Rasfoind forumurile pentru a lua pulsul problemelor concrete ale “consumatoarelor de frumusete”, am remarcat o atitudine unanim valabila, in ce priveste “cultura cosmetica” (am fortat putin termenul pentru a fi cat se poate de elocventa).
Incepand de la diagnosticul tipului de ten si terminand cu alegerea produselor, fie ca e vorba de intretinere, fie ca sunt tratamente reparatoare, exista o deruta generala, tipica as putea spune:
Am spicuit rapid din ultimele forumuri vizitate:
” pentru hidratare voi ce-mi recomandati? “,
” daca tenul tau prezinta puncte rosii si este extrem de uscat si ustura… clar ai dermatita rozacee, si trebuie sa faci tratament cu…” .
“Folosesc produse impotriva acneei (Clearasil) si imi usuca pielea, chiar daca am tenul gras. Ce crema as putea folosi astfel incat sa-mi hidrateze pielea si, in acelasi timp, sa nu o irite…?”
“Cred ca e deja exagerat sa mergi la un specialist si pentru o crema hidratanta”
Fara a concluziona neaparat din punctul de vedere al unui specialist facial, dar considerand ca am acumulat o educatie cosmetica de baza, simt nevoia sa fac aici, pe acest blog care se vrea a fi o sursa corecta de informare, urmatoarele precizari, care ar trebui sa le considerati notiuni fundamentale:
- Asumarea unui diagnostic din opiniile variate si neintemeiate ale prietenelor virtuale de pe forum, opinii care nu sunt garantia unor concluzii de specialitate, este o eroare majora. Si ne mai intrebam de ce apar diferite efecte secundare in urma folosirii incorecte a banalei creme hidratante pentru ten sensibil… sau de ce produsul nu a avut efectul scontat…
Asa cum precizam si in Tipuri de ten-Diagnostic, va amintesc ca un examen cosmetic relevant nu se poate face integral nici macar de catre dumneavoastra, indiferent cate cunostinte aveti in acest sens. Va puteti doar forma o idee orientativa, dar ea nu este completa. Exact amanuntele conteaza. Tehnologia de diagnosticare de care dispune un salon estetic profesional depaseste posibilitatile superficiale ale unei examinari cosmetice de acasa. Ideal ar fi ca aceasta etapa sa o lasati pe mana esteticienelor sau dermatologilor care ar trebui sa aiba profesionalismul si experienta necesara diagnosticarii corecte a tipului de ten. - In ce priveste alegerea produselor, e bine sa stiti ca:
O crema poate merge bine la cineva, asa cum poate fi un esec pentru o alta persoana. Singurul care este in masura sa vizeze alegerea si implicit utilitatea anumitor cosmetice este iarasi specialistul. Orientati-va inteligent spre produse; in momentul in care urmariti achizitionarea cereti parerea cosmeticianei sau oricum unei persoane indreptatite sa confirme daca alegerea este cea corecta sau nu. Apropo’, diagnosticul nu se face in farmacii – rolul lor este “sa vanda!”, deci logic este discutabila increderea. Mare grija si la anumite saloane estetice cu renume care au target din “diagnostic” – o spun din experienta, am lucrat intr-un asemenea loc unde se impunea diagnosticul subtil “directionat” spre anumite tratamente si recomandarea de produse (din comercializarea proprie salonului) care, cinstit, nu ar fi reprezentat o necesitate.
In momentul in care comentariile noastre de pe bloguri orienteaza spre o anumita crema priviti aceasta ca un indiciu estimativ, nici intr-un caz ca o certitudine ca acel produs va face aceleasi minuni si in cazul vostru. Exista o marja de eroare, asadar achizitionati si testati mostrele inainte de a cumpara produsul.
Oricum, este de inteles deruta consumatoarelor cand pe piata sunt promovate sute de linii cosmetice, sute de firme si sute de ingredienti care mai de care mai “fenomenali”. - Iar daca va doriti cu adevarat rezultate, mergeti garantat pe Dermatocosmetice profesionale, si nu pe produse de raft. Este adevarat ca acestea nu sunt produse pentru buzunarul mediu ( citez iarasi de pe un forum: ” recomandatzi produse scumpe si aleatorii care nu rezolva probleme ale tenului scump dar noi femeile mai suntem si normale la buzunar nu avem averi si nu toate suntem vipuri ” )
Ei bine, nu ma refer aici la acelea dintre noi pentru care o “apa termala” care o gasim si la 30 lei este o avere… ma refer la acele persoane care sunt furate de cataloagele colorate si frumos prezentate gen Avon, Oriflame, etc… in virtutea faptului ca si colega de birou si-a luat minunata crema si nu i-a facut nimic rau… dar se vede ca nu ar fi facut nici ceva bun… Fara a cadea in latura snobismului, filtrand si analizand detasat, fara a ma considera o sustinatoare a produselor scumpe, carora nu le vad UNEORI motivatia, ca esteticiana ma vad utila sa va fac cunoscute urmatoarele:
Cand vorbim de branduri profesionale, avem garantia competentei si experientei, sunt branduri care au propriile laboratoare de cercetare si investesc foarte mult in studiul ingredientilor activi din produse, pe care si-i creeaza singuri; dezvolta mereu noi produse si noi tehnologii mergand pe expertiza. Un brand profesional nu cumpara ingredientii asa cum fac “firmele de imagine”. Un brand profesional nu va investi niciodata in reclama mai mult decat in produse. In plus, un brand cosmetic profesional nu va produce niciodata parfumuri, sampoane, vopsea de par, brizbrizuri, etc.
Imi amintesc ce spunea si Miranda in Crema de fata, crema de ochi, fiind oripilata de aceasi “tendinta” pe care am remarcat-o si eu:
” Majoritatea inca incearca, multe din ele la 30 de ani, Avon si Garnier sau asteapta sa le dispara ridurile cu Nivea!!! Pareri de bun simt erau multe, care indemnau fie spre dermatocosmetice (vad ca in top raman Roc si, in lipsa de buget, Avene si Ivatherm) sau spre Plafar. In rest… inclusiv doamne care cred, inca, in sfaturi de genul “nu va dati acum cu crema antirid, ca aveti riduri de expresie si pe urma nu mai reactioneaza pielea”.
Cam acestea sunt regulile mele de baza, este posibil ca o parte dintre voi sa aiba un alt punct de vedere asupra acestor lucruri.
Sunt curioasa cate dintre voi ati remarcat aceste aspecte.
Voi ce “reguli de baza” aveti?
Hey..e un articol foarte bun si chiar l-am citit si pe cel al Mirandei…Totul e legat de educatie, intradevar, dar eu cred ca majoritatea persoanelor care folosesc produsele “ieftine” sunt cele care nu stiu cum e sa ai o pilele sensibila si sa trebuiasca sa iti cauti foarte mult un produs care sa ti se potriveasca..eu de exemplu ma folosesc foarte mult de produsele de la avene..de curand am dat de o masca hidratanta(http://www.sanafarm.ro/avene-masca-hidratanta-pierre-fabre-p-2388.html )care, imi imagnez ca nu ma va dezamagi..Inteleg si eu ca unele produse sunt mai scumpe, dar mai bine iti cumperi unul bun, decat 10 proaste:)
sunt la inceput de cariera si ma intereseaza orice ce tine de cosmetica as vrea niste sfaturi sincere:cu ce gama de produse sa incep?
Dana mi-as dori in timp sa cunosc si eu atatea tratamente benefice….te apreciez enorm.Cu respect ofelia.
Mult succes, Ofelia! Sa inteleg ca ai inceput sa lucrezi in domeniu, si nu stii pe ce marca sa mergi pt tratamentele profesionale?
Daca e asa…n-as vrea sa te dezamagesc din start, dar daca vrei performanta, recomandari excelente de la cliente care au zis wow… tre sa-ti iasa multe fire de par alb 🙂 Cu toata bunavointa, nu-ti pot recomanda o marca anume, pt ca eu nu lucrez pe sistemul asta. Un tratament depinde de zeci de factori…asa ca nu merg niciodata pe un brand anume sau pe fise tehnice.
Si cel mai important aspect e sa vorbesti pe limba clientei… lucrezi cu oameni diferiti/ cu “experiente cosmetice” diferite/ cu standard diferit. Aici e, intr-adevar, marea problema – care te poate epuiza, nu a brendului.
La brand nu te uita la nume…renume…prezentare, obisnuieste-te sa intelegi ingredientii, ca in timp sa le inveti eficienta in combinatii fel de fel.
In rest…e mult de povestit, exista si aspecte care tin de secret profesional 🙂 … iti urez insa multa bafta si …mai ales… urmareste-ne, ca ai numai de castigat! 😉
Buna Dana,
incep mai intai prin ati multumi pentru acest bloog, sunt convinsa ca ai pus mult suflet, ca sacrifici mult timp si mai males ca absolut toate informatiile sunt de nepretuit si vitale pentru noi toate. Apreciez de asemenea tot ce ai invatat si se vede ca din pasiune, sunt asa de putini oameni care mai au pasiune in meseria lor. Multumesc ca ne inveti intr-un mod asa de frumos si de bland cum sa fim frumoase si ingrijite. Si eu ca foarte multe femei imi doresc sa ma ingrijesc, nu cred ca a existat ceva in care sa investesc financiar atat de mult ca in cosmetice si tratamente de tyot felul. In primul rand am 36 de ani, nu am foarte multe riduri( mostenirea genetica) de care ma bucur, in schimb am suferit de o acnee foarte agresiva inca din adolescenta si am inceput mai intati cu tratamente dermatologice, cu laser cu autovaccin cu mibazon cu antibiotic pe cale orala aproape ca nimic nu m-a ajutat, de 7 luni iau Roaccutane (prescris de dermatolog) si in proportie de 80% am scapat de acnee, insa am ramas ( in urma tratamentelor) cu un ten imbatranit si cu pori deschisi, puncte negre nu mai am insa acum as dori sa incep "recuperarea" si am mare nevoie de ajutorul tau. Imi pare tare rau ca nu iesti in Bucuresti astfel as fi venit salon pentru ca intotdeauna tratamentele profesionale sunt mai eficiente. Sper ca o sa ma descurc singura insa nu prea stiu ce pasi sa urmez. imi permit financiar produse de calitate dar nu stiu cu ce sa incep. Mentionez ca am avut un ten gras, dar in urma tratamentului cu Roaccutane s-a uscat si este foarte deshidratat, usor patat( pete maronii), precizez ca in timpul tratamentului am folosit crema hidratanta de la AVENE si apa termala, analizele sunt ok, sunt o persoana care ma hranesc foarte sanatos nu fumez nu consum alcool, nu sunt supraponderala, recunosc nu fac sport ca am o bebelina care nu ma lasa sa plec de acasa, imi place foarte mult sa ma ingrijesc am facut o pasiune in a-mi ingriji tenul insa din pacate pana acum nu am prea avut parte de sfaturi profesionale si nu pentru ca nu le-am cerut dar necunoscand domeniul…. abia dupa ce te-am descoperit pe tine am inceput sa fac diferenta si am inteles ce inseaman cu adevarat profesional si cand mai este si pasiune combinatia e cu adevarat valoroasa. Asadar as dori sa incep a faci pasii corecti in a-mi recupera frumusetea tenului si as dori sa ma ajuti in acest proces. am vazut ca sunt cativa pasi as nevoie de indrumare cum si ce sa fac atat ziua cat si noaptea pentru ten. As aprecia mult daca m-ai ajuta si cu exemple de cosmetice(nume de firme).
Iti multumesc mult pentru tot astept raspuns in functie de timpul tau, iti doresc; SARBATORI FRUMOASE LINISTITIE SI CU BUCURIE ALTURI DE TOTI CEI DRAGI DIN VIATA TA.
Multumesc, Timeea. Mie imi face placere sa fiu aici cu voi, insa mai greu cu timpul :(
Imi inchipui cam cat de greu ti-a fost daca ai ajuns la Roaccutane (controversat medicament!).
Concomitent cu Roaccutane trebuie sa folosesti o crema care sa hidrateze intensiv sa si regenereze.
Ai trecut de etapa uscaciunii exagerate, si de etapa exploziei acneice in urma medicamentului? Ai micsorat vreodata doza? De fapt, cate pastile iei acum pe zi? Cat de uscata iti mai simti acum pielea? Pt ca si hidratantele acestea sunt de mai multe "puteri".
Ma rogi sa-ti dau nume… OK! Cu mare placere, daca as avea un diagnostic putin detaliat al tipului actual de ten (mult diferit de cel de acum 7 luni) Dar fara date concrete din partea ta, mai multe decat "ten imbatranit cu porii deschisi" si cu acnee care a trecut in proportie de 80%… sunt destul de blocata pentru o dirijare corecta din acest pdv, al produselor.
1. tenul e uscat (probabil mult mai sensibil decat inainte) sau inca gras? Sigur imi vei spune mixt… tendinta generala de autodiagnosticare. :)
2. porii sunt deschisi… dar sunt incarcati sau doar mariti?
3. spui ca tenul pare imbatranit… sa fie de la petele probabile in urma roaccutanului/ postacneice sau de la faptul ca s-a subtiat pielea si inevitabil are un alt aspect?
4. in cele 7 luni ai folosit crema hidratanta si apa termala… cum anume? Numai atat?
Conteaza f mult aceste lucruri, ca si multe altele pe care ne facem ca nu le mai vedem (chiar tin de diagnostic vizual).
Initial am vrut sa-ti amintesc de Cleanance K- Avene ( ca sa mergi tot pe Avene). Are rezultate pe un procent mare de pacienti cu ten gras concomitent cu Roaccutane. Contine acizi (glicolic,lactic,salicilic) care lucreaza bine pe acnee si pete. Insa… ma abtin. Nu-mi dau seama daca pielea ta nu e acum mult prea sensibila – pt ca astfel risca sa se descuameze.
Porii pot fi doar mariti si nu incarcati, deci poti merge pe produse pt inchiderea porilor…insa si aici blocaj. :D Daca tenul e incarcat tu inchizi porii si risti aparitia punctele albe. Deci ai avea nevoie de o curatare profunda inainte de aceasta etapa.
La fel … ti-as recomanda un gomaj specific: dar acesta poate fi abraziv si nici nu-ti dai seama cat poate strica la anumite tenuri… sau poate fi enzimatic ( iarasi acizi!)
