Daca ati sti de cat timp stagneaza articolul acesta in fruntea listei “trebuie sa scriu despre asta” …
Si ma obseda permanent ideea, cu fiecare masca sau impachetare de ciocolata facuta in cabinet.
Parca ma mustra constiinta ca ma delectez zilnic cu dulciuri de ciocolata, auzind deseori in salon cum se spune stop ciocolatei, pe principii gresite datorate unor idei eronate. Iar faptul ca eu consum zilnic ciocolata, fara probleme majore de silueta, reprezinta unul din exemplele care pot darama falsele teorii despre …
Asa ca… de Mos Nicolaie, va aduc in sfarsit acest articol dulce. 🙂
In ciuda opiniilor atat de raspandite conform carora ceea ce e bun si satisface micile placeri, obligatoriu e nociv, deliciosul coctail de cacao este extrem de benefic pentru sanatate, sa-i zicem chiar: un protector de seama pentru intregul organism.
O ancheta desfasurata pe un esantion de 6.000 de barbati si femei a scos la iveala ca ciocolata contribuie in proportie de 20 le suta la aportul total de substante necesare organismului.
Ideile gresite provin de la faptul ca alimentele bogate in grasimi saturate cresc nivelul colesterolului, insa NU TOATE grasimile saturate au aceeasi nocivitate; unele dintre ele nu au repercusiuni asupra colesterolului, precum acidul stearic, care intra in proportie de 30 la suta in compozitia de grasimi a ciocolatei.
Intr-adevar, cu totii stim ca ciocolata echivaleaza cu un numar mare de calorii, INSA problema nu este a ciocolatei, ci a voastra – prin stilul de viata sedentar si activitate fizica zero… deoarece numai caloriile care nu sunt utilizate in procesele energetice de ardere provoaca cresterea in greutate! Dar asta nu inseamna ca am gasit in ciocolata tapul ispasitor.
Efectele surprinzatoare ale ciocolatei la nivelul compozitiei singelui nu se refera numai la grasimi si la colesterol. Considerat ca un aliment care furnizeaza corpului un aport rapid de zahar, ciocolata dispune de fapt de un indice glicemic relativ scazut. Daca mincati ciocolata, glicemia va creste regulat, dar nu la fel de repede ca in cazul altor alimente sau bauturi usor digerabile, pe baza de amidon sau zahar.
Ideile false privind efectele ciocolatei nu se limiteaza asupra glicemiei: auzim deseori spunindu-se ca ciocolata provoaca probleme cutanate, precum puseele de acnee. Si aici, cercetarile clinice arata ca nu este adevarata aceasta idee. Tot pe teorii stintifice, va amintesc ca laptele este cel care produce un exces de lipide la nivelul tenului, insa nu bomboanele de ciocolata cu lapte sunt raspunzatoare de acneea scapata de sub control!
Nu a fost demonstrat faptul ca ciocolata declanseaza migrene sau ca este o cauza majora a cariilor dentare! Dimpotriva, cercetatorii au descoperit ca taninul, fosfatul si fluorul din cacao favorizeaza prevenirea cariilor diminuind formarea placii dentare. In plus, proteinele lactice prezente in ciocolata cu lapte protejeaza impotriva cariilor, in timp ce acidul oxalic al ciocolatei are un efect similar reducind aciditatea din gura. Ceea ce este problematic din acest punct de vedere este zaharul din compozitia ciocolatei, care trebuie indepartat prin periajul dentar, efectuat de altfel dupa oricare masa.
Consumata cu masura, ciocolata nu aduce numai nutrienti si placere, ci participa efectiv la un regim sanatos si complet.
Pofta de a minca acest aliment divin (i se spunea “hrana zeilor”) vine din simplul fapt ca stimuleaza anumite simturi si ca este un mic pacat abordabil.
Ciocolata este un aliment energetic si psihostimulator, cu proprietati cardiovasculare recunoscute. Compozitia sa bogata in glucide si lipide face din ciocolata un aliment energetic prin excelenta. De asemenea, este o sursa importanta de magneziu, calciu, potasiu, minerale si fier. Cafeina si serotonina (hormonul fericirii) confera ciocolatei proprietati psihoactive.
Pudra de cacao este comparabila cu o mina de aur de oligoelemente: potasiu, magneziu, calciu. Acest coctail mineral sta la baza reputatiei de energizant.
100 de grame de ciocolata neagra inlocuiesc intr-un mod foarte placut administrarea vitaminelor sintetizate. Asadar, tineti cont ca ciocolata reprezinta pilula antioboseala, care dinamizeaza si intareste functiile celulare.
