stilsiatitudine1

Ce inseamna sa fii atractiva?

Ce mecanism este in spatele unui stil sau unei atitudini vestimentare?

Societatea de consum exploateaza sezonier stiluri si… stiluri. Toate se traduc intr-un singur cuvant : moda – aceasta efemera care pune continuu amprenta asupra imaginii noastre. Permanenta dorinta de a fi atragatoare este, de multe ori, satisfacuta atunci cand ne supunem  modei, tinand pasul cu tendintele de sezon. Acesta este stilul pe care-l adopta generatia actuala.

Dar oare aceasta sa insemne STIL?

Stil = personalitate.

Este un punct de vedere caracteristic, este un mod de abordare personal, este o modalitate specifica de utilizare a limbajului si mesajului estetic.

Intotdeauna am considerat ca o persoana cu adevarat atragatoare este aceea care a reusit sa-si descopere si formeze propriul stil. Ea nu cauta sa imite, ea nu se supune modei, ea alege. Analizeaza si selecteaza. Dar nu dupa tendinte, ci dupa propriile valori.

Cautam sa etalam frumusetea dupa mintea noastra, iar fiecare minte o valorifica in mod diferit.

A avea stil inseamna a avea gust estetic. Iar celebra formula spune ca „ a avea gust inseamna a nu avea gusturi”

Stilul este marca imaginii de sine. Clasic, natural, romantic, inocent, efervescent, seducator, aventurier, sport. Iata cate stiluri atatea tipuri de personalitati. In acest punct deja psihologia isi spune cuvantul.

Ideal este atunci cand, adoptand un stil, armonizam perfect tinuta cu felul in care o purtam. Stilul preia si oglindeste personalitatea,  prinde viata din insusi felul de „a fi”. Atunci cand nu-ti porti haina intr-un mod natural devii penibil. Acesta este un echilibru care, atata timp cat exista in interiorul fiecaruia, se va vedea si la exterior prin atitudinile si relatiile cu ceilalti.

Psihologia estetica explica: „Atitudinile comportamentale fata de cei din jur tradeaza imaginea noastra fata de propria persoana, nevoia de rol si statut social, precum si caracterul fiecaruia. Cei ce se considera superiori vor manifesta un comportament de conducere excesiv. Prefera sa ii trateze cu superioritate pe cei din jur, sa se afirme fiind mereu inaintea celorlalti, atribuindu-si meritele pentru orice activitate, incercand sa se impuna prin vestimentatie (si ca stil, dar si coloristic), tonul vocii, pos­tura, privire, mimica si gestica. La polul opus se afla personalitatile retrase, care prefera sa adopte o atitudine stearsa, comuna, care nu iese cu nimic in evidenta, dar care pot compensa aceasta inchidere in sine printr-o mult mai bogata traire interioara”.

Este lesne de inteles ca adoptarea unui stil vine din dorinta de a-ti exprima identitatea, de a te valoriza. Presupune in aceeasi masura o  atitudine, un fel de a fi.

Iar atunci cand vom sti sa adoptam prin  atitudine un STIL,  abia atunci vom sti sa punem  in evidenta calitatile pe care le avem.

1 Comment

  1. Alinuta, nu te mai legana pe picioarele bunicului! De ce? Pai si asa-i mort de o ora!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.