In cazul tau inclusiv produsele banale de demachiere trebuie sa fie destinate tipului de ten. Eu de regula nu pun mare accent pe produse sofisticate la demachiere (molecula mare sa curete bine si cam atat… fara imbunatatiri sefeistice) – dar asta la tenurile fara mari probleme. Insa gama dermatocosmetica contine anumiti ingredienti in demachianti care lucreaza excelent pe probleme specifice. Deci iarasi m-ai pierdut :) Oare sa insist pe asta sau nu in cazul tau? Lotiunea tonica, tot din cadrul demachierii, ar trebui sa fie cea dedicata.
Un alt lucru important: mastile, care ar trebui sa-ti fie nelipsite saptamanal, aplicate pe o piele perfect curata, cu canalele f bine aerisite, pt ca altfel o aplici aproape degeaba. Sunt masti care au in compozitie "chestii" universale, care merg bine la toate tipurile de ten, insa nu mai bine iti faci una cu destinatie precisa? Dar dedicata pt ce oare?
Deci:
Da-mi te rog cateva detalii; ideal ar fi sa stiu ultimul diagnostic facut intr-un cabinet, insa vezi tu… nimeni nu-ti da un diagnostic scris pe reteta … un specialist si-l formeaza per ansamblu pentru el, nu pt tine :) numai el stie ce detalii isi "trage" de pe fata ta pt a concluziona un tratament corect.
Intr-un procent de peste 50% anumite lucruri le putem rezolva si aici, insa crede-ma cu toata sinceritatea ca nu e varianta garantata. :)
Astept cateva detalii, poate iti voi putea fi oarecum de folos.
Deci te ador:d la propriu ceea ce mi-ai spus acuma chiar ma va ajuta sa imi fac o impresie cand voi decide sa ma duc la un salon. Nu cred ca vreodata cineva mi-a raspuns atat de detaliat precum ai facut tu, si apreciez asta!
Tare as vrea sa ma duc la un salon pentru un "tratament" profesional problema este ca nu gasesc un salon de incredere. Am auzit multe pareri negative despre multe saloane din TM astfel incat nici nu stiu la care sa apelez. Chiar nu as vrea sa ma duc la un tratament si sa ies mai rau decat am intrat=))
Nici nu stiu care salon sa aleg in privinta unui "rasfat", imi este teama.
Stii tu Mika… padure fara uscaturi nu se poate. Asa cum in viata ai de multe ori tendinta sa "stampilezi" instinctiv multe lucruri fara sa le acorzi analiza/ atentia necesara si ratand astfel ceea ce merita cu adevarat… Nu fa greseali de acest gen, incercand sa tragi concluzii dupa tipare. Chiar daca ti se va intampla sa intampini neplaceri, nu standardiza!
Noi am discutat despre saloane in blogosfera (pro si contra) tocmai pentru ca voi sa aveti "temele facute" in momentul in care va confruntati cu situatii asemanatoare.
Si sa fiu si mai concreta, incercand sa ma pun in pielea unei cliente (ceea ce am si exersat live de multe ori) as urmari urmatoarele aspecte in momentul in care imi fac o programare:
1) programarea o fac mereu "loco" si nu telefonic… la sfatul unei prietene. De ce? Ca sa pot "studia" personal (din punctul meu de vedere si nu al prietenei) pe mainile cui voi ajunge si pt a mi se explica exact CE si DE CE am nevoie.
2) Fac cunostinta face-to-face cu cosmeticiana si cabinetul (si nu la receptionera) pentru a "scana" persoana si locatia.
PERSOANA – cum reprezinta ea domeniul esteticii din toate pdv, asa sa te astepti la rezultate de pe mana ei …
CABINETUL – fii atenta la cat pret pune pe igiena, si nu uita sa arunci o privire la produsele cu care se lucreaza ( consumabile de unica folosinta, sterilizatoare, modul de pastrare al instrumentarului etc) Intreaba despre produse ca sa-ti dai seama cat de bine le cunoaste… si nu cumva ti le arunca la norma pe fata ca asa a zis sefa.
3) Intreaba cu ce produse se lucreaza, ce tratament vei urma, in ce consta el ca etape, si MAI ALES de ce TU ai nevoie de el. Aici tine de "feeling"ul tau – poti coordona discutiile incat sa "citesti printre randuri" nivelul ei profesional. Restul il vei descoperi ulterior – in cazul in care vei avea ce :D
4) Eu una pun accent ( atunci cand dau un ban…) si pe ambient; aceasta depinde de fiecare…
Restul… pana la punctul 10 :D tine de experienta si se modeleaza dupa cateva sedinte de "rasfat" sau regrete. :)
Mika, ce ti-am spus aici este f pe scurt. Probabil ca in cateva zile o sa-mi dau seama ca nu ti-am precizat lucruri mai importante.
Poate or sa ne mai ajute fetele pana una-alta cu unul-doua sfaturi. Si chiar va rog asta, pentru ca in aceeasi masura ma ajutati si pe mine extrem de mult.
Mika e tanara si merita si ea sa simta gustul unui tratament profesional (in adevaratul sau sens).
Foarte interesant articolul. Ma bucur ca am dat peste acest site foarte util.
In ceea ce priveste aceste domnisoare/doamne care prefera creme cumparate de la Avon/Oriflame in detrimentul produselor profesionale inca nu stiu ce inseamna ingrijirea tenului. Nici eu nu imi permit sa merg la salon frecvent, desi as dori-nu se compara ingrijirea de la salon cu cea de acasa. Nu imi permit uneori nici sa imi iau produse profesionale pentru ingrijirea tenului dar ma documentez cum le-as putea inlocui cu creme homemade. AM observat de-a lungul timpului ca uneori aceste creme facute acasa imi sunt mult mai benefice decat multe alte creme cumparate.
Foarte bine spus "ce se potriveste prietenei tale nu tot timpul se potriveste si pentru tine". Suntem diferite si de aceea nu ne putem increde 100% in prietena care spune ca Vichy pentru ea a fost excelent. Pentru mine nu a fost chiar deloc.
De la Oriflame am incercat sistemul de microdermoabraziune, singurul produs cumparat pentru ingrijirea fetei de la Oriflame, deoarece nu puteam sa imi permit un tratament la salon. Spre surprinderea mea acel sistem a fost foarte bun, ceea ce pretindea ca face a si facut. Dupa ce am terminat nu mi-au mai aparut cosuri, nu am mai avut pete prin urmare nu a recidivat tenul meu la renuntarea produsului. Dar stiu ca este un caz fericit, un produs care chiar a fost bun insa nu inseamna ca trebuie acuma sa ne umplem raftul cu porcarii Avon/Oriflame. Trebuie sa invatam noi femeile sa fim mai selecte in ceea ce priveste cumpararea produselor pentru ingrijire.
Aceasta este parerea mea personala!Acept si critici:d
Multumesc, Mika! Si eu iti urmaresc blogul, dovada ca-mi place (am facut cunostinta demult, la Miranda).
In ce priveste opinia ta, e intemeiata si sunt si eu de acord cu tine, dupa cum ai vazut.
Asa cum am mai spus-o cu diferite ocazii, nu am un tipar anume dupa care merg cu ochii inchisi cand e sa aleg un produs / tratament. Alegerea tine de atat de multe aspecte, incat ar fi mult prea subiectiv sa spun ca dermatocosmeticele isi vor face mereu treaba, sau ca un tratament depigmentant va actiona mereu la fel…Si am observat ca in cercul nostru majoritatea gandeste asa (drept dovada ultimul articol al Mirandei cu comentariile aferente)
Sistemul de microabraziune de la Oriflame – nu stiam despre el, dar m-am lamurit exact la tine pe blog :) este un sistem pe care ti l-ai fi putut adapta lejer la un buget redus. Sigur ca e mult mai comod sa-l achizitioneazi de-a gata… dar se poate obtine un rezultat poate mult mai bun mergand pe acelasi "program". Pt ca acolo programul conteaza: peelingul abraziv constant (dupa reteta) plus hidratarea/regenerarea ulterioara.
Exact acest concept am incercat eu sa-l promovez pe blog. Sunt multe persoane care isi permit sa investeasca sume considerabile in imagine (din toate pdv) asa cum sunt multe altele, mai putin norocoase, care ar da saracele tot venitul pe o luna pe un tratament, insa raman doar cu visul… Atata timp cat prezenta mea online este numai pasiune, am cautat mereu solutii pentru ambele categorii.
Bine, cine nu prefera produsele profesionale – comode, rapide si sigure? Sau cate dintre noi avem rabdarea si timpul necesar home-made'urilor? Dar… exista mereu alternative pe care trebuie sa le invatam de undeva, nu?
Asadar ma bucur ca esti printre noi, iar pt cum scrii pertinent si promovezi "Beauty inside and outside", te felicit!
Dana, eu nu sunt deloc fan produse declarate pentru tenul gras, cand ai tenul gras. Nu stiu daca se potriveste topicului, dar chiar nu am avut niciodata produse bune din aria asta, ma descurc mult mai bine cu tratamentele lunare de la Maria Galland si cu creme banale de hidratare, preferabil cu vitamina C – Attache sau Dr. Murad. Nici macar nu am explicatie in acest sens, dar pana acum, acesta a fost mixul cel mai fericit pentru mine… Ah, sa nu uit! Si in saloane ai parte de prostii cat cuprinde, imi amintesc de un salon cu pretentii din zona Piata Universitatii, unde imi vindeau gogosi cat de bun e tratamentul Rosa Graf. Yeah, sa fie la ei, ca daca nu ar fi fost buna mana cosmeticienei… cred ca as fi facut un scandal monstru la final!
Miranda, nici nu-ti dai seama cat de fericita ar trebui sa fii pentru faptul ca ti-ai format un standard sau mai bine zis ca ai avut unde sa ti-l formezi.
Ce vreau sa spun:
In momentul in care m-am intors din Silhouette-Bucuresti, acolo unde m-am modelat dupa anumite standarde si am lucrat cu o categorie de cliente cu pretentii (si de la ele si de la personalul centrului) m-am hotarat sa-mi deschid propriul salon. Ma asteptam desigur (stii ca am mai vb noi) ca in Iasi educatia in cosmetica sa fie diferita, lucruri pe care eram pregatita sa le "infrunt", in ideaa ca voi incerca in timp sa-mi fac clientele sa inteleaga ca estetica faciala este cu totul altceva decat ce era pe "piata" noastra in acel moment (cu infime exceptii).
Crede-ma ca imi vine sa ma lovesc zilnic cu capul de pereti :-ss auzind de fiecare data aceasi placa:
la intrebarea mea de baza la diagnostic "Ce tratamente ati urmat IN SALON pana acum?" mi se raspunde MEREU cu
"Cum adica ce tratamet? TRATAMENT!" /:) "Bun, atunci cu ce produse?" (in ideea ca poate imi dau seama de aici…)
Pe cuvantul meu Miranda daca au existat persoane care au stiut asta.
Si te rog sa iei in calcul faptul ca majoritatea clientelor au un nivel social peste mediu, care isi permit sa vina la un tratament Maria Galland, si nu la "un gomaj" sau "o masca" sau "un masaj facial" intr-un salon de cartier.
Imi pare sincer rau sa descopar acestea la un medic – spre exemplu, iar ce e dureros e ca femeia nu e vinovata cu nimic… practic nu a avut cum sa fie informata pt ca cosmetica in Iasi inseamna altceva :D .
Imi spunea sotul un moment dat ca poate nu le intereseaza… ce sens ar avea sa le stresez eu cu n informatii nesemnificative pt ele… Da de unde! Sunt atat de receptive si incantate de abordare… si absolut toate mi-au spus ca au intalnit in fine "cu totul altceva".
Scuza-ma pt lipsa de modestie… nu vreau sa para asa… dar aceasta este realitatea la noi, si ti-o poate confirma orice ieseanca care citeste aceste randuri (inclusiv clientele mele).
Mai mult decat atat: am inceput eu sa merg pe la tratamente in Iasi ca sa iau pulsul live, in postura unei cliente obisnuite. Dezastru! Si imagineaza-ti ca am fost acolo unde doamnele fac coada cu saptamanile pt o programare :D
La ultimul meu "test" de acest fel (vineri) mi-am completat sacul cu surprize cu inca cateva gen:
" Ce tratament imi faceti, ce as avea nevoie?" " Stati linistita, stiu eu ce va fac… de toate!" =p~
Iti amintesc ca eram clienta noua in cabinetul dansei!
"Cu ce produse imi faceti tratamentul?" "O sa va fac un cocktail care CATIFELEAZA pielea" @-) ( desi nu stiam am descoperit ca exista tratamente care tintesc "catifelarea" ) Mda!
Iar la afirmatia mea ca uit sa ma demachiez uneori, mi s-a zis ca "E necesar, pentru ca altfel va cad genele" Au! Oare asta sa fie motivul? :))
Lasand la o parte faptul ca la asemenea raspunsuri era sa cad de pe patul cosmetic, in momentul in care mi-a facut exctractie mecanica fara vaporizare nu mai aveam mult si fugeam in prosop (de frica sa nu-mi distruga tenul la care eu muncisem atat)
Revin exact la cuvintele tale: noroc ca avea mana buna si m-am mai linistit putin la masajul facial. Dar asta a fost tot ce am inteles dintr-un tratament "cu de toate" Aaa! Avea afisata la intrare o lista cu produse Holly Land. Am banuit ca tratamentul il va face cu… Insa uite un amanunt pe care doar o alta cosmeticiana il simte: intamplator am intrat in posesia tuturor mostrelor de la Holly Land, pe care mi le-a lasat o agenta pt testare. Le cunosc extrem de bine… si ca textura si in special ca miros. Am asteptat cuminte tot tratamentul sa simt o picatura de Holly Land pe fata. LOL! Cocktailul mirosea a "ambalaj Gigi" – cred.
Cam asta se intampla pe aici, in cel mai mare oras universitar al Moldovei.
Nu are sens sa mai continui cu comentariile, sunt convinsa ca ai prins ideea.
Buna seara,
Am revenit si eu , azi m-am intors si ma apuc iar de treaba. Nu am mai urmat ritualul complet si se cam vad semnele. M-am dat cu bioderma doar dimineata… Dar ma apuc iar de treaba si o sa fie bine , cei drept intr-o saptamana nu m-am umplut de cosuri dar nici bine nu este.
Am omis sa spun ca mi-am aplicat inaintea cremei Vitamina C. Desi dimineata ma gindeam sa nu mai ies din casa, dupa mesajul tau, aveam o fata asa radianta, incit am iesit fara probleme.
N-au decit ceilalti sa creada ca am 17 ani, eu stiu ca sint pe drumul cel bun si ca am vazut deja luminita de la capatul tunelului!
:x
Dana, multumesc de incurajari, chiar mai inainte am sunat la cabinet, sper ca luni, cel tirziu marti sa ma pot intilni cu dumneaei.
