana cu care natura a fost mai ingaduitoare. Si asta pentru ca educatia si ingrijirirea constanta fac deseori diferenta. Este imposibil, ca atunci cand ne dedicam zilnic cateva minute de ingrijire, efectele sa nu fie vizibile in timp. Si daca ceva ” nu merge”, cu siguranta gresim undeva.
Intr-adevar, domeniul esteticii faciale este extrem de complex, cere timp si de multe ori posibilitati financiare peste medie. Dar plecand de la cateva reguli de baza, imbinate cu un bagaj de cunostinte, o doza de profesionalism, si multa perseverenta, va garantez ca rezultatele va vor convinge ca merita sa continuati.
Asadar sa incepem…
Ingrijirea cosmetica se bazeaza pe un cumul de informatii privind starea anatomica/ fiziologica a pielii, a muschilor si a organismului in ansamblu, ca un tot unitar. Este absolut necesar ca inainte de orice tratament sau achizitionarea unui produs cosmetic sa faceti o diagnosticare cat mai detaliata a starii tenului dumneavoastra. Sunt convinsa ca majoritatea cunoaste deja aceste detalii.
Este bine sa va amintesc ca un examen facial relevant nu se poate face integral de catre dumneavoastra, indiferent cate cunostinte aveti in acest sens. Tehnologia de diagnosticare de care dispune un salon estetic profesional depaseste posibilitatile superficiale ale unei examinari cosmetice „home user”. Ideal ar fi ca aceasta etapa sa o lasati pe mana profesionistilor.
In urma examenului cosmetic este identificata, pe langa starea de sanatate naturala a tenului, si aspecte privind particularitatile care impun o anumita strategie de abordare a tratamentelor ulterioare.
In plus, trebuie sa stiti ca in marea majoritate a cazurilor varsta reala nu corespunde cu varsta fiziologica a tenului dumneavoastra.
In ce priveste produsele pe care alegem sa le folosim, dintr-o varietate atat de mare a pietei, trebuie stiut ca:
Sunt persoane care, desi diagnosticate in mare parte asemanator, nu vor reactiona la fel in urma utilizarii aceluiasi produs. De regula, e rolul esteticianei de a urmari o schema de tratament in functie de evolutia constatata (este exact ca la medic: in urma unei interventii, tratamentele si retetele administrate ulterior sunt prescrise functie de evolutie).
Stabiliti scopul achizitionarii unui anumit produs: pentru intretinere zilnica, pentru tratarea unei afectiuni de moment sau pentru corectarea unei deficiente majore. Aici diferentele sunt semnificative.
Crema de zi este o crema pentru protectie, nu este complet absorbita de piele, rolul ei este acela de a crea o izolare-bariera intre piele si factorii agresivi externi.
Crema de noapte este o crema hranitoare, regeneranta. Intrucat tenul nu este expus factorilor externi, ea se axeaza doar pe activarea principiilor in profunzimea epidermei. Fiziologic pielea “lucreaza” doar noaptea. In timpul zilei sunt activate doar functiile de “aparare”.
Demachiantul este un produs folosit DOAR pentru curatare. Insist pe aceasta, intrucat trebuie stiut faptul ca aceste lotiuni contin ingredienti de curatare (pe baza de apa, ulei sau bifazic) cu molecula foarte mare, tocmai pentru a nu patrunde la nivelul straturilor inferioare ale epidermei, transportand impuritatile odata cu acesta. Rolul lui este doar sa curete, nu sa penetreze. De unde va rog sa deduceti… ce rol au produsele demachiante cu „adaos vitaminizant”? Acolo,clar, ceva nu este in regula.
Tonicul este strict necesar dupa demachiere, intrucat este cel care echilibreaza PH-ul pielii.
In ce priveste textura produselor este bine de stiut ca:
Serurile si gelurile, cu o textura foarte usoara, au molecula mult mai mica decat cremele. Sunt astfel concepute pentru a penetra in profunzime straturile epidermei si a transporta nutrienti la nivelurile inferioare. Serul se aplica dupa tonic si inaintea cremei.
In timp ce serurile transporta nutrientii vizand straturile inferioare, cremele asigura functionarea optima a straturilor superioare, deoarece molecula lor este mai mare.
Ideal ar fi sa le folosim impreuna, dar atunci cand nu adoptam aceasta solutie, trebuie sa avem in vedere si faptul ca un ser va patrunde mult mai greu printr-un ten cu exces de lipide(gras) sau puncte negre.
In ce priveste tratamentele pentru care optati trebuie sa cunoasteti urmatoarele:
Orice tratament incepe cu STABILIZAREA tenului ( deficit/exces de lipide sau apa), urmate apoi de TINTIREA problemei specifice si tratarea acesteia. Nu puteti aplica tratamente pe un ten nepregatit, este ca si cum ati dori sa plantati orhidee pe un camp arid… esec sigur.
De retinut:
PIELEA ESTE VIE
Epiderma este compusa din 30 de straturi de celule suprapuse. In fiecare zi o noua generatie de celule este sintetizata, ceea ce inseamna ca pielea se regenereaza la aproximativ 30 zile.
In consecinta tratamentele faciale isi mentin efectul de durata timp de o luna.
De aceea am insistat inca de la inceput pe ingrijirea constanta si mentinerea unui echilibru care, in timp va asigura un ten stralucitor si sanatos.
Buna, Dana, foarte interesant articolul. Mereu descopar cate ceva interesant aici. Incep sa cochetez cu ideea de a vizita Iasiul in urmator concediu :d
Apropo de ce ai scris, eu chiar pofteam la o crema gommage Gerovital H3, insa am vazut ca are adaos de vitamina E si inca mai cercetez…
Insa legat de articol, as avea o intrebare. Ce parere ai despre cremele facute in casa? Sunt f simple, bineinteles. Eu pentru seara folosesc un amestec cu: unt de cacao, unt de avocado, ulei de argan si ulei de macese si ulei esential de lemn de trandafir(o folosesc si pt ochi). Sunt f multumita de ea deocamdata, insa crezi ca ar tb sa folosim doar creme preparate de profesionisti, cu ingrediente mai complexe, care sa asigure o penetrare mai buna, o asimilare mai eficienta?
Si inca ceva, spuneai intr-un articol ca folosesti laptisor de matca. Pur sau liofilizat? Eu am preferat pur, insa nu am gasit in magazine, am comandat de la producator.
Si acum, o sugestie tehnica: ar fi foarte folositoare o sectiune de cautare pe site, sunt f multe lucruri pe care vreau sa le recitesc si nu imi amintesc unde sa le caut :)