Dupa cum v-ati obisnuit deja, ingredientii care fac minuni peste noapte sunt ingredientii brevetati.
In cazul in care credeti in minunile de peste noapte 🙂
De ce acestia si nu restul subtantelor care intra in completarea unui produs? Vitaminele, mineralele… acestea mai sunt
bune la ceva?
Sa va explic cum vad eu lucrurile:
Companiile din domeniul beauty (industria cu cel mai mare profit din lume) duc o permanenta lupta de imagine prin lansarea ingredientilor BREVETATI = acel nou care nu a existat inainte, care nu exista intr-o planta, animal, pamant sau aer.
* Spre exemplu, acidul salicilic care se gaseste in seva plopului si in salcie, cand a fost descoperit nu a putut fi brevetat. Asa cum toate vitaminele si mineralele naturale nu pot fi brevetate.
Marile companii nu vor investi niciodata in produse comune, fara a se axa pe ingredienti brevetati. Motivul este ca si alte companii ar putea sa fabrice acelasi produs, iar concurenta care ar rezulta ar face ca pretul si profitul sa fie foarte mici. Va atentionez sub acest context ca toate substantele brevetate sunt substante chimice artificiale, si nu substante naturale.
Studiati putin toate produsele de top si o sa observati ca am dreptate. Cel putin unul dintre compusi corespunde afirmatiilor mele. Veti spune probabil ca acesta e un lucru logic ca o consecinta a cercetarii, ca tine de protectia produsului, samd. Asa as tinde si eu sa cred, dar realitatea mi-a dovedit in timp altceva.
Pe ce dam de fapt banii?
Desigur, pe un produs bun!
Cine-mi garanteaza eficacitatea produsului? Nicidecum colega de birou… poate numele firmei in procent de 50%…
Ei bine, pe mine ma motiveaza intotdeauna eticheta cu ingredienti (iar daca e sidefata/stralucitoare ca sa dea bine in raft, sunt constienta ca voi plati un procent si pentru asta).
Acum vine partea frumoasa, care de cele mai multe ori ma face sa vorbesc singura: ingredientii patentati la care ma uit (scuzati-mi expresia romaneasca) ca mata-n calendar. Asta nu inseamna ca principiile performante cu nume elaborate sunt toate de ordin SF’istic nejustificat. Ma refer la acelea de care n-a auzit decat firma producatoare, si pt care nu este disponibil/transparent nici un studiu.
Bun! Sa mai adaugam flaconul, eticheta si cutia “de firma” care costa la fel de mult sau chiar mai mult decat ingredientele in sine, si astfel se ajunge la un pret pe care multi dintre noi il considera draga doamne “motivat”.
Completam cu publicitatea agresiva, pentru care se stie ca reprezinta 50% din costurile suportate de o companie pentru promovarea unui anumit produs…
La final intervine “specialistul” care spune pacientului ca TREBUIE sa ia acel produs, pentru ca reprezinta o necesitate stringenta (o sa va vorbesc intr-un alt articol mult mai detaliat desprea aceasta si despre sistemul diagnosticarii ‘comandate’).
Sa fiu si mai relevanta, am sa va exemplific cele afirmate prin doua produse alese complet aleator si in fuga. Nu sunt cele mai reprezentative pentru dezbaterea facuta aici, exemple de gen sunt sute.
AVON – Crema de zi Anew Ultimate antirid cu proprietati intens regeneratoare SPF 25
Prezentare: (* preluata de pe situl companiei)
Ne-ai intrebat de ce unele femei arata mereu mai tinere? Fiecare ten imbatraneste in felul lui, insa tineretea vesnica este inca dorinta multor femei. Specialistii in stintele medicale au demonstrat ca Sirtius – Youth Proteins (proteinele tineretii) prezente in organismele vii pot prelungi durata de viata. Avon se bucura pentru prima oara de aceasta descoperire gratie dezvoltarii unei tehnologii inovatoare unice Pro-Sirtius TX, tehnologie care combate eficient imbatranirea tenului si este incorporata in formula noii creme de zi antirid cu proprietati intens regeneratoare SPF 25UVA/UVB din gama Anew Ultimate. Bucura-te de rezultatele a peste 7 ani de cercetari avansate.50 ml- 90 lei
Daca vreuna dintre voi are idee, va rog lamuriti-ma si pe mine (Google nu a reusit) ce face mai exact acest Sirtius -Young Proteins? Pe ce principii combate eficient imbatranirea tenului? Pe 7 ani de cercetare avansata? Cercetare avansata in campanii publicitare, poate.