Aseara, in disperarea mea, mi-am dat cu tot ce aveam prin casa: mi-am facut o masca cu lamiie, asppirina si bicarbonat, insa in recomandarile catre Alex era inclus si laptele, cum n-am stiut exact de care (banuiesc ca e lapte acru) si cum nu aveam decit ceva iaurt si lapte proaspat, m-am abtinut sa-l pun. Apoi, am gasit prin frigider niste gel de aloe de la Forever Living, pe care-l cumparase domnul sot pentru copilul mai mare si mi-am tamponat fata cu el :">. Mai aveam si o mostra de Effaclar Duo, am aplicat-o si pe ea, apoi, cam dupa o jumatate de ora am aplicat local Brevoxyl pe inflamatii.
Dimineata, pielea in sine arata parca, parca ceva mai bine, in schimb, peste tot unde atinsesem cu Brevoxyl eram rosie ca racul….:( . Norocul meu ca m-am trezit devreme si am avut timp de cirpit cu un baton corector, caci altfel ar fi zis colegii kinderului mai mare ca a venit cu vreo sora de 14 ani :) la scoala.
Undeva am gresit, cred ca am exagerat cu tratamentele, sau poate aloe era doar pentru uz intern. Acum am pus ochii pe o babuta din bloc, iubitoare de flori si ma duc sa-i cer o frunza de aloe (eu sper sa-mi dea un ghiveci).
Cit priveste o intilnire, nu pot sa spun in cuvinte cit m-ar bucura!!!! Pot sa apar in clipul de la Poiana, si sa spun ca asta mi-ar face ziua fericita :) .
Pina atunci, cum se apropie we si trebuie sa-mi fac aprovizionarea cu brinzica proaspata, merg pe home made si incerc sa-mi imbunez tenul rebelul.
Cu drag, @};- >:d <
Buna seara!
Revin dupa o raceala crunta, n-am mai fost in halul asta de cind ma stiu! Am avut scenarii horror cu stafilococul meu cel auriu pe care il vedeam atacindu-mi plaminii :)) . Sa speram ca n-a reusit si ca sistemul meu de aparare si-a facut treaba.
Si pentru ca m-am pus pe picioare, citesc si recitesc de zor forumul si ma bucur nespus de mult cind vad cum fetele si-au gasit rezolvarea la majoritatea problemelor. Felicitari, inca odata, Dana, esti un adevarat maestru!!!
Tenul meu… a luat-o razna de tot, cred ca s-a simtit neglijat in perioada de boala si s-a gindit sa protesteze. Am senzatia ca s-a transformat intr-un ten gras, mi-au aparut citeva puncte negre pe obraji, iar alte citeva s-au infectat peste noapte! Nu exagerez, chiar m-am trezit ca mi se inflameaza peste noapte. Si cind ma gindesc ca tocmai il laudam pentru buna purtare! Dar arata ca si cum ar suferi, mi-e mila de el si ma straduiesc sa-l readuc la normal, cit de cit.
Am senzatia ca si crema de zi luceste pe fata si nu mai intra cum trebuie in piele. Am senzatia ca incerc sa plantez orhidee pe un teren arid, ca sa te citez.
E posibil ca din cauza folosirii mai multor produse destinate tenului gras sa-l fi dat peste cap?
Deocamdata sint confuza de tot, citesc cu atentie tot ce le-ai recomandat fetelor, mi-am cumparat vitamina C,iar miine imi iau si produsele apicole.
N-am uitat de recomandarea ta, acum ca tot sint iritata, poate ajung la doamna doctor si impreuna gasim o solutie.
Cu drag, >:d <
Veve, ma bucur de revenire, serios iti simteam lipsa. Virozele astea de toamna sunt crunte, intr-adevar. Eu le-am tinut deocamdata departe cu lamaie si catina cred, sau poate cu noroc.
Tenul tau imi da si mie batai de cap, nu numai tie :) Ceva nu se leaga… si cand spun ca e de la monstrul ala, stiu eu ce spun. Dpdv cosmetic totul e ok, dar vezi si tu ca e ceva care blocheaza … “ghici ghicitoarea mea” …
Ce-i drept si raceala ti-a dat peste cap sistemul normal de functionare / metabolismul pielii. In mod normal apar eruptii si inflamatii in urma febrei, echilibrul hidric e dat peste cap… *transpiratia+sebuumul* face ravagii pe fata, iar anticorpii sunt ocupati cu lucruri mai importante :)
Mergi acum la doamna doctor, sa-ti poata recolta probe de tesut din eruptia care ti-a aparut – va fi foarte relevanta.
Cum iti spuneam, stiu ca te trimit pe maini bune si n-o sa-ti para rau. In plus nici nu-i o avere, ultimele analize care mi le-am facut la dansa acum vreo doua luni m-au ajuns cam 25 lei.
Chiar am pus si eu suflet in toata problema asta, si-mi doresc la fel de mult ca si tine sa vad ca s-a ajuns cu brio la un rezultat bun.
Astept dupa asta sa-mi spui ce ai facut si sa vedem cum mentinem rezultatele. Poate o sa-ti faci timp sa ne vedem la o cafea, sa-ti dau cateva mostre pt un tratament complet ( o masca si un ser dedicat ) Dar pana nu rezolvi problema dpdv dermatologic… “nu cresc orhideele” ;)
Cu drag, >:d < numai bine!
Am sa iau si eu gelul acesta de ochi, am doua dungi de riduri fine pe pleoapa inferioara, si un pic cearcane . Cred ca este potrivit oricui gelul asta din descrierea actiunii lui si a compozitiei.
Buna dimineata! :)
Va multumesc inca o data pentru rabdarea pe care o aveti in a ne raspunde toturor atat de detaliat.Pentru mine una, este o adevarata fericire, deoarece eu chiar nu sunt o priceputa in ale tratamentelor cosmetice. Vreau sa va spun ca intre timp m-am conformat indicatiilor dumneavoastra, dupa cum urmeaza: sambata am facut o curatare a tenului,dupa reteta din "estetica faciala", dupa care am aplicat o masca cu miere, castravete, ulei de masilne, un plic ceai verde, o fiola vit. C, laptisor de matca si putina argila, iar pe pleoape am aplicat 2 plicuri de ceai verde.Senzatia e extraordinara (cred ca de la ceaiul verde a fost senzatia racoritoare).Dupa aceasta am facut un masaj facial cu noua mea crema ivahidra si pielea mea s-a simtit minunat.Momentan sunt in dubii in gasirea unei creme de ochi (inca le mai studiez), pana in prezent parandu-mi-se bun gelul de la iwostin, care contine: apa termala, cofeina, alantoina, glicerina din plante si un complex Eyeliss cu 3 ingrediente active- Hesperidine methyl chalcone (5%),- Dipeptid VW (0,1%),- Pal-GQPR (300 ppm)-nu stiu ce reprezinta acestea din urma.
As mai avea inca o nelamurire: cat de des pot fi aplicate astfel de masti? Am vazut ca in unele cazuri, le-ati facut fetelor un fel de program saptamanal de aplicare a mastilor, cremelor, tratamentelor de curatare. Se poate face asa ceva si in cazul meu? Va multumesc inca o data si va doresc o zi cat mai frumoasa!>:d <
Multumesc frumos, Ella.
Admirabil ca te-ai hotarat sa folosesti si un produs dedicat ochilor. Iwostin gel este un PUTERNIC HIDRATANT (implicit antirid) prin complexul Eyeliss, prin alantoina – hidrateaza, regenereaza, calmeaza dar si glicerina – idem, si in plus este si bun ANTICEARCAN, cofeina este renumita anticearcan; de avut in vedere si compresele cu zat de cafea ;)
Eyeliss este un complex patentat, citeste despre el aici : http://www.eliteserum.com/ . Vezi ca tot aici ai sa gasesti “The safest and most effective alternative to Botox®” (in care intra si “eyeliss”) . Nu uita: crema de ochi se maseaza pana la absorbtia completa, prin miscari circulare IN SUS (de ridicare a muschiului orbicular).
Un tratament complet de curatare (de minim 2 ore) ti-l faci o data pe saptamana, preferabil in weekend ca sa ai timp destul pt masca naturala.
Daca respecti regulile de demachiere, crema zi (2 crème distincte in cazul tau) , o crema de noapte care hraneste si cea de ochi antirid e “foarte destul”
Cum nu mi-ai pomenit nimic de crema de noapte, pe care trebuie sa o adaugi la “must have”, vezi poate ai aloe vera prin casa; la tine ar merge foarte bine, pt ca hraneste si trateaza atat tenul uscat cat si cel gras… si sa stii chiar face minuni. Sau: la crema hidratanta de zi adauga (intr-un recipient separat) laptisor de matca si 1 fiola vit.C si o poti folosi cu incredere ca si crema de noapte.
Ok masca, nu are o compozitie care sa deranjeze nici partea uscata nici cea grasa.
In masca viitoare aplica pe fata, inainte de masca, putin propolis DOAR pe zona grasa, si apoi aplica masca pe toata suprafata fetei (gatului si decolteului – daca reusesti).
Apropo de gat si decolteu: mai mult de 80% dintre femei neglijeaza complet zona mentionata, atat la tratamente cat si la machiaj. Sa-ti fie ca si o lege: tot ce aplici pe fata aplici si pe gat + decolteu ( la masca e dificil daca ti-o aplici singura) altfel risti ca in timp sa creezi o nota discordanta izbitor de vizibila, care arata fff urat.
Spor la treaba! :) Astept sa-mi scrii ce si cum ai hotarat.
Asa este ca am invatat ceva si mai am de invatat. Eu sunt fericita ca se vad rezultatele numai dupa o saptamana de folosire a produselor. Masca cu polen si laptisor o voi face iar maine seara, pentru ca o sa plec din tara pentru o saptamana si nu o sa am cum sa fac c mastile acolo in weekend. Cea cu polen si laptisor si propolis e super , ai avut dreptate ca face minuni de aceea m-am gandit la ea sa o repet maine , tinand cont si ca ai zis ca se poate face zilnic. Eu una sunt foarte multumita de efecte , ma repet dar asta e adevarul. In fiecare zi cand ma trezesc dimineata si ma uit in oglinda, facand ritualul, iti multumesc in gand , Dana, ca existi si ca m-ai ajutat si ma ajuti sa imbunatatesc sanatatea tenului. Cu siguranta ne ''auzim''. >:d <
O sa iti zic eu, Dana, m-am distrat cu mastile azi. Am observat ca am pielea in zona in care m-am dat cu Mibazon aspra, si o sa fac o pauza de el , ca mi-au trecut cosurile. Demachiantul si gomajul mi-au iesit ,nici nu era prea greu . Pe urma am facut masca de peeling : un mar ras ( am ras jumate la inceput, dar mi se paruse prea putin, fara sa imi dau seama ca mai adaug si alte ingrediente), am pus mai multe boabe de struguri , aveau boabe mici, o lingura de lapte batut , zeama de lamaie, argila si polenul, am lipit combinatia pe fata mirosea asa de bine incat iti venea sa o mananci, si mi-am pus o folie , m-a ajutat si mama mi-a gaurit ochii , eram caraghioasa dar a stat pe fata, am simtit o caldura in timpul mastii. Data viitoare voi pune o jumatate de mar . Apoi masca cu laptisor de matca ( la fiole a fost tare, nu iesea din ele nimic, mi-am dat seama ca serul trebuie pus in fiola de laptisor dar nu mai iesea, am tras cu seringa), polen o lingurita si initial vreo 4 picaturi propolis dar am mai pus pe urma pana la o lingurita, pentru a se amesteca mai bine si sa iasa mai multa, am stat cu ea pe fata 2 ore . Dupa fiecare masca am dat cu apa termala de la Avene, iar la final cum mi-ai zis sa aplic o crema hidratanta . Am folosit-o pe fata inca umeda de la apa termala si le-am lasat sa intre in piele apoi. Am observat ca la tratamentul cu bioderma isi face efectul mai bine asa cum mi-ai zis si am incercat si cu crema hidratanta. Efecte pai pielea imi este mult mai fina, chiar si in zona aceea uscata de la mibazon e mai finutza, acolo insa mai am urme de la cosuri, in timp cred ca vor trece. Maine pe zi o sa vad si cum arata tenul. Oricum pana acum tenul in zonele cu probleme s-a netezit, nu mai am cosurile umflate, s-au uscat. Mai am niste cosulete mici albe care nu ies, dar nu mai este cum era inainte tenul meu . Am o problema mica atunci cand aplic crema hidratanta inainte de fondul de ten, ca mi se exfoliaza pielea cel putin in zona de barbie , maxilar si e mai grea aplicarea cremei si fondului , dar oricum diferenta este maxima. Cand sunt dimineata la servici , ma trezesc cu o ora inainte, si imi fac tratamentul de dimineata, beau lapticul si plec la servici nemachiata , ceea ce inainte nu prea faceam,asa mare incredere am acum in tenul meu. Ma machiez la servici ca sa treaca jumatatea de ora dintre tratament si machiaj.Ma gandeam sa schimb fondul de ten peste 2 luni, sa imi iau de La Roche. Eu folosesc de la Vichy normateint e ok . Pana acum cand nu aveam cum trebuie grija de tenul meu nu pot sa zic ca mi-a facut nici bine dar nici rau . Ce parere ai Dana, il schimb? Ah si inca ceva ce am observat, pistruii au mai disparut din ei , si unele pete k un fel de alunite maronii au inceput sa se deschida la culoare. Iar am scris mult, dar imi place sa fiu detaliata.
Multumesc Valentina , o sa citesc si eu despre asta , mai ales ca sunt interesata direct.
Alex,
pe langa faptul ca asteptam raspunsul tau, crede-ma ca m-am distrat de minune; ca si Fat-Frumos :) ai trecut peste o etapa din care ai invatat ceva, nu? In ritmul asta maine-poimaine te reprofilezi :) ( observi deci, ca mi-ai dat o stare happy )
Sa revin la lucruri serioase, totusi:
Mibazonul si-a atins scopul. Ok! (de acord cu tine).
La folie nu gauri ochii, lasa-ti loc doar sa respiri.
La fiole si eu folosesc seringa, m-am prins intre timp (ca si tine) ca e cea mai indicata solutie.
Cantitatea de propolis e "din ochi", intr-adevar.
Faptul ca ai simtit caldura in timpul mastii sub folie, este exact ce urmaream. "Ocluzia" (termen incorect dar relevant) si osmoza au creat senzatia de caldura. Tot ce ai pus in masca au patruns profund mult mai eficient. Rapunsul pielii a fost exact aceasta senzatie.
