pastila_zilei     Culoarea pielii este data de amestecul dintre brunul melaninei, albastrul hemoglobinei, rosul oxi-hemoglobinei si galbenul carotenoizilor, dar si de grosimea epidermei.

   Cresterea sau reducerea cantitativa a melaninei dau acele diferente majore de pigmentare, traduse in HIPO/HIPERpigmentare sau HIPO/HIPERmelanoza.

    HIPOPIGMENTARE – scaderea productiei de melanina sau numarul prea mic de melanocite, manifestat prin:

  • Albinismul ( specific blondelor), pe fond ereditar
  • Micoze cutanate
  • Boli de piele
  • Vitiligo

   HIPERPIGMENTAREA –  productia sporita de melanina sau , un numar mare de melanocite in organism, manifestat prin:

  • Chloasma – forma de pigmentare determinata de estrogen, intalnita la sarcina sau la administrarea indelungata a contraceptivelor.
  • Eriteme cauzate expunerii excesive la radiatii
  • Efelide (pistrui)
  • Nervi pigmentari (alunite)
  • Eruptii medicamentoase
  • Boli de piele

 Dintre acestea voi detalia o situatie des intalnita, si anume :

 PISTRUII

CUM SE FORMEAZA PISTRUII?

   La nivelul dermului exista celule pigmentare numite melanocite. Acestea produc melanina – pigment care are si rolul de a proteja pielea de efectul nociv al radiatiilor ultraviolete. Cantitatea acestui pigment este variabila in functie de mediul extern, de rasa si materialul genetic al individului. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare sunt mai protejate fata de actiunea razelor ultraviolete deoarece melanina se produce in cantitati mai mari. Uneori, distributia melaninei nu este uniforma si determina aparitia de pete pigmentare, pistrui. Culoarea cafenie a pistruilor se accentueaza in prezenta soarelui.
Iarna, aceste pete pigmentare aproape dispar, iar pe perioada lunilor de vara revin in numar mult mai mare. Pistruii apar, de obicei, in copilarie si se intalnesc mai ales la persoanele blonde si roscate. In majoritatea cazurilor, pistruii sunt ereditari, insa radiatiile solare favorizeaza aparitia lor.

   Un alt motiv al aparitiei pistruilor este expunerea necontrolata la soare; ultravioletele strabat epiderma si ajung la nivelul dermului unde, printre altele, ataca celulele de melanina si determina aparitia pistruilor. Pielea persoanelor care au pistrui este mult mai sensibila si necesita o atentie sporita. Printre factorii care stimuleaza melanogeneza figureaza hormonii stimulenti ai melanocitelor, estrogeni, progesteronul, cupru, arseniu si radiatiile ultraviolete.

   Printre factorii (ingredientele) care reduc melanogeneza se numara: tiamina, acidul ascorbic, hidrochinona, mercurul, argintul. Un alt compus care are rol de a inhiba melanogeneza este albatinul. Acesta este prezent in creme care asigura decolorarea petelor si au ca efect cresterea gradului de luminozitate al pielii.

Pielea cu pistrui este fina, subtire, uscata si din aceasta cauza are nevoie de o ingrijire cosmetica constanta. Pentru a evita inmultirea si accentuarea pistruilor este strict necesara folosirea produselor cosmetice cu factor de protectie minim 15, atat vara cat si iarna.

TRATAMENTE

   Ingredientul esential in tratamentele depigmentare este VITAMINA C. De asemenea Vit.B3 reduce semnificativ pigmentatia.

   La fel de renumite sunt tratamentele pe baza de AHA, care, pe langa regenerarea celulara, au actiune asupra secretiei de melanina, asigurand astfel luminozitatea tenului.

 REMEDII  NATURALE

   Ca si extracte vegetale sunt remarcabile: extract de lemn dulce, ceai alb si dud alb.

    Bulbi de ceapa – frictii energetice cu ceapa zdrobita in otet, de 2 ori pe zi.