Un singur lucru m-a lamurit google, si anume :
Avon Products, Inc. este o companie de vânzări directe, producătoare de cosmetice, parfumuri, bijuterii şi jucării din Statele Unite. Avon este o companie de multi-level marketing şi este prezentă în peste 135 de ţări.
In timp ce cautam aceste informatii despre Avon, am descoperit ceva si mai demn de apaludat :
GEL CREMOS DE CURATARE ULTIMATE AGE REPAIR.
Repet, in caz in care nu ati prins ideea:“gel de curatare antiage” !!!
V-am obosit in nenumarate randuri pentru a o lua de la capat cu aceasta: ” mare atentie la demachianti/ produse de curatare!”
Nu au ce cauta ingredienti antiage in asemenea produse! Demachiantul trebuie sa aiba o molecula intr-atat de mare incat sa nu patrunda in straturile profunde cu impuritati cu tot. Ei DOAR curata intr-un timp extrem de scurt, NU AU VOIE sa aiba imbunatatiri pompoase. Dar specialistii stiu asta ca pe ‘Tatal nostru’.
Haideti acum sa le comparam cu o crema care nu atrage sub nici o forma atentia printre produsele de pe raftul unui magazin naturist:
Crema cu Uree 15%
( Tis Farmaceutic )
Pret: 6.20 RON , 60 mlPrezentare:
Ureea este un factor natural de mentinere a umiditatii pielii. In lipsa ei pielea pierde din umiditate, ceea ce duce la uscarea stratului cornos superior.
Alantoina si uleiul din germeni de grau au actiune cicatrizanta, stimuland procesele de regenerare si epitelizare.
Extractele vegetale (scoarta de stejar, licviritie, galbenele, ulei din germeni de grau) din compozitia produsului au proprietati dezinfectante, cicatrizante si astringente, fiind recomandate in afectiunile dermatologice care presupun discontinuitatea pielii si eventuale procese infectioase.
Produsul creste retentia apei la nivelul stratului cornos, diminuand prin aceasta uscaciunea cutanata si senzatia de disconfort; inmoaie si detaseaza scuamele iritante si inestetice.
Compoziţie: uree, alantoina, extract de scoarta de stejar, extract de licviritie, extract de galbenele, ulei din germeni de grau.
Cum sa ma atraga un asemenea produs atata timp cat el nu straluceste pe vreun raft de farmacie sau in vreun catalog glossy. Plus ca ambalajul oribil din carton de doi lei este pur si simplu respingator.
Ce sa mai spun ca eu una n-am impregnata pe retina vreo reclama la TIS, poate chiar n-as fi auzit in viata mea de ei.
Dar cum sa aud daca este o firma romaneasca bine sufocata de colosii care au bani pentru strategii de imagine? Banii nostri desigur… milionul dintr-un foc pe un produs cu nume.
Da bine… TIS-ul nu se vinde in Sephora (nu are el fata de vedeta, iar acolo conteaza imaginea, mai putin continutul).
Cum sa ma prezint la birou cu TIS… sa-mi scada ratingul in fata colegelor?
Daca s-ar fi vandut prin cataloagele colorate plimbate prin office’uri ar mai stiut lumea de el…
In fine, as continua comentariile pana dimineata, sper ca ati prins ideea.
Si ca tot veni vorba de crema cu uree, aveti in vedere spre comparatie
Eucerin 5% uree (50 ml- 46 lei) ai carei ingredienti sunt pusi sub lupa aici.
Iar ca tema pentru acasa va ofer spre studiu urmatorul produs: 🙂
AVON – Tratament 2 in 1 pentru buze
Gama produs: Anew
2×3 mlMai mult decat volum: tratamentul redefineste forma buzelor si le reda culoarea naturala!
Potrivit pentruBuze subtiri, cu riduri in jur.Cum functioneaza
Tratamentul are dubla actiune asupra buzelor:
Tehnologia Maxi-Full stimuleaza producerea de colagen, conferind volum buzelor, redandu-le totodata culoarea naturala.
Tehnologia Surfa-Smooth ajuta la reducerea ridurilor adanci din jurul buzelor, redefinind conturul acestora.Rezultate
Dupa 8 saptamani de folosire, 83% dintre femei au observat o imbunatatire a aspectului buzelor.