Excelenta combinatia cu apa termala. Eu o folosesc de fiecare data cand vreau sa atenuez puterea ingredientilor (pentru a nu produce iritatii) sau in cazul in care doresc imbunatatirea absorbtiei compusilor.
Observ ca iti place senzatia de "piele fina" in urma mastii. Mereu o vei simti la fel, iar in timp se va mentine toata saptamana. :)
In ce priveste Vichy Normateint … nu ma pronunt, atata timp cat nu sunt in cunostinta de cauza. Folosesc si recomand fondul de ten mineral pe o baza (crema) hidratanta. O sa ma documentez in acest sens si promit sa-ti spun ce aflu despre el. Nu l-am folosit nici eu si nici n-am auzit la cliente despre…
Ma bucur tare mult ca mi-ai raspuns, desi e o ora tarzie. Numai bine, astept sa ne "auzim" curand.
Cu drag >:d <
eu am gasit ieri cateva informatii ff interesante : "Inca se stiu foarte putine despre modul concret prin care actioneaza aceste extracte naturale din muguri. S-au putut face totusi anumite observatii, care deschid intr-adevar perspective extraordinare. Una dintre aceste observatii este ca extractele din mugurii si mladitele multor plante (cum ar fi stejarul, coacazul negru, zmeurul, rozmarinul s.a.) au asupra organismului uman efecte asemanatoare hormonilor de sinteza, insa mult mai blande (actionand in sens curativ, fara a perturba nici o alta functie)."
cautati pe internet si o sa gasiti si alte informatii, insa aceasta este cea mai interesanta : "Mugurii de zmeur sunt considerati un “progesteron natural” si un reglator al activitatii ovarelor. Incetinesc imbatranirea si ajuta in menopauza, care este insotita de multe neplaceri: bufeuri, usturimi genitale, nervozitate, hirsutism etc. Sunt un antidot si o completare pentru remediile si mediacmentele cu efect estrogen foarte puternic.
Femeile care vor sa renunte la anticonceptionale, pentru a preintampina eventualele tulburari pot sa aplice tratamentul cu muguri de zmeur. Se mai folosesc in tratamentul chistului ovarian, al fibromului uterin, al nodulilor mamari, indiferent de natura, si al sindromului premenstrual. Se ia o lingurita de pulbere de 4 ori / zi. Extern, se fac gargare cu infuzie in concentratie de 2-3 ori mai mare. Florile de zmeur sub forma de infuzie ajuta in caz de raceala, tuse."
Multumim mult, Valentina. Foarte interesant, chiar nu stiam. Am punctat, o sa retin si eu. Prinde foarte bine fetelor interventia ta. >:d <
Va multumesc frumos pentru raspuns!
As dori sa mai fac niste mentiuni, daca se poate : produsele folosite, e adevarat, le-am ales singura, asa cum m-a taiat capul.Pentru demachiere folosesc demachiantul Uriage, pentru ten sensibil; pentru tonifiere nu am mai folosit nimic de mult timp, deoarece orice tonic imi usuca rau fata; pentru hidratare folosesc fluidul intens hidratant cu FPS 50, insa pentru zona ochilor nu am avut niciodata o crema speciala. In ceea ce priveste machiajul, folosesc dupa curatare si hidratare, fondul de ten de la Ivatherm. Si eu sunt o fana a retetelor 100% naturale, motiv pentru care, atunci cand am timp, folosesc masti hidratante cu miere, castravete etc. Credeti ca ar trebui sa schimb aceste produse?
Ella,
remarc (ca si in ultimul raspuns) ca nu consideri ca si prioritara alegerea produselor destinate dezechilibrului lipidic pe care il ai ( piele foarte uscata alternata cu zona T grasa). Este de laudat ca te-ai indreptat numai spre dermatocosmetice, insa… Daca la demachiant erorile cantaresc ceva mai putin (la tine e ok), alegerea "studiata" a cremei de zi si de noapte este vitala pt functionarea optima a metabolismului pielii. La fel de importante sunt mastile saptamanale care mentin, stimuleaza si accelereaza "actiunile" zilnice. Crema de
zi – un fluid hidratant cu protectie UV – nu are cum sa-ti rezolve problemele ce tin de echilibrul lipidic. Hidrateaza si atat… ce fel de ten?; e posibil nici acest lucru sa nu-l faca in cazul unui ten care nu respira corespunzator si nu absoarbe in totalitate produsul. De aceea iti spuneam anterior sa insisti pe curatare (nu ma refer aici la demachierea propriuzisa, ci la tratamente complexe de curatare) si sa te orientezi spre produse care prin compusii sai rezolva ambele probleme ( reglare lipide + hidratare). Ti-am dat si exemplu orientativ in raspunsul anterior.
Inca ceva: e bine ca in mastile naturale pe care ti le aplici sa existe cel putin 3 ingredienti diferiti (bineinteles dedicati tipului tau de ten – am vb de asta) nu numai miere (baza universala) sau castravete (la fel).
In legatura cu folosirea cremei de ochi, citeste complet articolul: ingrijirea ochilor si ai sa intelegi de ce pielea din jurul ochilor necesita o atentie speciala. Drept dovada ca ridurile ti-au aparut initial in jurul ochilor… si sa stii ca nu raman doar aici :( Crema hidratanta pt fata nu face fata si in zona ochilor, aici vorbim deja de alti ingredienti dedicati.
Astept sa revii cu orice mentiune pe care o consideri importanta, sper sa reusim sa te indrumam spre o alegere reusita.
:) am notat toate informatiile si le voi pune in practica, pentru ca sunt convinsa ca va fi mult mai bine avand sfaturile unui specialist!!! >:d < iti multumesc din suflet!
Dana, ma bucur foarte mult si de confirmarea ta asupra schemei mele de tratament, tu fiind specialistul, eu doar un autodidact. :) Cred ca rezultatele se vad dupa feedback-ul din jur…Multe persoane, ignorante de problemele mele existentiale, imi spun ca pielea arata foarte bine si trebuie sa recunosc ca am o tresarire interioara, eu percepand-o…altfel.
Te intrebam daca folosesc prea multe produse, stii unii dermatologi merg pe deviza "keep it simple", foloseste cateva produse esentiale singure sa actioneze, dar eu cred din experienta proprie ca este bine sa alternam produsele, pielea are diverse nevoi.
Alaturi de arsenalul meu expus, exploatez si home-made-ul, mastile naturale care mi s-au parut mult mai ok decat multe din farmacii si le-am incercat pe toate dermato. De exemplu, interesanta mi se pare si cea cu laptisor de matca si propolis de care ati vorbit, asta nu am mai incercat. :D Si da, cum spuneam sunt o persoana foarte receptiva.
Eu intern iau vitamina C (Cetebe cu eliberare prelungita si doza mai mare 500mg), ma gandeam ca m-ar ajuta fiind buna pentru productia de colagen, in trecut am mai luat vit.A betacaroten, zinc sau capsule cu drojdie de bere cu complexul B…
Ma bucur foarte mult si pentru rezultatele bune ale fetelor!! =d>
M-am lamurit gata , imi era teama sa nu gresesc punand si la peeling aspirina si bicarbonatul de sodiu , sa nu fie prea mult dar am inteles acum care e ideea si scopul. Sa stii ca la masca m-am gandit si eu sa te intreb daca pot pune argila tocmai din considerentul amintit de tine sus ca e prea lichida masca, insa nu am mai intrebat, dar e bine ca am rezolvat si acest lucru. Sincer iti zic si le spun la toate fetele care viziteaza acest blog ,ca la mine doar cu tratamentul acela dimineata si seara se vad imbunatatiri ale tenului , dupa 6 zile de tratament. Pe zi ce trece pielea imi este si mai fina, si cosurile dispar, sunt foarte fericita ca vad rezultate in ceea ce ma priveste destul de bune. Iti multumesc din suflet pentru raspunsuri , stiu ca poate pe unele ti le-am pus fara sa gandesc si eu mai profund, dar daca tot am prins un specialist atat de dragut cu explicatiile, eu am ''profitat'' tocmai ca sa fac bine lucrurile si sa imi fac un ten mai frumos . Te pup si o sa mai revin cu comentarii referitoare la evolutia tenului si dupa mastile naturiste, pe care de abia astept sa le fac.
Buna, Dana!
Nici nu stiu cu ce sa incep!.. am aproape 19 ani si am acnee de la 13 ani. La inceputul anului am facut un tratament cu roaccutane, retin-a, diane35(administrat fara un consult ginecologic) apa termala avene, mi s-a recomandat sa folosesc apa fiarta si apoi racita ptr spalarea tenului, … si cam atat imi amintesc. Din punctul meu de vedere a fost un tratament bun! Dar rezultatele au fost de scurta durata, pentru ca acneea a reaparut de 3 luni de cand am intrerupt diane. Acum folosesc doar o solutie ptr spalare de la avene(dimineata si seara), apa termala(seara), retin-a (3 seri da si 4 nu, doar seara), o crema hidratanta de la elmiplant(doar dimineata) si miere(o las pe fata cam o ora o data pe saptamana). Am avut cosuri pe toata fata, insa de-a lungul timpului au trecut de pe frunte, pe nas si obraji, iar acum sunt in zona mandibulei, barbiei si cateva pe obraji . ma dor si ma mananca si multe dintre ele.. nici nu stiu cum sa le descriu..(ca evolutie) sunt rosii, tari, mari si pline de “puroi”. desi mi-e rusine sa fiu vazuta asa, le las in pace si ele se usuca si cad, pentru ca doar asa am observat ca nu lasa semene, desi se intampla sa se sparga fiind foarte “coapte”. Pe piept si spate nu am!..
Ti-as fi extrem de recunoscatoare daca mi-ai da un sfat ca eu nu mai stiu ce am de facut!
Multumesc,
Valentina
Valentina, arunca o privire peste discutia pe care am avut-o cu Alexandra-alx84 in legatura cu dereglarile hormonale / administrare Diane . E posibil ca aceleasi motive sa-ti fi reactivat acneea.
Folosesti Retin A de (3+1 zile/sapt) pe zona mandibulei si a barbiei si totusi ai eruptiile acelea urate?
Ca masca mierea e buna pt toate tipurile de ten, e universala. Adapteaz-o specificului tau adaugand ingrediente dedicate tenului gras( vezi pasta cu propolis, laptisor de matca si polen de mai sus), DAR aplic-o doar pe zona T si mandibula( fara obraji)
Dana, iti multumesc muuuuuult pentru tot pentru explicatiile detaliate si pentru sfaturile nemaipomenite! Citesc cu maxim interes si celelalte raspunsuri, abia astept sa vina sfirsitul de saptamina sa-i ofer tenului putin rasfat natural.
Unde mai pui ca ti-am citit cu drag si opiniile de pe blogul Mirandei :) si abia astept sa ma "imprietenesc" cu doamna catina.
Citind un raspuns de-al tau pe blogul Mirandei, am avut senzatia ca ai salonul in Iasi! Deja prinsesem aaaaripi!!
Stau in cumpana daca sa-mi fac sau nu autovaccinul, am mai avut o tentativa cind eram studenta, dar nu m-am tinut de el pina la capat. Iar acneea mea nu e foarte severa, am in medie 1-2 "monstruleti" activi, insa avind tenul foarte deschis, si un puncticel negru se vede din avion, iar urmele dispar greu de tot. Sper totusi ca in timp AHA sa-si faca treaba. Am folosit si eu crema cu acih hyaluronic de la Ducray, acum ma gindeam s-o reiau si s-o combin seara cu Uriage. Tu ce zici?
Offf, te-am zapacit cu intrebari, sper sa nu te superi, dar de cind te-am "descoperit" am ramas WOW!
Cu drag,@};- >:d <
Veve, nu ma zapacesti cu intrebari, crede-ma te rog ca imi face placere sa ma aflu printre voi cu sfaturi, numai ca timpul nu-mi permite intotdeauna sa ma impart in "n" locuri. Am avut o perioada mai lejera la salon intrucat combina cosmetica a fost in service, drept urmare am avut un respiro fortat, pe care mi l-am dedicat desigur cosmeticii on-line. De saptamana viitoare probabil ca va voi raspunde mai greu, la salon am full-day , la care mai adaug cateva business'uri pe care le administrez, plus o "kinderita scolarita" cu lectii… incat noaptea tarziu, cand apuc sa intru sa va raspund intrebarilor, sunt "varza" :(
Asadar o sa va rog sa fiti intelegatoare si sa nu va ganditi vreodata ca v-am uitat… sunt pe aproape.
Daca sa-ti faci autovaccinul? Cum crezi tu pana la urma, dar 1 – te va usura in intretinerea tenului fara eforturile pe care esti nevoita sa le faci acum, si 2- stafilococul iti poate face necazuri la nivelul intregului organism; doamne fereste de o infectie respiratorie pe "terenul" stafilococului… poate aduce complicatii f.urate. Antibioticele le urasc si eu pentru efectele secundare … Nu stiu ce sa-ti zic pana la urma… tu esti singura in masura sa alegi :)
Alternanta Ducray Epithelial A-derma (la ea te refereai cred) cu Uriage nu-si merita investitia. Ambele sunt intr-adevar bune, dar ambele regenereaza si hidrateaza profund. Ai fi cumparat si un Ducray pt acidul hialuronic, nu? Il poti achizitiona separat ( e ser) si-l folosesti "cu picatura" inainte de orice crema vrei tu, inclusiv cea de noapte. Eu imi cumpar acid hialuronic pur pt uz profesional ( la salon), dar din cate stiu au si la gramaj de revanzare, o sa ma uit in catalog si o sa-ti spun, daca te intereseaza.
Buna seara! Vazand cu cata daruire participati la rezolvarea problemelor toturor celor ce va cer ajutorul, imi permit sa va deranjez si eu cu o problema, desigur legata de ten.Am 26 de ani si un ten mixt ( zona "T" destul de grasa), insa zona obrajilor este foarte uscata.In general, folosesc dermatocosmetice, deoarece tenul meu tinde sa fie si destul de sensibil, dar, de la o vreme incoace, parca nimic nu ii mai convine: obrajii se cojesc, mi s-au format niste zone pe care nu reusesc sa le mai hidratez sub nici o forma si tot in aceste zone uscate mi-au aparut si destul de multicele puncte negre.De asemenea, in jurul ochilor am pielea destul de uscata si mici dungi de deshidratare.Ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat, va rog?
Ella,
Presupun (in lipsa anamnezei, nu pot avea nici o certitudine) ca desi ai folosit dermatocosmetice, produsele nu au fost alese la recomandarea specialistului ( dermato sau cosmetic) ci dupa cum ti s-au parut tie "mai bune". In timp ar fi trebuit sa ti se echilibreze nivelul lipidic, pe cand tu ai agravat zona uscata pana la descuamare, in plus ai creat si sensibilitate.
