Cate creme ati testat in ultimii ani in speranta ca veti gasi intr-un sfarsit produsul ideal? Cu sau fara recomandare de specialitate, de multe ori furate de ambalaje ochioase sau de publicitatea agresiva care mascheaza un produs ieftin calitativ, cu ochii dupa ingredienti sofisticati care nu prea isi ating rezultatele promise, cu toate ne dorim sa avem intr-un final noroc si inspiratie sa facem alegerea pefecta.
Inevitabil apare intrebarea: Bun, dar dupa ce criterii? In plus pe cine sa credem? Cosmeticiana? Dermatologul? Parerea celor care au folosit produsul? Care dintre ei este in masura sa ne indrume spre o alegere rationala? Cum poti sa decizi care sunt cele mai bune produse pentru tine?
Sunt convinsa ca multe dintre voi nu ati realizat cauzele acestei derute, mai bine zis mecanismul din spatele ei…
Educatia cosmetica este insesizabil manipulata (prin mass-media si presa de specialitate) de colosii a caror principala directie este publicitatea, norma vanzarilor si nu cercetarea. De dragul castigului cu orice pret, pretind ca detin solutii miraculoase in ce prinveste intinerirea tenului. Din pacate nu poti ignora reclamele care te marcheaza involuntar, asa cum nu poti ignora nici preturile promotionale tentante. Luate de val, nu ne mai intrebam cate date stiintifice confirma eficacitatea unui produs. Si pana la urma, cine sa testeze acestea daca bugetele sunt destinate reclamelor si nu studiilor …
E de ajuns sa “etichetezi” un ingredient patentat cu un nume stiintific, sa afisezi o lista de “complecsi speciali” , sa-l arunci pe piata sub aripa unui mare “brand de imagine” si succesul pare a fi garantat. Iar noi consumatoarele ne imbatam cu apa rece asteptand rezultatele promise, si depistam ca minunata crema frumos mirositoare, pe care am dat o groaza de bani ( ca de, “pretul psihologic” vinde bine) nu este decat o banala crema emolienta. Aceasta nu înseamnă desigur că toate cosmeticele funcţionează sub asteptari, dar neexistând studii este imposibil de apreciat. Companiile cosmetice argumentează că studiile sunt costisitoare şi mai mult ele nu vând produsele lor clinicilor medicale, pentru a se emite pretentii de acest gen.
In consecinta, alternativa spre care s-au indreptat tot mai multe consumatoare informate corect sunt dermatocosmeticele – produse care imbina actiunea medicala a substantelor farmaceutice, demonstrata stiintific, cu tratamentul cosmetic . Produsele dermatologice influenteaza mecanismul biologic al pielii, producand schimbari in structura sau functiile pielii, corectand afectiunile specifice. Cosmetica insa actioneaza doar prin etape dedicate de curatare si infrumusetare, axata fiind pe acele programe personalizate si complexe de intretinere. Este lesne de inteles de ce generatia actuala se indreapta spre aceste tendinte in care cosmetica se imbina armonios cu dermatologia, nu numai in clinici de specialitate, ci insusi in produsele utilizate, numinte DERMATOCOSMETICE.
Aceste produse sunt reglementate de catre FDA ( Food and Drog Administration) si inregistrate cu ingredientii care produc actiunea, inclusiv concentratia utilizata. Ele sunt practic adevarate medicamente, doar ca puterea substantelor active este mult mai mica decat a lor.
Este lesne de inteles de ce aceste produse ofera beneficii dincolo de superficialele produse de market sau catalog – acele cosmetice decorative dedicate unui segment de consumatoare la fel de superficiale ca si produsele in sine.
De asemenea este la fel de usor de inteles de ce dermatocosmeticele pot avea rezultate diferite de la o persoana la alta, ca si un medicament pentru durere de cap (spre exemplu) care actioneaza diferit de la pacient la pacient.
De aici pleaca necesitatea unor indicatii de specialitate inainte de utilizarea unui produs dermatocosmetic, indicatii bazate pe un diagnostic elaborat si complex.