Aportul de vitamine al prafului de cacao este mai limitat, chiar daca contine grupa betacarotenelor, vitaminele B1, B2, B5, B6, B9 si PP. In schimb, cacao este o sursa semnificativa de vitamina E, care actioneaza impotriva imbatrinirii. De fapt, un baton de ciocolata amara reprezinta 35 la suta din necesarul zilnic recomandat de vitamina E.
Daca ati ramas cumva surprinse de stirea saptamanii trecute, poate intelegeti acum de ce pretul la cacao a atins nivelul maxim la bursa din ultimii 30 ani? Pe semne ca lumea s-a mai documentat intre timp, iar cererea este implicit pe masura 🙂
Va recomand, in acest sens si : articolul din wikipedia
Are sens sa va mai spun de ce sunt atat de apreciate mastile pe baza de ciocolata?
Nu uitati ca produsele din unt de cacao (baza ciocolatei de calitate din comert) hidrateaza intens, catifelează şi măresc elasticitatea tegumentului, prevenind apariţia vergeturilor, adică a rupturilor de la nivelul fibrelor de elastină şi de colagen aflate în structura pielii.
Un tratament excelent pentru pielea grasă:
Bogata în flavonoizi (cu calităţi antioxidante), polifenoli, săruri minerale, amidon, enzime şi tanin (cu efect astringent), cosmetica îl foloseste in special pentru corectarea tenului gras.
Asadar, poţi beneficia de efectele date de cacao şi acasă, realizând o mască pentru tenul gras, simplu: praf de cacao într-un strat subţire pe faţa umezită, masand puţin tenul, insistând pe zonele cu exces de sebum. Prin masaj vei obţine şi un peeling blând al pielii. Lasă masca să acţioneze cinci minute, apoi clăteşte cu apă caldă din abundenţă.
Datorită efectelor astringente ale pudrei de cacao, vei obţine un ten curat, proaspăt eliberat de sebum, cu porii eliberaţi de celulele moarte.
Iar o “balaceala” in ciocolata… suna atat de delicios! Da, reprezinta o terapie de infrumusetare care-ti stimuleaza toate simturile (estetice si psihice)!
Aaa…apropo, de simturi: se spune ca feniletilamina (din ciocolata) imita un hormon degajat atunci cind santem indragostiti. Anadamidele se leaga de aceiasi receptori cerebrali ca si canabisul.
Mai presus, ciocolata stimuleaza eliberarea de endorfine si alte substante naturale ale corpului, plus ca in compozitia sa intra triptofanul, un aminoacid esential, precursor al serotoninei, care are rolul de genera buna dispozitie.
————————————————————————————————————————————————-
Sapun natural realizat personal, intr-o combinatie de ciocolata alba si neagra, pe baza de ulei saponificat de masline si ulei de cocos.
Imbogatit cu mult unt de cacao (unul dintre cei mai buni hidratanti naturali), scortisoara si cafea pt un gomaj fin, sapunul contine un procent ridicat de sapun negru african, pe care mi l-am “sacrificat” din linia de salon.
Si eu am incercat masca cu ciocolata, dar sincer o prefer mancata. Am ales masti naturale pe care le folosesc mai des. Mi-ar placea sa folosesc insa o crema sau gel de dus care sa imi ofere o aroma de ciocolata pielii. Imi puteti recomanda un astfel de produs?
Am incercat exfoliantul cu ciocolata. Eu i-am adaugat si miere, am ceva cu mierea o pun in toate. E foarte ok dar trebuie folositt mereu pentru rezultate. Daca reusesc sa-l introduc in ritualirile mele o sa scriu cum a mers.Acum ceva ani il foloseam in exfoliantul de corp dar faceam prea multa mizerie asa ca din pacate l-am abandonat. Multumesc ca m-ai ädaugat¨la concurs si ca you took your time sa citesti tot ce-am scris si mai ales pt articolele faine.
Ciocolata neagra la o gustarica intre mese e foarte buna, da energie mintii si nu ingrasa. Poate inlocui cafeaua. Pe mine si pe cateva prietene ne-a ajutat sa ne lasam de fumat. Inlocuieste cafeaua, deci niet tzigaret. Am citit ca laptele ar neutraliza din efectele benefice pe care le are cacaoa nu stiu daca este adevarat.
Mai recomand carobul. Eu l-am descoperit in magazinele de marocani dar l-am gasit si in Ro. E un arbol din al cariu fruct se fabrica o pudra ce seamna cu cacaoa. Este dulce in mod natural si se pot face prajituri foarte bune. Are o textura ciudata , nu se dizolva in lapte si in apa cu greu si trebuie baut imediat. Are pectine care ajuta digestia, o mare cantitate de fibre, vitamine. Gasiti pe wikipedia mai multe despre Carob si sper daca cuiva ii sursde ideea sa gaseasca in Plafar. O ultima chestie nu cumparati carob care a fost prajit, inchis la culoare. Este amariu.
Sarbatori cat mai dulci.