Pentru puncte negre cea mai eficienta interventie e curatarea profunda in cabinet. Abia apoi mentii cu produse, tinand departe punctele negre. In situatia ta ( zonele fetei sunt extrem de diferite) nu vei merge pe produse destinate tenului mixt, foloseste 2 linii diferite: pt obraji si ochi hidratare INTENSIVA pt piele foarte uscata ( gen Ivahidra+ http://www.envy.ro/frumusete/Ingrijirea-tenului/C… ) si pentru zona T crema pt ten gras ( gen Ivamat http://www.envy.ro/frumusete/Ingrijirea-tenului/C… )
Si nu uita de curatare. Fara curatare absorbtia substantelor este zero.
Si eu de abia astept Dana sa folosesc laptisorul de matca, am citit despre el inainte sa il iau si despre polen auzisem si eu ca e benefic, ma bucur ca intaresti si tu lucrul asta. Mama cand l-a vazut mi-a zis ca mai bine il iau pe cale orala :d , dar o sa iau o lingura de miere dimineata si o sa iau si B3 daca ingrasa, eu sunt cam slabuta am 45 de kg la 1.60 dar acum cateva luni aveam 42 de kg. Mai am 2 intrebari : 1. pentru peeling m-am gandit sa storc lamaie si sa ma sterg cu ea, mai e nevoie sa adaug aspirina si bicarbonatul , in conditiile in care la demachiere le folosesc deja asa cum mi-ai recomandat mai sus? 2 Masca enzimatica o voi face din laptele acrit+ mar razuit+ 2 boabe de struguri + sucul de lamaie evident sau portocala, e bine asa? Te intreb pentru ca vreau sa fac totul ca la carte , mai ales ca tratamentul cu bioderma si mibazon dau rezultate bune, sunt foarte incantata de tenul meu , e luminos, porii se vad ca s-au curatat , se exfoliaza usor fata dar sigur si dupa fiecare zi se vede o imbunatatire. In weekend imi voi face mastile naturiste , atunci am mai mult timp liber, de abia astept sa treaca o luna, o luna jumate si sa vad atunci rezultatele. Ma bucur ca pot face ceva pentru tenul meu. Iti multumesc frumos de sfaturi si de raspunsuri .
Alexandra,
Ce ti-ai propus pentru peeling e in regula…si nu prea. :)
Imi place ca "le simti"… ai sa vezi ca in timp ai sa inveti sa jonglezi cu ele fara nici o retinere ( pana atunci iti sunt aproape)
Hai sa vedem impreuna:
Demachiantul prin ingredientii sai e facut sa curete. Nu se mentine timp indelungat pe fata, drept pt care subtantele active nu au timp
destul sa lucreze. Demachiantul vizat de tine este format din: lamaie- curata profund prin acizi impuritatile solubile in apa, aspirina previne inflamatia, bicarbonatul-bha- curata porii care contin sebum pt ca e solubil in ulei, in plus inmoaie pielea pregatind-o de tratament, iar laptele echilibreaza puterea acida a ingredientilor enumerati si "taie" eventualele reactii de sensibilizare a pielii.
Peelingul ce face? Elimina celulele moarte, uniformizeaza si determina regenerarea pielii. Daca ai executa mecanic gomajul, ai puncta si aceasta etapa. Dar tu nu ai voie sa faci asta. Deci peelingul aplicat de tine trebuie sa determine aceleasi reactii (enumerate in "definitia" de mai sus).
Lamaia in peeling are putere – singura – sa faca toate aceste lucruri? Nu cred. Asa ca o "ajutam" cu aceeasi ingredienti pe care i-am folosit la demachiere, tocmai pt faptul ca sunt acizi si exfoliaza singuri. Insa le trebuie mai mult timp sa-si "faca treaba".
De aici deduci logic ca peelingul (format din lamaie, aspirina,bicarbonat si lapte) este foarte eficient cu conditia sa-l mentii 10 min pe fata.
Puteam sa-ti raspund doar cu ultima propozitie :) insa am tinut expre' sa-ti explic sistemul pt ca vreau sa inveti singura ce e in spatele tratamentelor.
2.Masca este perfecta. Poti adauga 1 lingurita polen. Problema pe care nu ai realizat-o este ca … pasta rezultata e mult prea lichida, va curge si nu se va mentine bine pe fata, chiar daca o invelesti in folie. O vei ingrosa putin ori cu argila (excelenta pt tenul gras) ori cu ce ai prin casa… orez pudra (ti-o faci singura din orez), ceai verde sau ceai de galbenele, etc.
Dana, esti ingerul meu salvator! :x
Eu chiar locuiesc in Iasi, deci recomandarea ta pentru un medic bun e exact ce-mi trebuie.
Spuneai in ultimul tau articol despre importanta tratarii acneii de catre medicul dermatolog, teoretic asa ar trebui sa fie, insa eu una nu l-am intilnit inca, desi l-am cautat… dar sint convinsa ca exista.
Cit priveste saloanele, cu greu m-ar convinge cineva sa mai calc in unul, dupa ultimele experiente.
Doar la tine as veni cu inima deschisa si fara nici un fel de rezerve!
Multumesc mult de tot pentru toate sfaturile, deja psihic ma simt mult mai bine si asta se vede parca si pe fata mea!
Cu drag @};- >:d <
Veve,
In Iasi s-au inchis multe sectii in Institutul Cantacuzino, acolo unde ar fi fost ideal sa mergi. Insa D-na Prof.Hoisie Silvia, medic de elita in Cantacuzino (brevete de inventie.. samd) colaboreaza acum cu Bio's Center. Este f. in varsta, cred ca nu mai profeseaza, dar eu am regasit-o acolo; trece vreo 2 ore pe zi, trebuie sa intrebi de dansa. Vezi ca-ti va spune ca autovaccin nu mai au voie sa faca… dar va gasi cumva o solutie ;) E specialist dermato si a lucrat in cercetare microbiologica si imunologica. Am incredere ca te trimit pe maini bune.
Adresa Bio's Center: B-dul Independentei nr.29 ( langa pizzeria Diavolo). Tel. 0232-21.44.66.
Nuu, din fericire nu mai am de multi ani probleme cu acneea. De fapt nici nu am avut vreodata in adevaratul sens. Eu am concluzionat doar ca pielea mea se regenereaza greu si pierde tesut cand imi iese ceva pe fata (oricat de ciudat ar suna). Problema este cum ai spus si tu, niste mici semne, unele ca niste impunsaturi de ac. Nu sunt asa odioase, dar deranjante, cu fond de ten nu prea se vad…dar e de ajuns sa stiu eu ce ascunde.
Spuneam ca suna ciudat ca dermatologii si cosmeticienele la care am fost nu au crezut desi se mirau ca nu am semnele unui ten acneic: piele grasa, pori dilatati, multe comedoane etc. si ca in rest arata foarte bine. Am ramas dezamagita sa stii, nu prea isi dau interesul…putini sunt asa sufletisti ca tine, desi esti la km distanta. :) Am invatat sa ma descurc si singura si aproape as putea scrie o teza de doctorat despre problemele pielii, dar sunt intotdeauna receptiva la noi informatii si idei.
Pentru aceste mici semne de pe obraz am facut cateva sedinte de microdermabraziune, peeling cu laser (foarte multi bani). Rezultate au fost dar nu perfecte. M-am gandit sa continui cu exfolierile chimice acasa, mai ales ca in plus imi fac si foarte bine asupra aspectului pielii in general si tin ridurile la distanta (nu vreau riduuri:) ). Dar e posibil sa fi exagerat din prea mult exces de zel. Am incercat toate produsele din farmacii si nu numai. Cele pe care le folosesc acum mi-au placut cel mai mult: un gel cu aha 8%, unul cu acid salicilic (aplicate inainte de creme, se absorb foarte repede), o crema hidratanta si reparatoare ducray cu acid hyaluronic pe care o folosesc cam rar ce e drept(dar foarte draguta), retin-a rar, o crema din salon pt piele cu probleme cu vitamina b3, panthenol, aloe etc. si un peeling tot cu aha din aceeasi gama, care e minunat cel putin pe termen scurt. Sunt multe, nu? Imi plac toate dar nu stiu exact cum sa le folosesc pentru cele mai bune efecte, pana acum am incercat sa adaptez programul la nevoile pielii din momentul respectiv…Tenul meu este mixt si uneori putin deshidratat.
off te-am ametit, nu?!%-(
Nu, Alexa, m-ai uimit! Chiar te poti apuca de "teza de doctorat".Si nu glumesc, vb serios. Alegerile tale sunt mai mult decat studiate… Pt prima data intalnesc o persoana care specifica procentul de AHA :) in crema utilizata… detaliu profesional. Am intalnit agente in distribuitia de produse cosmetice de uz profesional care ma priveau interzise la intrebarile privind concentratia acizilor.
Felicitari!
Si daca tot vorbim pe "aceeasi limba" spune si tu … ce pot intelege on-line la singura ta precizare care suna asa: " Mai folosesc un gel cu AHA, unul cu acid salicilic, Retin-a rareori, o crema prof." … la o prima impresie zici: ten acneic.
Vezi cat de complicate si interpretabile sunt aceste produse… incat de multe ori mi-e greu sa explic in cateva pagini de ce nu recomand un anume produs, si ca tine de multe alte aspecte…
Acum am inteles ce urmaresti folosind AHA… bravo, si eu "votez" pentru asta,
acidul salicilic, nu e numai AHA, dar e un bun antiinflamator, tine iritatiile la distanta,
o crema dermato-regeneratoare … logic dupa acizi, cu plus de acid hialuronic… fara comentarii
retin-a in cazurile "neprevazute"… cand mai apare cate o minune pe fata,
o crema cu b3… la fel no comment ( eu completez si cu b3 oral- in ciuda faptului ca-mi da pofta de mancare…)
si un peeling indispensabil.
Daca sunt multe? Lol! Nu-ti imaginezi cum arata "garderoba" mea… + salonul la dispozitie.
Niciodata nu sunt multe. Alterneaza-le. Pielea mereu vrea altceva … ca si oamenii :)
Iti multumesc ca esti aici, si am toata increderea ca vei interveni in discutii cu idei bune si utile.
Buna Dana, se pare ca am spart gheata :) . Nu ma deranjeaza ca ai publicat mailul, cine stie poate primesc ajutor sau sfaturi si pentru insuficienta luteala daca cineva care viziteaza blogul are acelasi lucru si ma vede si a reusit ceva, sau pur si simplu sa vorbeasca cu mine… Acum am si eu o intrebare, mi-am luat laptisor de matca liofilizat si polen cate fiole pun cu cat polen , le amestec si cat le las pe fata? Observ deja o imbunatatire a tenului, e mai luminos , mibazonul usuca anumite cosuri, la cele mai incapatanate mai lucreaza inca, de abia de sambata ma dau cu el.
Alexandra, Super! Reteta aceasta este pentru mine "pasta minune", la care apelez in momentele in care "fata nu-mi place, dar nu stiu exact ce anume". E o masca care "lucreaza" din toate punctele de vedere. Daca ai sa arunci o privire pe net ai sa vezi cate beneficii pot aduce aceste trei lucruri in parte, dar combinate chiar fac minuni. Ai sa vezi ;)
Iti prepari intr-un bol micut exact cat folosesti o data: laptisor matca liofilizat (cele 2 fiole: substanta+serul), 1/2 lingurita polen + in mod special pt tenul tau propolis (glicolic). Pasta aceasta o lasi pe fata seara cam o ora (personal mi s-a intamplat sa o uit pe fata si 2-3 ore … cu atat mai bine). O inlaturi cu o discheta umezita, ai sa te chinui putin datorita propolisului, apoi cureti cu apa termala. Sa nu te sperii ca vei ramane ca o portocala la culoare :) , se duce. Nu e lege sa o aplici in fiecare seara, dar macar de 2 ori pe saptamana … ai sa descoperi singura ce rezultate nemaipomenite are.
Buna Dana !!
Urmare informatiei primite, am ajuns aici. Am ramas cu gura cascata :) Ma bucur ca te-ai gandit sa ne impartasesti din cunostintele si experienta ta….Ce pacat!!!… Esti la km buni distanta…mi-ar fi placut sa-mi fac zeci de programari la tine!!!!!
Cu siguranta, te voi citi zilnic!
Draga Dana, iti multumesc din tot sufletul pentru sfaturi, am sa-mi fac o noua antibiograma, sa vad cine se ofera sa lupte cu monstrul! E posibil sa fi rezistat antibioticelor?
Ieri mi-am facut un tonic cu lamiie, dupa reteta data de tine. Pentru ca aspirina nu se dizolvase complet, m-am gindit eu sa fac putin scrub cu ea, insa citind postul de mai sus, imi dau seama ca n-am facut bine, e posibil sa extind infectia, desi fata ramine fiiina. Promit sa renunt la actiunile mecanice si sa ramin la cele enzimatice.
M-ai convins cu apa termala, chiar astazi merg sa-mi cumpar una, in trecut am mai avut, insa in dorinta mea de a gasi "tratamentul minune", am pierdut-o din vedere.
Daca tot merg la cumparaturi, as putea sa-mi iau o crema Bioderma Sebium AKN? Tenul meu nu e foarte gras si ma gindeam sa nu-mi usuce pielea foarte tare. Si o ultima intrebare, crema cu AHA e pe terminate, pot sa-mi mai iau una, sau ar trebui sa fac o pauza?
@};- @};- @};- >:d < cu drag si admiratie1
Veve,
Pe buna dreptate i-ai zis "monstru". E atat de puternic – mai puternic decat sistemul imunitar.
Ai mare grija pe mana carui medic ajungi, trebuie sa fie unul foarte bun, ca altfel te chinui in zadar cu antibiotice ( in medie doar jumatate din cazuri chiar scapa de el).
Poti opta ori pe tratament antibiotic pentru eliminarea stafilococului, ori pe autovaccin (Institutul Cantacuzino sau am mai auzit persoane care si-au facut analizele si vaccinul la Spitalul Militar – Bucuresti) Cu mai multe recomandari pt medici nu te pot ajuta decat in Iasi. In cazul in care alegi autovaccinul sa stii ca stafilococul nu va fi eliminat, vei fi purtatoare doar ca organismul tau va capata imunitate, cu alte cuvinte analizele ulterioare tratamentului vor fi mereu pozitive.
