tipuri-de-ten

Ati remarcat ca aveti tenul sensibil si deshidratat iar cosmeticiana v-a diagnosticat cu ten cu exces de lipide?

Cine are dreptate?

Pentru a afla raspunsul urmariti cu atentie clasificarile standard.

In plus tineti cont ca pielea corpului evolueaza, la fel ca noi. Diagnosticarea se face la un interval de maxim 6 luni, ca orice control medical, intrucat in aceasta perioada pot aparea diferente majore.

( in foarte scurt timp voi prezenta individual fiecare dintre urmatoarele tipuri, cu caracteristicile corespunzatoare)

  • Tipul de piele determinat genetic, ca o amprenta care nu se modifica, clasificat in:

Ten uscat – cu deficit de lipide ( alipic)

Ten gras –  cu exces de lipide

Ten mixt – cu exces de lipide pe zona T

Ten normal – asupra caruia nu voi insista intrucat situatiile sunt extrem de rare.

  • Tipul de piele influentat de stilul de viata( varsta, sanatate generala, factori de mediu) clasificat in :

Ten sensibil

Ten deshidratat

Ten matur

  • Tipul de piele determinat de tulburari de ordin vascular sau pigmentar.

Eritroza faciala si Cuperoza

Ten cu imperfectiuni pigmentare

Pielea nu are o singura caracteristica, diagnosticul reprezinta un cumul care aduna tipuri din toate clasificarile de baza prezentate mai sus. Cu alte cuvinte intalnim situatii de genul: Ten gras, deshidratat si cuperotic.

NOTIUNI  ESENTIALE  PENTRU  UN EXAMEN  COSMETIC  CORECT si COMPLET

Va amintesc ca un examen cosmetic relevant nu se poate face integral de catre dumneavoastra, indiferent cate cunostinte aveti in acest sens. Tehnologia de diagnosticare de care dispune un salon estetic profesional depaseste posibilitatile superficiale ale unei examinari cosmetice de acasa. Ideal ar fi ca aceasta etapa sa o lasati pe mana esteticienelor sau dermatologilor care ar trebui sa aiba profesionalismul si experienta necesara diagnosticarii corecte tipului de ten.

Dar pana ajungeti la cabinet, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tineti mereu cont:

  • Varsta( de cele mai multe ori varsta tenului nu corespunde cu varsta reala).
  • Starea generala de sanatate, mai ales tratamentele medicamentoase pe care le urmati.
  • Mediul in care lucrati.
  • Deficientele din alimentatie si eventualele cure de slabire pe care le urmati.
  • Sensibilitatea la diferite produse cosmetice.
  • Modul in care faceti ingrijirea zilnica de baza a tenului dumneavoastra.
  • Constatarea tipului morfologic al fetei (forma) necesara pentru efectuarea anumitor corecturi, ca spre exemplu forma sprancenelor sau alegerea machiajului corespunzator.
  • Examinarea reliefului ridurilor. Puteti prezenta riduri fine superficiale, riduri de expresie, riduri de deshidratare profunda sau riduri datorate pierderii elasticitatii pielii. Atentie: este foarte importanta diferentierea lor; in functie de aceasta stiti in ce directie sa va orientati viitoarele tratamente.
  • Constatarea aspectului pielii; poate fi mata sau lucioasa cu pori invizibili sau dilatati, descuamata sau neteda. Aceasta ofera indicii privind functionarea glandelor sebacee, si implicit diagnosticarii tenului uscat/ gras/mixt.
  • Observarea coloratiei pielii, care poate fi normala sau influentata de grosimea stratului cornos, de unele afectiuni de ordin intern, de starea de oboseala, de irigatia sanguina sau de gradul de pigmentare.
  • Remarcarea imperfectiunilor de natura vasculara, care conduc spre eritroza, cuperoza, etc.
  • Constatarea gradului de senescenta a pielii, urmarind aspectele tipice imbatranirii.

Recomand diagnosticarea dimineata, pe nemancate, cu fata demachiata si spalata de seara, si bineinteles nemachiata.

Clasicele si invechitele clasificari care iau in considerare numai functia glandelor sebacee ( secretii in exces=ten gras; secretie diminuata= ten uscat; secretie moderata= ten normal) sunt insuficiente si nu corespund cu realitatea. Asa cum am mai spus, diagnosticul reprezinta un cumul de informatii de natura morfologica, dar si estetica.

6 Comments

  1. Multumim pentru sfaturi si sinceritatea si rabdarea de care dati dovada!

  2. Buna! Imi place site-ul tau si mai ales, imi place ca nu dai sfaturi de tratamente, ci indrumi la analize ale tenului facute de specialisti. Intrebarea mea este legata de diagnosticare.. Am inteles ce informatii pot afla, insa referitor la produse imi va spune exact cateva nume? Sau imi va spune doar ca ar trebui sa folosesc de exemplu, o crema hidratanta pentru ten acneic si eu voi relua chinuitoarele incercari (si cumparaturi)?

    1. Author

      Multumesc, Dana!