Pe buze:
• Dupa prima aplicare- mai mult volum, buze mai catifelate*
• Dupa folosire indelungata, 83% dintre femei au observat o imbunatatire a culorii naturale a buzelor
In jurul buzelor:
• Dupa prima aplicare, liniile fine sunt estompate*
• Dupa folosire indelungata, reduce ridurile adanci si redefineste conturul buzelor* Rezultat bazat pe un studiu despre perceptia consumatorului
Pret: RON 37.00
Si daca tot am vorbit atat de Avon, nu pot sari peste un lucru care mi-a ramas intiparit, si care pentru mine reprezenta la vremea aceea printre primele socuri din sfera beauty pe care le primeam:
Intr-un mare Centru de infrumusetare din Bucuresti (de elita) se vinde in vestiare Avon pe paine. La prima vedere pare un lucru nesemnificativ… insa cand reprezentantul Avon este chiar cosmeticiana centrului, aceeasi cosmeticiana care ESTE OBLIGATA sa nu lase clienta sa plece din cabinet fara sa achizitioneze si un produs pentru acasa Academie, Guinot sau Babor (marci de clasa, totusi) iti vine sa vorbesti singur, nu? Ironic e putin spus… Si ne mai minunam de ‘educatia cosmetica’? Vorba mea dintotdeauna: Lac sa fie ca broaste-s multe!
Navigand pe netul romanesc uite ca am nimerit pe saitul dumeavoastra.
Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe aceasta pagina si va urez cat mai mult
succes!
Interesant si educativ totodata, articolul. Ma bucur ca se mai gasesc si articole originale pe net :)
felicitari pentru articole! nu des vezi pe cineva din aceasta “bransa” careia sa nu ii fie frica sa spuna ceea ce este atat de evident: suntem manipulate in fiecare zi de reclame mincinoase, pentru a cumpara produse la preturi astronomice. eu imi prepar singura cosmeticele de aproape un an de zile (plus sapunuri) , mi-am facut singura si cosmeticele pentru bebelus, si nu am nici un regret. pana si deodorantul e tot handmade, prefer sanatatea.
astept cu interes un articol despre protectia UVA/UVB. Cum ne putem proteja fara sa dam banii pe “filtrul UVA/UVB brevetat de compania X”, cum incerca sa imi spuna mie farmacista ce incerca sa ma convinga ca nu am nici o sansa sa imi prepar o astfel de lotiune/crema in casa. Oare intr-o baza de crema emolienta, daca adaug eu ulei de catina, ulei de yangu si oxid de zinc 5% oare nu obtin o lotiune cu ceva spf pentru mers la mare?
pantheolul ce rol are?
Clara, panthenolul il folosesc mamicile pt zona iritata si arsa a bebeilor. In acest context vei auzi f des de el. De asemenea il vei intalni in spray'urile folosite pt arsurile solare. Eu il folosesc uneori in salon la tratamentele de curatare, atunci cand pielea sensibila 'o ia razna' :) Pt detalii vezi aici.
un articol de nota 20
multumim ca ne mai luminezi ! conteaza enorm , multumesc tare mult!
Si eu ma crucesc cand vad cate denumiri si tampenii "inovatoare" sunt la produsele avon, cand stiu din experienta ca sunt cam proaste. Plus ca e stupid ca un demachiant sa fie anti age, in primul rand pentru ca nu penetreaza epiderma si in al doilea rand [entru ca multa lume recomanda clatirea cu apa a fetei dupa demachiere, deci cum sa aiba ceva un efect cand oricum il speli?
Buna Alexa, sa stii ca Avon exista chiar daca nu ai mai vazut . El, Avonul ''traieste'' in supermarketurile pe care le stim. Acolo au standuri cu fete care te opresc sa iti arate sau chiar sa iti dea acasa un catalog cu produsele lor, chiar si mostre diverse. In ceea ce priveste ureea si eu am aceeasi reticenta ca si tine , tocmai pentru ca stiu ca se elimina in urina si prin ea. Apropo de asta , mi-a zis o fosta colega de munca , un leac babesc de la mama ei pentru cosuri , o sa sune scarbos stiu , dar se dadea cu urina propie pe cosuri. Am cautat si pe google si ureeaa se poate obtine si artificial si e folosita ca ingrasamant, dar pe un alt site am citit ca acesti 2 compusi ''Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea'' sunt conservanti folositi in creme si sunt toxici cauzand dermatite de contact. Aici sunt un pic in ceata si eu.