Si apropo' de stafilococ, foarte important!!! Mare grija prin ce saloane mergi… vezi cum stau cu igiena + sterilizarea, ca stafilococul auriu se transmite foarte usor prin contact direct cat si prin prosoape, lenjerie, obiecte.
Aspirina nu-ti strica si nu e nenorocire ca o adaptezi "din greseala" ca gomaj, este un antiinflamator bun pentru uz extern; foloseste-o cu incredere si in continuare… cum iti iese :) Eventual prepara-ti tonicul pentru o saptamana intreaga, doar sa-l agiti bine inainte de a-l folosi.
Brevoxyl este foarte buna. Rezultatele sunt excelente, dar se vad in timp. Persevereaza, ca aici e ok.
Daca se va confirma( mai mult ca sigur) ca acneea ta este de natura infectioasa, vei merge pe un tratament dedicat acneei, si NU dedicat tenului gras. Observ ca ai tendinta de a asocia acneea cu tenul gras… urmarind produse pentru ten gras, in speranta ca acestea-ti vor trata acneea NU! Gresit. Acneea este una, tipul de ten este alta. Daca acneea face echipa buna cu tenul gras, nu inseamna ca sunt dependente una de alta. Tu vei urma acum doua directii distincte: tratarea acneei si intretinerea ( curatare, hidratare..etc) tenului mixt.
Foloseste in continuare produsele care le ai, sunt ok. Nu insista pe noi achizitii pentru ten gras, risti sa dezechilibrezi (deja ai un demachiant pt ten gras); in aceeasi idee nu-ti lua Bioderma Sebium AKN. O crema hidratanta buna, de care eu sunt extrem de multumita (cat si multe persoane la care am recomandat-o) este de la Ivatherm: in cazul tau Ivamat (pt ten mixt).
Da, neaparat ia-ti si un Uriage-AHA pt noapte. Ai ales-o foarte bine: si regeneranta si hidratanta si cu AHA – exact ce ai nevoie.
Mi-a ramas o "codita" la mesaj, voiam sa spun doar ca sper sa nu te superi daca pun cam aceleasi intrebari cu alx84, insa m-am gindit ca avem virste diferite, iar tenul meu e gras doar in zona T.
Intre timp mi-am amintit ca acum aproape 2 ani, cind am nascut, am luat din maternitate un stafilococ auriu, care s-a manifestat urit de tot. Am observat ca in timpul tratamentului cu antibiotice, tenul meu arata super, nici urma de vreun monstru. Sa fie stafilococul cauza probemelor tenului?
A, si am observat ca dupa utilizarea cremei cu AHA de la Uriage, observ o exfoliere a pielii, din ce am citit mai sus, e un semn bun, nu?
Multumesc!
Va multumesc, ma bucur ca sunteti (virtual) aici si sper sa reusesc sa va directionez spre rezultatele dorite. E important sa fiti constiente ca rezolvarea acestor probleme depaseste diagnosticul "la distanta" cat si abordarea limitata dpdv cosmetic, insa am sa incerc sa gasesc
solutia optima pentru fiecare situatie in parte (desigur cu ajutorul vostru si in masura in care aspectele care tin de cosmetica va vor ajuta cat de cat). Oricand va voi ajuta si voi sustine cu sfaturile si cunostintele mele, insa, va spun sincer, aceasta nu este garantia succesului deplin.
Momentan am "intrat" pe fuga, revin in cel mai scurt timp cu detalii.
Veve, exact ce ti-ai amintit … printre altele… pare a fi "secretul". Schema pe care o urmezi e "a la carte". Produsele sunt ok. Dar… stafilococul auriu si-a pus indiscutabil amprenta. Nu realizez cauza acneei inainte de nastere, insa dupa nastere este indubitabil de natura infectioasa. In primul rand nu te grabi sa-ti cumperi singura antibioticele (uz topic si oral). Mergi neaparat sa-ti faci o antibiograma, in care ti se va indica exact care este antibioticul de electie in cazul tau ( mai ales ca e posibil sa fi dezvoltat rezistenta la ultimul tratament cu antibiotic pt stafilococ, ceea ce inseamna ca nu poti merge pe reteta de atunci).
Exfolierea pielii dupa utilizarea AHA este normala, pana la un punct :) Practic aceasta este utilitatea AHA- sa exfolieze singuri, in scopul regenerarii celulare. O sa-ti prinda bine, pentru ca astfel se sterg si unele semne lasate de cosuri (chiar si o parte din ridurile foarte fine)
Iti multumesc si eu, si te astept si cu alte intrebari sau neclaritati. Daca se va intampla sa-ti raspund mai greu, in cateva zile, inseamna ca sunt extrem de full la salon si nu mai apuc sa intru on-line… dar sa stii ca nu va exista intrebare la care sa nu raspund cu placere.
buna dana,eu am 25 de ani si dupa parerea mea nu am inca riduri dar as vrea sa previn,te-as ruga sa-mi recomanzi niste creme pe care le cosideri tu bune,niste masti naturale si o vitamina pe care sa o folosesc seara inainte de crema de noapte,tenul meu este mixt.multumesc mult.
Am postat cam in acelasi timp cu Veve, nici nu mi-am dat seama. :)
Dana, am folosit lamaia cum mi-ai spus tu si mi-a placut efectul. Dar cam cat ar trebui sa aplic sa nu risc sa mi se usuce sau exfolieze pielea? Si cat de des, de 2 ori/saptamana ar fi ok?
Ma bucur ca sunt bune picaturile mele cu vitamina C pentru copii, eram putin sceptica. :) Aceeasi intrebare privind frecventa aplicarii…Mai folosesc un gel cu AHA, unul cu acid salicilic, Retin-a rareori, o crema prof. si sincer nici nu mai stiu cum sa le alternez eficient pe toate…
Alexa, lamaia merge fara riscuri o data pe saptamana in masca; indiferent ce combini … arunca acolo si putina zeama de lamaie.
Aplicata o data pe saptamana, raspunde cu brio la toate tipurile de ten, cu exceptia celui sensibil (pana si acolo ar merge in anumite combinatii). Poate fi folosita mai des doar in schemele de tratament ale tenurilor grase, seboreice.
Picaturile cu vit. C foloseste-le seara, inaintea cremei de noapte. Cremele de noapte sunt facute "sa lucreze", iar cele de zi sa protejeze ( bine, fiecare crema cu destinatia ei). De aceea e mai indicat ca vit.c sa o folosesti de regula seara.
!!! A nu fi inteleasa gresit de catre alte cititoare si a nu crea confuzie: Cremele cu vitamina C exista si in varianta de zi si de noapte. Ambele reprezinta o alegere "desteapta" ;) Sfatul meu se refera la un "artificiu" pentru intrebarea Alexei.
Dupa cum am simtit, tenul tau este gras. Dar ai probleme atat de mari cu acneea incat folosesti AHA + Retin A? Foarte delicata asocierea… dar daca este la recomandarea dermatologului… zic "pas" :)
Fa-mi te rog o scurta caracterizare a tipului tau de ten, cu ce ti se pare tie relevant. Tot ce stiu pana acum este ca ai pielea deschisa la culoare + cateva urme, puncte rosii in urma unor cosuri… Daca va fi necesar, te voi mai intreba eu. Abia dupa aceea iti pot raspunde … cum e cel mai bine sa folosesti/combini produsele care le ai.
Draga Dana, am ajuns astazi pe blogul tau si am ramas profund impresionata de multimea informatiilor pe care le oferi, dar mai ales de daruirea si pasiunea care razbat din raspunsurile date. Te felicit din tot sufletul!
Incerc sa-ti expun cit mai pe scurt problemele cu care ma confrunt de ani buni, cu speranta ca, urmindu-ti sfaturile, poate isi gasesc rezolvarea. Am 37 de ani si o acnee cu care ma lupt de ani buni (cam de pe la 14 ani). Uneori, din cauze numai de el stiute, tenul meu a aratat chiar multumitor, insa acneea a revenit, iar acum chiar simt ca ma doboara psihic. Am uitat sa spun ca am un ten mixt, mai gras in zona T.
In decursul anilor am fost si la medici dermatologi, am luat Diane, m-am indopat cu tetraciclina, am urmat varii tratamente, uneori dupa ureche, alteori prescrise de medici. Intr-un final, dupa ce m-am mai informat, am inceput sa utilizez produse dermatocosmetice. Acum folosesc urmatoarele: Crema hidratanta Bioderma pentru ten gras fargilizat, Demachiant Elmiplant pentru ten gras, Lotiune tonica Aslavital (tocmai am terminat lotiunea micelara de la Bioderma, pe care am folosit-o pe post de tonic), seara Crema Hyseac de la Uriage cu AHA, iar local aplic Brevoxyl (tot seara). Totusi, schema mea de ingrijire nu da cele mai bune rezultate, iar acum tenul meu arata chiar destul de rau. Am pielea foarte deschisa la culoare iar vara, unele semne lasate de cosuri s-au pigmentat si au devenit un soi de alunite :( . De parca nu aveam destule pe fata…
Pentru ca nu pot iesi nemachiata din casa, utilizez un fond de ten L'oreal :"> , stiu ca nu e cea mai buna alegere, insa l-am primit cadou si … nu m-am putut opri sa nu-l folosesc.
Cam asta ar fi, pe scurt, povestea mea. Astept cu mare nerabdare sfaturile tale, promit sa le urmez intocmai.
Sper ca nu
Iti multumesc din suflet si de azi ma apuc de tratament imi iau ce imi mai trebuie si start :) ! Deja observ imbunatatiri ale tenului, s-a mai diminuat acneea in zona aceea de care iti ziceam, doar de la folosirea cremei Bioderma. Sunt sigura ca o sa imi fac tenul sa arate mult mai sanatos cu acest tratament propus de tine.>:d < @};- ( virtual desi ai merita un buchet mareee )
Alex, mi-am permis sa public mailul in care iti dadeam detalii asupra acneei, intrucat am realizat ca va ajuta si alte persoane rasfoindu-l.
E bine sa-l cititi ca pe o poveste, dar nu-l adapatati va rog situatiei voastre. Ce e mai jos e valabil doar pentru Alexandra:
"
In primul rand o sa incerc sa-ti "traduc" fiecare detaliu, si sa-ti explic cum se leaga intre ele – pentru a-ti intelege diagnosticul, si in consecinta sa stii ce trebuie sa faci / sa eviti.
Asa cum probabil stii deja, insuficienta luteala se refera la secretia inadecvata de progesteron.
Nivelul scazut de progesteron cauzeaza si fibrochisturi (ce ai deja), disfunctii tiroidiene, retentie de apa, si altele…(am reliefat ce ne priveste dpdv cosmetodermatologic). De 7 ani urmezi un tratament medicamentos ( anticoncepionalele) prin aport de progesteron.
Ei bine, acest progesteron se opune efectului estrogenilor.
Vei spune "bine, bine… ce legatura are asta cu acneea".
Exact acesta este "mecanismul" din spatele acneei tale. Si ca o dovada in plus, acneea nu se manifesta doar pe fata, acolo unde ai zice ca ar fi o eroare in utilizarea produselor … tie iti apare si pe spate si pe piept. De aceea te intrebam la un moment dat de localizarea acneei, ca sa-mi dau seama daca este de ordine interna.
Si sa-ti explic si "mecanismul":
Hormonii, in special testosteronul,progesteronul sunt stimulatori puternici care duc la aparitia acneei.
Daca organismul tau ar secreta in mod normal o cantitate corespunzatoare de estrogen, contrabalansand actiunea testosteronului, acneea ar disparea. Drept dovada ca Diane 35 a dat rezultate bune cand l-ai folosit.
Acneea este cauzata si de patologia ovarelor polichistice, datorita cresterii testosteronului(de aici indicatia Diane 35 in acnee si ovare polichistice,acesta avand in compozitie o substanta ce blocheaza sinteza testosteronului).
Am vazut deseori cazuri la diagnostic, cand persoana prezenta acnee doar pe partea fetei care corespundea ovarului polichistic. Si asta pt ca fata este "oglinda ovarelor"… si nu numai.
Nu numai ca testosteronul stimuleaza secretia glandelor sebacee, dar determina si o crestere a vascozitatii sebumului, in consecinta se formeaza depozite de sebum neevacuat, care ulterior se infecteaza ( de cele mai multe ori cu Stafilococ auriu)
Acumularea de sebum la nivelul foliculilor determina crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea de Propionibacterium acnes. Acesta bacterie creste in mod normal pe piele, insa cand mediul este propice ea se poate dezvolta in exces. Ele se hranesc cu sebum si substantele produse determina o reactie din partea sistemului imun. Aceasta determina inflamarea pielii si cauzeaza roseata pielii asociata cu punctele.
In acneea inflamatorie severa, se dezvolta chiste aproape de suprafata pielii. Aceste chiste se pot desface si pot imprastia infectia.
In acelasi timp, celulele moarte aflate la deschiderea foliculilor nu sunt eliminate corespunzator si ii blocheaza . Acestea doua cumulate determina acumularea de sebum in foliculul pilar, ceea ce cauzeaza formarea de puncte albe si negre.
Hai ca te-am zapacit, dar sper sa fi inteles oarecum sistemul.
Ce ai de facut:
In primul rand vorbeste cu medicul ginecolog. Anumite pilule contraceptive au mult progesteron, dar estrogenul poate ameliora problema. E foarte delicata "balanta" in cazul tau: rezolvi o problema( insuficienta luteala) si strici alta … Vezi poate exista o solutie de compromis…cumva :)
Este lesne de inteles ca trebuie sa ai foarte mare grija sa nu agravezi situatia la nivel extern.
Regulile sunt:
– Fara sapun, fara frecare.
Foloseste apa termala pentru spalat. Cum d-zeu apa termala sa deshidrateze tenul, daca pentru asta este folosita? Nu numai ca hidrateaza, dar contine atat de multe minerale care aduc un plus de nutrienti pielii… Pielea cu probleme cere mereu apa termala.Eu recomand la clientele care nu-si permit sa achizitioneze apa termala + demachiant + tonic, sa-si ia macar apa termala si sa o foloseasca ca un "3 in 1". Daca nu o suporti pana intra in piele, usuci fata doar tamponand cu un servetel.
– Cele mai indicate produse sunt cele care contin acid salicilic, benzoyl peroxide, retinol A (anticomedoame) sau alpha-hidroxi-acizi. Acestea iti vor destupa porii, iti vor curata tenul de impuritati, il vor hidrata si vor preveni eventuale inflamatii ale pielii (cosuri si puncte
negre). Cum iti spuneam, Bioderma Sebium AKN crema ar trebui sa mearga la tine ( privind dpdv al ingredientilor). Exista si riscul ca organismul tau sa actioneze diferit, si sa faci parte din acele rarisime exceptii.