    Frunze de patrunjel – lotionari cu mixtura de frunze proaspete.

    Papadie – aplicatii cu suc (latex) de la locul de rupere al tulpinii florale.

    Laptele acru – (AHA) – Acidul lactic va avea un efect foarte gentil de exfoliere, fara sa irite sau sa usuce pielea.

    Zeama de lamaie este unul dintre cele mai folosite si mai eficiente remedii impotriva pistruilor. Tamponeaza pielea usor cu sucul provenit dintr-o jumatate de lamaie stoarsa.

   Mastile pe baza de caise, capsuni si castraveti decoloreaza pistruii daca le aplici proaspete.

   Chiar si in cazul pistruilor, alimentatia joaca un rol semnificativ. Consuma alimente bogate in vitamina C, iar pielea va deveni mai putin sensibila la soare. Insa daca nu iti plac citricele, poti compensa acest lucru folosind vitamina C cosmetica in uz topic.

 

11 Comments

  1. Buna!vreau sa va felicit pentru articolul care mie cel putin mi sa parut extrem de interesant..ce parerea aveti insa de produsele din faramcii pentru depigmentarea pielii?va intreb pentru ca mi-a recomandat cineva prodsul asta http://www.sanafarm.ro/gel-zone-sensibile-pentru-depigmentarea-pielii-south-beach-p-2499.html pentru anumite pete care mi-au aparut si nu stiu daca o sa functioneze sau nu si costa foarte mult.v-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta..multumesc:)

  2. buna! Ma numesc cristina am 15 ani , si am probleme cu pistrui! Folosesc o crema de la Farmec cotra pistruiilor…..vreau sa scap mai repede de ei..ce sa fac??

  3. ma numesc Ina am 32 de ani si ma chinui de vreo 5 ani cu pigmentatia.am folosit cremul ,,UNITONE,, dar medicul mea spus ca subtieaza pielea si petele se insira.acuma folosesc de vreo doua saptamini cremul ,,MELANIL,,si nu observ nici un efect.cu ficatul sunt sanatoasa.ma puteti ajuta si pe mine va rog cu un sfat.multumesc.

    1. Author

      Ina,

      Alege dintre:

      Galenic– concentrat depigmentare

      Noviderm Melanex

      Linia de la Bioderma White Objective (ser sau crema)

      Insa ai mare grija ca toate produsele necesita protectie solara ulterioara. Toate contin ingredienti AHA sau BHA.

      Crema depigmentara Galenic are inclusa si protectia (spf 15).

      P.S. Am vazut rezultate cu Unitone, si ar fi normal sa fie asa la compozitia care o are.

      Nu stiu cum un medic a putut spune ca “se insira petele”… nu are cum, decat daca nu esti preventiva cu factorul de protectie… Atunci da, se agraveaza petele. (oricum in Unitone de zi e inclus SPF , iar pt noapte ai serul) Oricum, chiar daca folosesti crème de noapte pt depigmentare, neaparat dimineata ai nevoie de crema cu SPF.

      Inca ceva: nu se subtiaza pielea daca folosesti SI o crema regeneranta.

      Eu folosesc mereu dupa acizi ( chiar ca sunt in masti naturale) Cicabio de la Bioderma, pentru a ma asigura de eventuale neplaceri. (iritatii,sensibilizare, subtiere)

  4. Te mai stresez un pic :d

    Ce fac daca ma confrunt cu semne de la acnee? la mine functioneaza asa…dupa ce imi mai maltratez fatza raman cu niste puncte de culoare maronie sau sangerie in locul in care a fost monstrul. Acele pete imi trec in timp de o saptamana-doua eventual prin descuamare. Uneori insa pe anumite tipuri de lumina inca mai observ ceva ceva…

    Ce pot face? ma ajuta cremele depigmentante? Mentionez ca nu am incercat nici una pana acum.