Dana, nu ti bate capul cu dna “Pasagera”. Femeia se contrazice mult si singura. I-am citit blogul si nu intelegi nimic din el. Femeia e obsedata. Are un copil de 4 ani pe care l spala pe fata cu solutii cu care ne demachiem noi si l da si cu tot felul de creme. Da-i pace ca n ai sanse. Trist este ca multe ii asculta aberatiile
Si uite asa se face trafic.Eu nu inteleg nimic din blogul Pasagerei,nu gasesc orientarea in ceea descrie, nu as stii ce sa cumpar. Imi creeaza chiar o stare de neliniste, parca iti vine sa arunci toate cosmeticele la gunoi pt ca oricum nimic nu-i bun. :)
Imi cer scz pt absenta in comentarii. Sa ai o primavara frumoasa si multumim ca ne ajuti sa fim frumoase. Am incercat baneocin(nu benosen sau ce am scris eu la acele ore mici) si crema cu mimoza(am primit opachet din ro), mi-a folosit e mai ok situatia. Fotodepilarea inca e un vis frumos sunt f nehotarata, nu stiu incotro sa ma indrept deocamdata si nu vreau sa runc o mica avere inutil. Exfoliantul cu cacao ruleaza fin. Este f bland si eu l-am folosit seara ca un soi de tratament cateva zile consecutiv. Mi-a priit minunat. Inca folosesc bicarbonatul pe care tot la tine l-am descoperit. Am inceput sa folosesc ulei de samburi de truguri dupa recomandarile Mirandei, e minunat daca e aplicat in acntitate f mica, face o piele de bebel si nici nu incarca. Am facut o mica infectie pe obraji pt ca mi-am pierdut husa mobilului si am neglijat curatatrea lui asa ca dau cu isotrexin si sper sa functioneze ca deobicei cand mai patesc nefacute de genul. Sapunul african e next on my list sa vad cum fac rost de el. Am schimbat si fondul de ten, de la Avene am ttrecut la un Shesheido compact: genial, briliant ,mirobolant,extraordinar and out of this world. Nu ma bag la recomandari dar pt fetele care cauta un fdt bun, macar sa-l testeze. Am o nelamurire in legatura cu ureea. Intr-un post ai scris ca e toxic, in altul cae ok deorece hidrateaza si ai dat mai multe detalii, eu oricum am o crema pe baza de uree de la o marca ISDIN si sunt extrem de multumita, it works.Tot de la ei am o lotiune light cu factor de protectie.( iti scrisesem euca mi-e frica tare de soarele arzator de aici. Gerovital nu mi-ammai luat deorece am citit ca procaina e interzisa in ue pana la urma, desi am auzitca e f ok. As vrea sa-mi iau o crema anti age in viitor dar una care sa nu fie grasa. In perfumeriile de aici au testere cam pt toate, as fi vrut sa ma orietez spre Biotherma sau Clarins De la Clarins am o masca revitalizanta si este extraordinara ca alternativa la home made.Din cate am citit anti age nu insemna anti rid si poate fi folosit ca mijloc de preventie si de persoanele tinere. O sa fac rost de testere si voi vedea.Multumesc pt toata rabdarea de care ai dat dovada cu mine si chill, nu pune la suflet tot, cum am zis mai sus traficul e o chestie primordiala pt unii.
Dana, draga mea,
Dermatocosmeticele, produsele hipoalergenice, produsele noncomedogenice sau produsele testate clinic sunt doar termeni de marketing si NU SUNT reglementate de FDA. Oricum noi, pentru ca suntem in Europa si pentru ca majoritatea produselor de pe piata sunt Europene, nu apartinem de FDA ci de European Agency for the Evaluation of Medicinal Products si de European Commsion.
Aici este linkul de pe pagina FDA in care se spune ca dermatocosmeticele nu sunt regularizare de ei, daca dai un search cu celelalte termene le gasesti si pe acelea.
Corect!
Dar prefer sa orientez cititoarele spre produse achizitionate din farmacii, nu de la raftul supermarketului sau din revistele cu lacuri si brizbrizuri. Incerc sa le formez mai mult “o imagine” cand spun dermatocosmetic, nu ma ambalez in detalii care pana la urma conteaza mai putin … decat a folosi Garnier sau Nivea.