Fetelor, ureea folosita ca ingredient cosmetic nu are nici o legatura, de nici un fel, cu alte minuni la care tinde sa fuga mintea :)
Este un compus organic, obtinut in laborator plecand de la sifon si amoniac (nu conteaza detaliile)
In cosmetica, cand spui uree te gandesti automat la piele iritata, f. uscata, care strange. Are o exelenta eficacitate si compatibilitate cu pielea, desi subiectul e destul de controversat. Eu asez crema cu uree undeva langa panthenol, creme cu aloe vera… samd. Este un ingredient pe care il intalniti in produsele care amelioreaza reactiile alergice, senzatiile de arsura (chiar urticarie).
Este un factor hidratant f bun, nu neaparat cel mai cel din linia hidratantilor, insa demn de avut in vedere datorita pretului rezonabil.
Asadar, fara reticente vizavi de nume! :)
Intr-adevar, daca veti cauta "uree" veti fi directionate si spre ingrasaminte chimice. Cautand "crema uree" sau "hidratare uree" veti gasi cu totul altceva.
Mie nu imi vine sa cred ca Avonul mai supravietuieste si acum. Nu am mai vazut cataloagele supraabundente care mi se aruncau subtil sub nas, pline de elogii din partea reprezentantilor, retoric. Din fericire, nici reprezentanti nu mai cunosc deloc. :) Chiar daca ar fi extraordinare produsele, mi se pare o metoda de promovare agresiva, intruziva, deranjanta si in plus total nepractica, pentru ca nu poti sa incerci efectiv produsele, sa citesti lista de ingrediente si substante active. Ce faci, cumperi o iluzie frumos creionata? ma rog, frumos interpretabil, pe mine ma fac sa rad descrierile lor pompoase si banale, goale in acelasi timp.
Dar si produsele naturale au parte de publicitate agresiva, doar ca au gasit o metoda mai avantajoasa si in plus ieftina :) , internetul. Cred ca exista sute de site-uri care blameaza chimicalele, parabenii si baga lumea in sperieti ca vor face cancer si altele. Fumatul cred ca a devenit inofensiv raportat la cremele pe care le folosim cu ardoare. Genul asta de informatii, chiar false, neverificate, incomplete prind imediat la public si fac inconjurul lumii. Ma opresc aici :) , as spune eu multe, saturata de atatea tentative de manipulare, cu intentia pura de a Vinde.
Eu am o reticenta in a folosi produse cu uree, motivul este de intuit, dar sunt curioasa cat de buna este ca ingredient?
Buna seara,
Sincer n-am folosit niciodata produse de la avon decat fard de ochi si un ruj. Inainte sa imi schimb cremele si fondul de ten am cautat totusi pe google si m-am reorientat catre farmacie si dermatocosmetice si uite asa din cautarea celor mai bune produse am ajuns si pe blogul tau.
Pentru produsul acela de buze nu inteleg nici eu mai nimic si face cam prea multe pentru un baton, creion ce-o fi el .Insa la sfarsit este tare ''rezultat bazat pe studiu despre perceptia consumatorului'' asta spune multe :)) ).
Dana, am inceput sa imi aplic bioderma Akn doar seara dupa ce ma demachiez cu sebium H2O si la o ora in crema mea de noapte pun o fiola de laptisor de matca si una de ser, am citit aici ca recomandai cuiva. De asemenea mi-am luat pentru zi crema sebium hydra ca mi se terminase crema. E foarte buna , e chiar hidratanta si nici nu costa mult 38 de lei. Sunt multe creme bune cu adevarat si mai ieftine decat loreal, garnier, nivea, dove si altele ca ele, bine ca nu au gramujul lor , dar macar au ingredientele active si nebefice pentru ten. De asemenea fondul de ten de care vorbeam la un moment dat e super bun, am primit de mai multe ori complimente asupra tenului meu desi am cosulete. Sincer mi-as petrece o zi intreaga in farmacie citind prospectele daca nu ar sari pe mine dragutele farmaciste noroc ca mai e si blogul tau si google. Eu una te iubesc Dana pentru ceea ce faci!
Buna dimineata!!!
Un super articol pe care ar trebui sa-l citesti de multe ori …..pana iti intrat in cap. :) Eu nu ar trebui sa scriu aici pentru ca, foloseam si eu un produs, doua de la Avon si de care, din fericire, m-am debarasat datorita Danei. Nu stiam de crema cu uree de la TIS, am notat-o. O zi buna va doresc!!