  5. Ma numesc Ionela, am 14 ani si de cateva zile folosesc crema CLEARSKIN de la AVON si am observat ca nu e nici o diferenta.Am pistrui pe obrasi si nas si foarte putini pe frunte dar aceia se acopera cu bretonul.Am incercat si cu zeama de lamaie dar nu merge si in plus imi irita fata si ma mananca ft tare dupa ce tamponez zonele afectate.As vrea sa incerc si cu efelidal de la favisan oare va mai remedia situatia?

    M-am gandit sa ma duc la doctor.Daca ma duc la doctor oare ma va ajuta sa scap de pistrui.?

    1. Author

      Buna Ionela.

      La varsta ta se contureaza "educatia cosmetica", pe care (e normal) sa nu o ai formata inca. Inainte de toate, citeste te rog

      cosmetica de forum si nu numai. Rasfoind articolele ai sa gasesti informatii pe care sunt convinsa ca nu le stii. Drept dovada ca vorbesti de Avon sau te astepti ca o crema sa aiba

      rezultate peste cateva zile…sau te intrebi daca alegerile tale sunt corecte, atata timp cat nu ti-ai format inca notiunile de baza.

      Daca nu as fi tratat deja aceste subiecte detaliat, cu siguranta ti-as fi raspuns personal, in comment. Ai sa vezi cat am insistat pe aceste lucruri indispensabile de ingrijire, pe care daca nu le stii, nici nu poti intelege de ce functioneaza sau nu un produs…

      Zeama de lamaie (dar nu singura) poate fi aplicata doar pe anumite tenuri fara riscul producerii iritatiilor.

      Nu te apuca singura, fara nici un diagnostic VIZUAL (de cabinet) sa experimentezi ce citesti pe ici-pe colo.

      Daca ai sa studiezi in detaliu acest blog ai sa observi ca toate indicatiile mele au fost date in urma unor discutii indelungate si detaliate care au vizat foarte multe aspecte de tipologie si anamneza, plus ca m-am bazat pe un diagnostic corect efectuat in prealabil intr-un cabinet.

      Retetele amintite in articole sunt orientative, ele se adapteaza functie de fiecare persoana in parte, numai in cazul in care stii bine ca ai voie sa le aplici.

      Daca ai vreo nelamurire vizavi de lucrurile prezentate in posturi, te astept sa ma intrebi fara ezitari.

      Pana una alta DA! mergi la un medic, pt ca la varsta ta tratamentele depigmentare se fac cu recomandare de specialitate. Nu te juca de-a cosmetica si nu te mai entuziasma la cataloagele (de povesti) frumos colorate – sunt bune doar pt brizbrizuri si "gloss'uri Barbie".

  6. nush ce sa zik am si eu pistrui si vreau sa scap de ei m-am gandit ca dak ma bronzez poate mai trec dn ei:>[:X

    1. Author

      Mirela, poate daca ai fi fost putin mai atenta la cele precizate de mine " Un alt motiv al aparitiei pistruilor este expunerea la soare; ultravioletele strabat epiderma si ajung la nivelul dermului unde, printre altele, ataca celulele de melanina si determina aparitia pistruilor. Pielea persoanelor care au pistrui este mult mai sensibila si necesita o atentie sporita" nu ai fi spus asta.

      Bronzul specific expunerii la soare (ultraviolete) nu este altceva decat stimularea melanogenezei… exact ce tu NU ai voie.

      In plus, faptul ca pielea ta prezinta pistrui este indiciul ca rezistenta ta la ultraviolete este slabita.

      Pana si persoanele cu un ten normal ( ca si pigmentatie) sunt surprinse sa remarce aparitia neasteptata a pistruilor pe timpul verii, aparitie accentuata de mult-dorita plaja.

      Pentru tine problema are o singura solutie: factor mare de protectie … si cam atat. In periaoada de toamna sau primavara iti recomand tratamente in cabinet, specifice pigmentatiei ( tratamente care sunt de evitat pe parcursul verii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.