Dana,
Tocmai tu, care stii ce inseamna marketingul in industria cosmetica, ar trebui sa nu informezi gresit doar pentru ca astea zici tu sunt detalii care nu conteaza. Cunosc un caz de persoana care a folosit asa zisele produse dermatocosmetice si hipoalergenice cu incredere si s-a ales cu o alergie urata doar pentru ca a crezut in eticheta care dadea impresia ca produsul este potrivit tenului sensibil. Atata timp cat tu recunosti ca nu sunt reglementate aceste termene nu inteleg de ce spui ca ele sunt. Nu te gandesti ca lumea citeste si ca te crede?
Eu nu spun ca acele produse nu sunt bune, spun doar ca aceste termene de eticheta ar trebui ignorate si criteriul de selectie al unui produs sa fie ingredientele si eficacitatea lor.
Chestia cu produsele din farmacii este valabila doar pentru ca traim in asa o tara prost aprovizionata, dar iti pot enumera mai multe produse care sunt pe raftul supermarketului sau online si care sunt excelente.
Cu cat scriu mai mult cu atat imi dau seama ca asta va fi lupta mea cea mai grea: de a dezvata femeia sa creada in promisiunile cosmetice.
🙂 Eiii, nu-i cazul sa o luam chiar asa de dezastruos… pt ca morala conteaza aici. Daca am sta sa buchitzim toate produsele din Media Galaxy (spre exemplu), am ramane socati sa vedem ca-s facute cine stie pe unde naiba… si ca de fapt Sony cu eticheta CE e facut prin India pe undeva, sau Nokia asamblata la …Cluj.
Cam asa si cu dermatocosmeticele care se incadreaza sau nu acreditarii FDA.
Fetele tre’ sa inteleaga ca, in principiu, vorbim de acele produse garantate de specialisti cu ani grei de cercetare in fabrici proprii – in alternativa produselor de Sephora unde colosii cumpara ingredientii si doar ii ambaleaza pur “comercial”.
Dupa cum ai vazut, nu am intrat prea mult in detalii de acreditare, esential mi se pare “calea” pe care incerc sa o dau consumatoarelor de beauty. Si-am trancanit aici, slava domnului, de-am obosit fetele cu “invatati sa intelegeti ingredientii”.
Sunt de acord ca si-n supermarket sunt produse excelente, dar imagineaza-ti ce-ar fi sa spun eu asta: pai le-as baga in ceata totala, saracele. Sa umble cu listuta in poseta si sa verifice standurile? Si-n plus sa m-apuc eu sa testez sute/mii de produse incepand de la sampon-crema-sapun-etc ca sa ce? Sa spun ca au functionat bine pe 5 persoane si pe 2 nu? 🙂 Chiar sa-mi propun asta mi-ar trebui o viata de om. Asa ca, mai bine incerc sa creez “un drum” garantat in procent mult mai mare…
As vrea sa-mi pot permite mult mai mult timp pentru online, incat sa explic fetelor lucruri pe care musai tre’ sa le stie… dar ar insemna sa n-am familie, business, vacante si multe alte probleme personale 🙂
Cosmetica nu are de-a face cu electronica (din cauza costurilor de productie electronicele sunt fabricare tot mai mult in tarile cu economie mai slaba si nu vad ce e rau in asta).
Dermatocosmeticele nu sunt acreditate de nimeni iar motivul pentru care nu sunt acreditate este foarte simplu: acele produse nu sunt garantate in nici un fel de nici un specialist si te asigur ca nu au ani grei de cercetare in laboratoarele lor. Ele sunt etichetate de catre chimistii angajati de compania producatoare care are tot interesul sa isi vanda produsul.
Nu vad nimic rau in a avea o lista de produse cu care sa mergi la cumparaturi, chiar mi se pare indicat sa stii spre ce produse sa te indrepti, in felul acesta minimizezi numarul de produse pe care ajungi apoi sa nu le folosesti pentru ca nu sunt eficiente sau pt ca fac rau pielii.
Este tot mai usor sa fii informat in ziua de azi, este extraordinar de simplu sa faci o poza cu telefonul ingredientelor unor produs, sa vii acasa si sa verifici si apoi sa hotarasti daca incerci produsul sau nu.