      Referitor la modul in care ti se va face diagnosticarea observ ca ai retinut cele cateva detalii pe care trebuie sa le urmaresti. Faptul ca ele vor fi respectate sau nu, ca vor fi personalizate de cabinet, ca vor fi mai superficiale sau mai elaborate, ca ti se va recomanda un

      anume produs sau posibil o firma care sponsorizeaza cabinetul… e ca si cum m-ai intreba: "daca imi cumpar o masina oare va merge ok?" :) Patru roti au si Daciile si Mercedesurile. Detaliile pe care mi le ceri tin de multe, f multe aspecte.

      Eu iti pot da detalii numai asupra diagnosticului si recomandarilor pe care le fac EU, in cazul in care ai fi pacienta mea.

      Mergi si intreaba la fata locului aceste detalii, corect ar fi sa ti se raspunda cinstit. Eventual intreaba toate acestea chiar pe clientele salonului/clinicii in cauza.

  3. Si eu va urmaresc de mult timp raspunsurile si va admir pentru rabdarea care o aveti. Nu am avut curaj sa intervin pana acum, ma multumesc sa va urmaresc constant.

    Dar va rog, am vazut ca nu prea dati nume de produse cand vi se cere, am inteles de ce. Totusi, se poate sa-mi spuneti ce crema hidratanta ati folosi dumneavoastra pentru ten uscat?

    1. Author

      Comentariul tau chiar mi-a adus zambetul pe buze. :) … din cel putin doua motive.

      1. Iti multumesc mult pentru aprecieri, ma bucur sa va fie util blogul, doar pentru asta l-am facut.

      2. Sunt multe persoane ca si tine care nu intervin si nu inteleg de ce ti-ar trebui curaj?!? Aici sunteti sub anonimat, fetelor! In spatele unui pseudonim puteti intreba tot ce va trece prin cap, fara nici o ezitare. Daca va pot ajuta, bine! Daca nu…poate va ajuta o alta cititoare.

      Si din trafic am remarcat persoane care cauta insistent un anumit lucru, dar nu au curajul sa intrebe " ce le doare". Asta e de fapt blogosfera… locul unde nu-ti trebuie curaj…ci numai timp :)

      3.Un alt motiv pentru care am zambit …

      De ce nu dau nume de produse? Pentru ca am un principiu: fiecare persoana e complet diferita. Aparent identice, tipurile de piele sunt foarte diferite.

      Daca mie imi prieste ceva la tipologia tenului meu, nu inseamna ca la tine va merge acelasi lucru (desi ai diagnostic foarte asemanator).

      Organismul poate reactiona diferit la compusi.Spre exemplu pana si eu am facut o dermatita alergica de toata "frumusetea" la un produs testat dermatologic, cu care am lucrat cu toata increderea pe zeci de paciente, fara nici o problema.

      Ei bine, la mine pielea a reactionat diferit, un anumit ingredient a fost fatal PENTRU MINE, si numai pentru mine.

      Acum intelegi de ce nu pot spune ca o crema este mai buna decat alta? Sunt foarte multi factori care concureaza la eficacitatea unui produs…

      Eu folosesc ACUM ( pentru ca le schimb anual pentru a nu crea "desensibilizare" la ingredientii cu care pielea tinde sa se obisnuiasca) IVAHIDRA+ de la Ivatherm. Pentru mine este extraordinar, cu o toleranta incomparabila cu alte produse incercate. Plusez pulverizand mereu peste crema apa termala Ivatherm( spray), pentru a-i potenta efectul. Asta pentru hidratare. Cu toate acestea am auzit persoane care nu sunt la fel de multumite de Ivatherm.

      Curatare( demachiant + tonic) de la Maria Galland, saptamanal gomaj enzimatic( cu AHA) si in fiecare weekend o masca obligat naturala, depinde de cum ma prezint in acea saptamana si ce are nevoie tenul meu. a! Obligatoriu ser+crema anticearcan Quatre Saisons( l-am descoperit recent) – am predispozitie genetica pentru cearcane pana la urechi. :)

      In rest, ce mai apuc … cand "am chef" de ele: ador ultrasunetele si vacuumul facial, desi mai cochetez cateodata si cu ionizare cu planta proaspata de aloe vera ( apropo, e fenomenala)

      Sincer, am avut cateva "porniri" de riduri acum un an, dar slava domnului au disparut complet; sunt foarte multumita de cum se prezinta fata mea acum. Imi mai apare cate o "zgaiba" pentru ca deseori ma sprijin cu mainile pe fata iar praful imi ataca imediat tenul extrem de sensibil.

      Sincer (e cinstit sa recunosc) ca mi se mai intampla rar, dar omeneste :) sa n-am chef sa ma demachiez in cate o seara, si clar se vede a doua zi.

      Din punctul meu de vedere nu se poate mai bine, la varsta mea.

      In plus nu uita ca regimul de viata conteaza foarte mult si echilibreaza mereu balanta aspectului per' ansamblu.

      Dar te rog, nu lua ca regula ce fac sau folosesc eu. Fiecare trebuie sa-si adopte produsele si regulile dupa necesitati.

      Dar nu uita ca intretinerea e mama frumusetii.

      Iti multumesc inca o data, si-ti doresc (cu curaj :) ) , sa fii frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.