– Exfolierea mecanica iti face rau (ti-am explicatde ce). Mergi numai pe exfoliere enzimatica, o data pe saptamana.
– Aplica masti naturale, enzimele din fructe iti mentin porii aerisiti. AHA sunt extrasi din fructe astfel:
acidul lactic- din lapte acrit, e vb doar de laptele fermentat.
acidul malic – mere + pere
acidul citric- citrice
acidul tartric- struguri
Un alt exfoliator pe care sigur il ai in casa este acidul salicilic- aspirina.
AHA sunt solubili in apa, pe cand BHA sunt solubili in ulei. In cazul tau BHA patrund in porii care contin sebum si distrug celulele construite in interiorul porilor. BHA- bicarbonatul de sodiu.
– Nu folosi demachiant sau tonic pe baza de alcool. Alcoolul usuca tenul, care va secreta ulterior prea mult sebum.
– Cosurile care cresc mari necesita o prescriere cu lotiuni antibiotice puternic aplicate local. Iti recomand MIBAZONUL, pe care eu il folosesc mereu cu succes in cabinet.Il aplici doar pe zonele cu probleme, seara. In functie de stadiul lor cosurile se retrag sau colecteaza mai repede. Vreau sa-ti precizez ca am auzit si cazuri (forte rare, dar sunt) in care Mibazonul nu a avut efectul vizat. Din fericire, la mine a fost mereu OK.
Mibazonul (ciudat) este un medicament de uz veterinar, comercializat numai prin farmaciile veterinare, motiv pentru care nici nu este suficient cunoscut. Contine antibiotice in concentratii ridicate (Tetraciclina, Eritromicina, Neomicina), a caror actiune se potenteaza reciproc, precum si Prednison, care actioneaza ca un antiinflamator puternic, favorizand totodata penetratia antibioticelor in tesuturi. Efectele terapeutice sunt de-a dreptul spectaculoase, trateaza afectiunile de natura microbiana, ca de exemplu: acneea, furunculele, abcesele, fistulele si plagile infectate.
Daca se formeaza chisturi si rani atunci este obligatoriu sa iei antibiotice pe cale orala. Dar nu cred ca vei ajunge pana acolo, incat sa fie strict necesara administarea antibioticelor orale, asa cum ti s-a prescris la dermato. Si tu, ca biolog, stii doar ca antibioticele se administreaza numai in urma efectuarii unei antibiograme bine studiate, ceea ce inseamna practic probe de tesut, sange, etc… cu alte cuvinte in urma unei dovezi certe ca exista o infectie extinsa.
Medicul dermatolog cu care colaborez in cazurile complicate (care tin de dermato), recomanda pentru acnee, destul de des, ISOTREXIN.
In speranta ca ti-am putut fi cat de cat de ajutor, macar cu cateva explicatii, imi doresc sa aud numai de bine. "
Da, am inteles ce mi-ai scris in mail. Asteptam mailul tau ca sa pot incepe noul tratament. Ma bucur asa de mult ca mi-ai explicat ,mai bine ca doctorul ginecolog, de ovarele micropolichistice si de legatura lor cu insuficienta luteala , nici nu iti imaginezi. Desi am cautat mult sa fac si eu legatura intre ele nu gaseam nimic cert despre asta. Este adevarata balanta aceea de hormoni pentru ca mi s-a dat si tratament cu Duphaston este pe baza doar de progesteron si mi s-a accentuat si mai mult acneea. Bioderma Akn am observat ca scoate cosurile din piele foarte usor, aceea exfoliere, in partea cu cosurile mai urate au dat inapoi si daca initial ma ustura acum ma mananca cand ma dau cu crema, probabil ca este normal ( inca nu au disparut cosurile de tot) .
Si acum am cateva intrebari :
1. O sa imi cumpar sebium H20 pentru demachiere , l-am mai folosit si e destul de bun, avene nu are o lotiune micelara pentru ten acneic din cate stiu eu, este buna, nu?
2 Ca tonifiant cum imi ziceai mai sus pot folosi sucul de lamaie , plus o aspirina si bicarbonat in fiecare seara , il pot folosi si dimineata , de fapt pasii 1, 2 si 3?
3 Apa termala o sa o las sa se usuce pe fata ca nu ma deranjeaza.
4 O saptamana pot sa ma dau cu crema Akn si o saptamana cu Mibazon pe zonele afectate? Adica sa nu mi se obisnuiasca pielea cu tratamentul. In special seara inainte de culcare aplic Akn acum.
5 Imi ziceai ceva de vitamina A fiole ( la farmacie am gasit doar solutie uleioasa) asta cand sa o aplic, asa cum spuneai o saptamana , dimineata, seara, dupa akn , inaintea lui?
6 Ma machiez, dar inainte de fond de ten eu folosesc o crema hidratanta de la avene ( am una si de la Clarins) sunt bune, sau trebuie sa folosesc alte creme ?
7 O masca hidratanta cand imi pot pune ( mi-am cumparat si o masca hidratanta de la avene cu ceva timp in urma) ?
Momentan astea sunt intrebarile pe care le am. Nu cred ca am nevoie de un tratament foarte puternic adica si de antibiotice pe cale orala. Asa cum ziceai si tu, pentru ca acum ceva timp combinand diane 35 cu diacnel crema am avut rezultate destul de bune, doar ca probabil din cauza ca nu am facut ce trebuia incontinuare, pasii de ingrijire, am determinat reaparitia acneei cel putin in zona aceea a fetei.
Iti multumesc frumos de mail si de raspunsuri, chiar mi-au mai lamurit din necunoscute si astept cu nerabdare sa imi raspunzi si la acestea. Cu siguranta te tin la curent cu evolutia tenului meu :) .
Indiferent de rezultate oricum pentru mine esti cel mai bun specialist si profesionist, ti-ai rupt din putinul timp sa imi explici si sa imi dai o solutie ,fara a cere nimic in schimb. De asta ziceam ca mai exista oameni cu suflet mare. Eu lucrez intr-un magazin de optica medicala si intotdeauna am incercat sa ajut oamenii si sa le ofer solutia cea mai buna si pentru toate buzunarele, poate nu sunt o buna vanzatoare , dar consiliez bine :) . Te pup si iti multumesc inca odata pentru tot!
Si eu iti multumesc pentru cuvintele frumoase, si chiar imi doresc sa vad si rezultate, mai ales ca am incercat (complet atipic abordarilor in tratamentele cosmetice) sa ne coordonam atat in diagnostic, cat si in rezolvarea problemei. :) In ciuda catorva sute de kilometri … daca vrei, poti ;)
Asadar, sa continuam:
* Rezultatele le vei vedea abia peste o luna, dupa un ciclu complet de regenerare celulara (in mod natural si fara interventii, pielea se "schimba" cam la 30 zile).
* Intreaba doctorul si vezi in ce masura te-ar afecta daca ai trece pe contraceptive cu un procent mai mare de estrogeni.
* Faptul ca in acest moment te mananca pielea este normal, sunt reactii firesti ale regenerarii.
* Uite aici o comparatie intre crema antiacneica Bioderma/ Avene:
Bioderma Sebium AKN:
Gluconat de Zinc 3 %
AHA esteri 12 %
Acid salicilic 2 %
18b Acid gliciretinic
Gingko biloba
Glycerina 3 %
Xilitol 3 %
Emulsie O/W
Avene Clean- AC hidratanta:
Apa termala Avene 61%
Gluconat de zinc
Alpha bisabolol (extractul de musetel)
Trigliceride, ulei de jojoba, unt de Shea (pentru hranire si hidratare)
Observi ca Avene lucreaza mai mult pe hidratare/hranire, iar Bioderma mai mult pe ingredienti antiacneici.
* Demachiere cu …
ori Bioderma Sebium H2O lotiune (e pe baza de zinc si cupru),
ori Avene Cleanance lotiune purifianta e pe baza de zinc si acid salicilic.
Poti lua Bioderma, intrucat acidul salicilic( pe care il are Avene in lotiune) tu il ai in crema de zi Bioderma Sebium AKN.
Aici de retinut un lucru: Este bine sa mergi pe aceeasi marca, daca tot trebuie sa dai banii pe ceva. Produsele dintr-o linie de tratament sunt facute sa se completeze reciproc (demachiant+solutie+crema+masca). Este de inteles sa folosesti produse de la marci diferite, atata timp cat le ai in casa sau ti se pare ca o firma nu are un produs pentru nevoile tale. Dar cand iti cumperi o intreaga linie ( in cazul tau antiacneica) e indicat sa urmaresti o singura marca.
Drept dovada vezi ca Bioderma foloseste acid salicilic in crema, dar nu-l adauga si in produsele de curatare, pentru a nu deveni agresiv.
* Tonifiantul cu lamaie nu-l folosesti zilnic, iti explic la sfarsit cand si cum.
* Apa termala o pulverizezi inaintea cremei de zi ( Sebium AKN) si le masezi usor impreuna; astepti pana intra singure in piele. E bine ca aceasta etapa sa o faci cu cel putin jumatate de ora inaintea machiajului, numai bine cat iti bei cafeaua.. si te imbraci :)
* Mibazonul il aplici DOAR pe cosuri, din momentul aparitiei. Este antibiotic puternic si nu trebuie exagerat cu el. Deocamdata foloseste-l, o sa-mi amintesc eu sa-ti spun stop :) … depinde de la caz la caz.
* vit.A capsule – gelatinoase, rosii. Solutia (din sticluta) nu are eficacitate in uz cosmetic. Tu nu ai voie acum vitA. Intr-adevar regenereaza, dar merge pe tenurile uscate, in plus nu se foloseste concomitent cu AHA. Retinol A este altceva, este un produs antiacneic. Dar nu e indicat in cazul tau, pt ca observ ca reactionezi rapid prin descuamare ( Bioderma). Intrucat activii din el pot provoca iritatii pe pielea cu eczeme si pustule deschise, si mai ales ca tu deja ai aplicat un tratament care ti-a sensibilizat oarecum pielea, retinolul ar declansa o iritatie severa.
* Crema hidratanta de la Avene o aplici exact inaintea machiajului. Asa cum precizam, tu in momentul machiajului ai deja aplicate lotiunea + crema antiacneica. In acea jumatate de ora (cel putin) produsele antiacneice incep sa lucreze, iar tu aduci numai o completare cu hidratarea.
Sa rezumam, ca sa fie si mai clar:
-DIMINEATA: lotiune + crema antiacneica (combinata cu apa termala), peste cel putin jumatate de ora crema hidratanta + machiaj
-SEARA: lotiune + crema antiacneica (combinata cu apa termala) + local Mibazon
O data pe saptamana, preferabil in weekend, aplici un tratament mai complex, in care folosesti un gomaj enzimatic si o masca. Ar fi pacat sa nu profiti macar in weekend de un tratament natural, pe care presupun ca ai timp sa ti-l faci. Eu una pun foarte mare accent pe aceste tratamente. Ai
sa vezi cat de bine se simte dupa o serie de 4 saptamani.
1. demachiere ( lapte + lamaie + aspirina + un varf bicarbonat de sodiu)
2. gomaj enzimatic ( ceva pe baza de AHA)
3. o masca care sa contina "AHA naturali" (ti i-am amintit in mail) fixata cu folie stretch – 1/2 ora – 1 ora
4.laptisor de matca pur (sau fiole liofilizate) combinate cu polen ( mare grija la alergie)
5.crema finala HIDRATANTA Avene.
Pentru orice nelamurire intreaba-ma fara nici o problema. Din dorinta de a ti le spune pe toate, posibil sa nu fi fost foarte explicita (cand lucrezi cu ele si le cunosti, nu realizezi cat de greoaie par pentru altii).
Cu mare placere ca te pot ajuta, iti doresc rezultate frumoase. >:d <
Asa este, si eu m-am speriat, crezand ca o sa dau ''din lac in put'', adica sa imi usuc tenul. Eu am terminat facultatea de Biologie si cateva notiuni de anatomia omului ar fi trebuit sa stiu si eu , dar dermatologia este o ramura complexa, pentru ca eu inteleg ingredientele din tratamente , bineinteles nu pe toate, insa nu stiu cand si cum se aplica si la ce sa ma astept. Totul vine de la faptul ca ne diagnosticam singure, asa cum prea bine spuneai si tu intr-un topic, apoi combinam cu o cosmetica de forum si pasul 3 mergem in magazin, farmacie in cel mai bun caz, convinse ca am facut o alegere ''studiata''. Acum ''googalitul'' asta are si partea lui buna si cel putin pe mine m-a adus la tine pe blog.Bine ca mai exista specialisti cu suflet mare si bun ca al tau care incearca sa ne ajute cu adevarat. Te pup si abia astept mailul.
Alexandra,
Exfolierea pielii in urma tratamentelor de curatare+regenare este indiciul care-ti confirma succesul.
Sa-ti povestesc ceva, si vei intelege ce am spus mai sus:
Imi amintesc de vremea cand invatam cosmetica si o tot "killer'eam" pe prietena mea care era extrem de fericita ca diversifica astfel tratamentele cosmetice.
Dupa cateva curatari, incepuse sa i se exfolieze pielea, moment in care eu, sincer, intrasem in panica.
Dilema mea atunci era ca, desi respectasem "reteta" sub atenta
supraveghere a profesoarei, gresisem undeva si nu realizam de ce. Am avut o mare surpriza cand am fost laudata de comisia de examinare, pentru aceasta "eroare"… :) Fara sa stiu, acest lucru a fost dovada faptului ca tratamentele bazice de curatare au fost efectuate cu succes.
Exfolierea ulterioara usoara a tenului denota practic raspunsul pozitiv.
Si acum, mi se intampla des sa fiu intrebata de ce se exfoliaza fata in urma curatarii. Zambesc satisfacuta, si le explic ca este normala reactia de regenerare. Simt ca se uita oarecum ciudat, insa stiu ca-si vor da seama ulterior ca textura pielii va capata o alta "finete", un "new skin".
P.S. Aceasta nu inseamna ca orice exfoliere a fetei este un semn bun, dar…
Mi-am adus aminte de ce nu mi-a placut bioderma… offf, ce inseamna sa nu stii, eu m-am informat de produse si le-am ales intuitiv si orientativ pret :) bine, insa cand au inceput sa isi faca efectul nu mi-a placut. De fapt isi faceau efectul doar ca nu stiam prea multe atunci, acum imi dau seama, ca am oprit tratamentul asta pentru ca incepuse sa mi se exfolieze pielea. Probabil nu aplicam nici bine crema hyseac , pentru ca o aplicam pe toata fata. Banuiesc ca pe cosuri trebuia sa pun crema asta de dinainte de fond de ten si in celelalte zone o alta crema? Sau de fapt crema hyseac de la uriage , nu este si o baza de machiaj? Uite chiar acum am aplicat crema Sebium Akn pe zonele cu cosuri, dupa demachierea corespunzatoare si simt ca ma ustura, stiu ca este normal , dar la diacnel nici nu mai simteam asta. Cred ca te-am stresat cu atatea informatii , insa chiar am nevoie de parerea ta, macar sa fac ce trebuie si sa nu agravez mai rau.
Buna, am revenit cu detalii ca mi s-a stricat tastatura si azi am reparat-o.Ti-am trimis si idul meu de mess. In ceea ce priveste varsta, 25 de ani am asa cum ai dedus si tu din idul meu. Am cosulete si pe spate si piept mai putine si mai nedureroase ca cele de pe fata, bronzandu-ma ele au mai trecut. Pe fata am o localizare urata a acneei pe mandibula jos sunt dureroase si in piele si colecteaza greu ca sa zic asa,le-am mai spart dar lasa direct gaura, in rest in barba, pe obraji, pe frunte cosuri mai normale. Nici nu stiu cu ce sa incep. Cred ca ai dreptate ca e problema hormonala , eu sufar de insuficienta luteala si de 7 ani iau anticonceptionale, plus ca anul trecut am descoperit ca am si ovare micropolichistice.Am observat ca atunci cand fac pauza de medicamente imi ies cosuri( eu le iau pentru ca mi-a venit menstruatia la 14 ani natural si apoi doar cu tratament imi vine, initial am luat progesteron- Duphaston iar de la 18 ani am inceput sa iau anticonceptionale) . Am fost si la dermatolog dar mi s-a parut prea tare tratamentul roaccutane, azitrox , nidoflor pe cosuri si apa termala avene. Azitroxul mi-a provocat o candidoza bucala fiind si un antibiotic puternic si am oprit tot tratamentul,am luat o luna de zile roaccutane anul trecut. Tenul uscat l-am avut ca sa zic asa acum vreo 2-3 ani , cand intr-un magazin de beauty am primit cadou un machiaj gratuit si atunci fata de acolo punandu-mi pe fata creme si bazele de machiaj mi-a zis ca m-a dat cu multe creme si degeaba mi se cojeste fata si fondul de ten nu se aplica bine.Dupa asta am inceput sa folosesc crema hidratanta.Eu seara ma demachiez , apoi dau cu tonicul respectiv si apoi imediat apa termala avene , pe care nu o las sa se usuce ci o sterg, citeam undeva ca deshidrateaza tenul, daca o lasi sa se usuce pe fata.Cred ca mai degraba am un ten mixt, cu porii dilatati, cu puncte negre,zona T mi se ingrasa, am si pete maronii si pistrui…Vara asta cel putin o singura data nu m-am dat cu nimic pe fata la plaja si mi-au iesit foarte multi pistrui. De obicei ma duceam cu crema data pe fata de la avene cu factor 15 si fondul de ten cu factor 15 sau 20…nici nu ma prindea soarele , stiu asta si de anul trecut si nici nu am avut probleme cu pistruii. Invatatura de minte. Iar ti-am scris mult…dar problema nu e asa de simpla.Stiu ca trebuie sa vb cu medicii dar m-am saturat de cei din Constanta care nu stiu ce fac, cu tot respectul pentru anii de studii pe care i-au facut. Sper sa ajung la Parhon pentru problemele hormonale mai ales ca in 2 ani as vrea sa fac si un copil,lucru care este sub semnul intrebarii si al vointei lui Dumnezeu dupa doctorii de aici. Totodata oricum e bine de stiut cum trebuie sa ai grija de ten in mod corect, pentru ca pana le tratez pe cele interne sa nu fac si mai mult rau ,nefacand bine la exterior. Oricum iti multumesc pentru raspunsul anterior si inteleg ca esti ocupata.
Alexandra,am analizat cu atentie tot ce mi-au spus.
Am multe lucruri sa-ti explic pentru a te clarifica. In foarte scurt timp o sa-ti trimit un mail in care voi detalia tot ce te intereseaza. Din discutiile pe care le-am purtat aici mi-am concluzionat cateva aspecte care te vor ajuta cu siguranta. Indiscutabil problema este de ordin dermatologic (o sa-ti explic de ce), insa ( asa cum bine spuneai si tu) trebuie sa stii cum sa "pregatesti terenul" pentru rezultate optime. Vorba mea … " nu poti planta orhidee pe un teren arid".
Desigur! E solutie, foloseste-o cu incredere, ca da rezultate. Dar nu o risipi in masca – nu ca nu si-ar face efectul, dar pentru masca ar trebui sa sacrifici toata sticluta de picaturi :)
Pentru masti cu vit C iti recomand lamaia. Eu amestec sucul unei lamai cu branza de vaci ( contine acid lactic- un AHA) din piata, nu din market – o masca excelenta, exact ce ai tu nevoie. Nu uita sa fixezi masca cu folie stretch.
Picaturile foloseste-le inaintea cremei de noapte, in loc de ser. Atat cat sa cuprinda toata fata. E posibil sa ai senzatia ca fata este "lipicioasa", dar avand in vedere ca e noaptea, nu ar trebui sa te deranjeze :) De aceasta ti-am si specificat: inaintea cremei de noapte.
Se stie ca vit c este instabila cand vine in contact cu oxigenul, de aceea este foarte delicata utilizarea ei la nivel topic. Dar sa fim realiste: toate cremele cu vit C vin in contact cu aerul. Am vazut produse cu specificatia: " vitamina C stabila"… sau " vitamina C pura".
Mda! Vesnica problema strict comerciala. Vitamina C este aceeasi :) , nu poate fi mai stabila sau mai instabila, mai pura sau mai colorata.
Eu personal folosesc de mult timp fiole de vit C pe care le aplic ( cand imi amintesc) inaintea cremelor. Daca nu s-ar vedea cat de bine lucreaza, nu as mai recomanda-o. Asadar, la mine a fost mereu stabila :D
Vara asta soarele si-a facut de cap pe fata mea. M-am incapatanat sa nu folosesc protectie maxima, mi-era tare dor de culoarea specific aramie.
Bine, stiam ca voi repara rapid pistruii, bineinteles… cu vit C . Intr-o saptamana eram "noua" ca-n primavara. :)
Dana, mi-a atras atentia in postul tau anterior folosirea vitaminei C. Am vitamina C picaturi pentru copii, as putea sa folosesc de exemplu si intr-o masca? Am cateva foarte mici semne rosiatice (de la foste cosuri, am pielea foarte alba si e vizibil), ar putea functiona? Si ideea de mai multa luminozitate mi-ar placea. :)
Folosesc in paralel creme profesionale si exfoliante cu acizi de fructe dar cred foarte mult si in remediile naturale!
Buna, ce-i drept cam tarziu am gasit acest blog. Mi se pare un blog super interesant si cel mai avizat , avand in vedere ca tu, Dana esti o profesionista. Ce imi place cel mai mult si apreciez foarte tare este ca, desi ai salonul tau, pe acest blog nu incerci sa redirectionezi fetele care il citesc si care iti cer pareri sa vina la salonul tau. Este un lucru de admirat, sincer. Si acum sa vorbesc un pic despre mine, am un ten cu probleme, acnee, pori dilatati , e gras in zona T, si l-am avut si uscat. Eu folosesc pentru a demachia acum un demachiant pe care l-am primit cadou in italia e 2in 1 si tonic si e de la loreal, apoi tot un tonic astringent de la loreal si apa termala de la avene. Nu sunt fana loreal dar am achitizionat tonicul astringent inainte sa imi dea prin cap sa intru intr-o farmacie si sa incep sa folosesc dermatocosmeticele. Rau nu-mi face , nu stiu cat de bine pentru ca am inceput aceasta ''reteta'' de cateva zile. Am folosit si lotiune demachianta de la avene si de la bioderma. Si tratamenele acneice de la avene si bioderma, cel care a mai dat rezultate a fost cel de la avene , insa acum parca cosurile s-au obisnuit cu el. Crema de fata folosesc avene si de ceva vreme Clarins crema hidratanta iar fondul de ten este de la vichy normaderm -care nu este atat de spectaculos, insa am zis ca e vichy totusi si e dermatocosmetic, am auzit de LaRoc fond de ten tot pentru ten cu probleme o sa il incerc si pe ala. Am mai folosit si masca pentru fata de la elmiplant exfolianta cu samburi de caise si miere e ok si o masca hidratanta de la avene cam odata la 2 saptamani. Astept un raspuns din partea ta, cam ce ar trebui sa scot din ce folosesc sau daca as putea inlocui cu ceva mai bun. Deja mi-am notat aloevera , si cred k in loc de tonicul asta voi folosi suc de lamaie ca tonic, crezi ca merge? Aaa si cred ca ar nemaipomenita o categorie cu homemade Scuze ca am scris atat, dar sunt incantata de tine ca profesionista. Mult succes cu salonul.
Buna Alx (andra).
Ma bucura mult ce-mi spui, dar in aceeasi masura mi-e ciuda ca nu am reusit sa postez multe alte lucruri (utile) pe care ar trebui sa le stiti.
Sincer, imi este greu sa impart timpul dedicat salonului – unde tin sa fie totul perfect, blogului, familiei … si altor lucruri personale de care nu prea mai am timp…
In ce priveste directionarea spre salonul meu… doar cei apropiati (care ma cunosc de mult timp) inteleg :
Salonul nu este nici pe departe deschis din motive financiare, este doar rezultatul (citez): "Aici, practic, se afla o mare parte din lumea mea, cu preocuparile, pasiunile dar si cu slabiciunile mele; lucrurile care mi-au placut, si cu care am lucrat dintotdeauna, incercand sa inteleg si sa aplic frumosul in sfera esteticii si a designului , in general. Este domeniul care m-a fascinat, in care am lucrat si in care am gasit satisfactii. Sunt multe lucruri pe care le-am invatat in experienta mea ca designer si estetician si pe care vi le impartasesc si voua, in speranta ca intr-o oarecare masura va vor ajuta …"
Agreez comentariile lungi, pentru ca si eu procedez la fel, pentru a ma face cat mai bine inteleasa. :)
Revenind la problemele tenului tau, am sa incerc (pt prima data on-line, sper sa reusim) :) sa gasim solutia optima pentru situatia ta.
Dupa aprecierile tale, spui ca ai un ten cu tendinte acneice. Ce varsta ai? In situatia aceasta chiar conteaza varsta, intrucat este posibil ca problemele sa apara in urma dereglarilor hormonale. Mi se pare ca ai undeva in jur de 25 ani… :) ( dupa ID)
Problemele iti apar doar pe fata? Pieptul si spatele sunt ok? Astfel reusim sa vedem daca problema este de ordine interna sau este doar rezultatul unei erori in folosirea produselor de intretinere.
Ai spus ca ai avut ten uscat. Acum cat timp? Este posibil sa fi ajuns la un efect invers in urma utilizarii incorecte/indelungate a produselor pt ten uscat.
Apa termala Avene, cum o folosesti? Cand anume?
Masca de la Elmiplant exfolianta este de fapt un gomaj. Gomajul nu este acelasi lucru cu masca. Pentru un tratament complet ai nevoie si de gomaj si de masca, iar gomajul nu substituie masca.
Un tratament complet ti-l poti face cat de cat acasa, o data pe saptamana.
In cazul tau sucul de lamaie ca tonic ar trebui sa fie perfect. Nu te speria ca ustura putin … e normal, dar e ok. Adauga 1 pastila aspirina si un varf bicarbonat de sodiu.
Pentru cel putin o saptamana foloseste dupa acest tonic 1-2 capsule vit.A.
Astept raspunsul tau pentru a te directiona cu celelalte detalii spre un tratament adecvat, in masura in care aceasta va tine de mine (cosmetica).
Imi poti trimite in office@proestetic.ro un yahooID pentru a ma gasi/contacta on-line.
( revin maine cu completari… este deja 3 dimineata… as vrea sa-ti mai scriu, dar cad din picioare :) )
Foarte interesanta reteta, mai ales ca o poti folosi ca baza pentru obtinerea altor creme, adica:
CREMA HIDRATANTA pt TEN GRAS
+ sulf ( din farmacie) + propolis
CREMA pentru TRATAREA PETELOR PIGMENTARE:
Mai adaugi 1-2 fiole Vit.C + 2 pastile aspirina
CREMA VITALIZANTA pentru TEN MATUR
Mai adaugi 1 fiola laptisor de matca( liofilizat sau pur)
Multumesc, Roxi.
Si eu sunt o mare fana a cosmeticelor homemade, pe care le
folosesc in mod regulat si care sunt foarte eficiente. Am in plan de cand am deschis blogul sa fac o categorie separata cu tot ce tine de cosmetica homemade, pentru ca o consider o chestie excelenta. Sper ca in scurt timp sa-mi grupez informatiile si sa vin cu aceasta noua categorie in care sa vorbim despre minunile pe care le poate face natura…
Pana atunci, retetele voastre sunt binevenite.
Informatii foarte interesante despre cosmetica homemade gasiti aici: http://sideris.ro/blog/category/frumusete-bio-org…
Dana, ai punctat foarte bine. Asa cum ti-am spus si pe forum, in cazul meu dermatocosmeticele nu sunt in topul preferintelor. Le aleg cand nu am incotro, decat Garnier, Nivea, samd. Prefer produsele naturale si in special homemade'uri. S-au dovedit mai eficiente in cazul meu si sunt mai multumita de rezultate fata de chimicalele de pe piata. Pacat ca nu am timp destul pentru asta. Dar imi fac mereu loc pentru o ora pe luna sa-mi vizitez cosmeticiana pe care nu am schimbat-o de 5 ani. Imi cunoaste tenul mai bine dacat mi-l cunosc eu si merg mereu garantat pe mana ei.
Va propun sa incercati si voi o crema puternic hidratanta pe care mi-o prepar la farmacie dupa reteta:
uree 3 g
lanolina 100 g
acid lactic 5 g
vitamina A si E
Bun subiect!
Exact asta incercam sa le explic zilele trecute colegelor mele care mananca Avon pe paine: "ce bine miroase crema asta!". Si sunt femei care isi permit, nu se pune problema banilor. Milioanele pe care le arunca pe zeci de creme cu mirosuri exotice ar putea sa le investeasca mai inteligent in tenul lor. Ai dreptate cand spui ca totul tine de educatie. Am sa le propun sa iti faca o vizita, poate daca citesc ce scrieti voi imi vor da si mie dreptate :)