Atata timp cat nu ai un laborator, nu prea ai cum sa testezi mii de produse :( , si ai dreptate, pielea e unica si reactioneaza diferit, dar este ceva ce putem face pentru cititoare si anume sa explicam la ce sa se astepte din partea produsului strict din punct de vedere al compozitiei. Review-urile mele pe asta se bazeaza.
Poate ca eu, care sunt la inceput in ale blogului, gresesc, dar iti promit ca nu o sa ma dau batuta inainte sa fi incercat sa explic lucruri care trebuie stiute (chiar daca am familie, copil, si tot pachetul aferent).
Vad ca esti pusa serios pe capul meu si vrei sa-mi gasesti cu orice pret un nod in papura. Nu-nteleg care-i ideea pana la urma? Nu stiu cu ce-ti stau EU in cale in promovarea ta, a principiilor tale, a timpului tau samd.
Inteleg ca vrei sa-ti faci lansarea la inceput de drum, dar hai sa cautam aberatiile acolo unde ele exista cu adevarat, iar blogosfera e plina de asa ceva.
De regula dau ignor la asemenea impunsaturi, pentru ca sunt stapana pe cunostintele si meseria mea, si mi se pare inutil sa stau sa dovedesc cuiva ca stiu bine ce spun, in baza unui NUME REAL (nu pseudonim), a unei companii pe care o reprezint si a unor studii avansate in domeniul in care SI profesez. Si toate astea sub emblema diplomelor obtinute la simpozioane si n cursuri. Iar cine are vreo problema cu identitatea mea ii stau la dispozitie live, nu online. Aici e DOAR timpul meu liber si punct.
Revin cu ultima mea interventie de acest gen, lasand lumea care cauta “altceva” decat pot oferi eu in conditiile exprimate mai sus, sa-si orienteze activitatea prin alte locuri.
Deci:
1) Cosmetica si electronica erau doar metaforic asemanate, pentru cine n-a prins ideea, sorry…n-am timp de pamflet detaliat.
2) La afirmatia: “Dermatocosmeticele nu sunt acreditate de nimeni iar motivul pentru care nu sunt acreditate este foarte simplu: acele produse nu sunt garantate in nici unfel de nici un specialist si te asigur ca nu au ani grei de cercetare in laboratoarele lor. Ele sunt etichetate de catre chimistii angajati de compania producatoare care are tot interesul sa isi vanda produsul”
Daca ai fi participat si tu la vreun simpozion in domeniu ai fi tacut smarc. La fel, timpul si online’ul nu-mi permit decat 2-3 linkuri aleatoare, ca sa-ti schimbi radical parerea:
http://www.eucerin.com/about-eucerin/philosophy/
http://www.laroche-posay.com/our-expertise/our-expertise/b94.aspx
http://www.lysaskin.com/info.jsp?page=3
3) A lansa o lista de cosmetice “supervizate de mine” ar intra la capitolul “gafe”… pentru ca regulile eficientei sunt cu totul altele. Una-i sa fac un Review, dupa propriile interpretari, si alta-i sa pun stampile de “unanim valabil”… si ma refer inclusiv la ingredienti!
Fetele stiu ca acesta-i si motivul pentru care nu ma arunc niciodata la recomandari online:
http://proestetic.ro/estetica-faciala/importanta-investigatiilor-clinice-si-paraclinice-in-tratamentele-dermatocosmetice/
Din alt punct de vedere, esti libera sa faci ce vrei tu la tine pe blog, acel spatiu este o proprietate privata si iti apartine din toate pdv.
Iar faptul ca aici, pe teritoriul meu si in timpul meu liber, doresc sa duc mai departe ceea ce am invatat EU pana acum (cu lipsuri si greseli omenesti inerente), este o dovada a bunului simt si a autoeducatiei. Iar cine vrea sa inteleaga corect acest lucru este binevenit oricand, iar cine nu…este liber sa dea next.
P.S. Ce-oi avea de ascuns, doamna “Pasagera”, de-mi vizitezi blogul sub Hiden Ip? 😀
ma bucur ca v-am descoperit. Nu am reusit sa parcurg toate articolele in aceasta seara, dar o voi face cu siguranta maine.Tot ce am citit pana acum este foarte interesant si instructiv pentru noi…. Eu am inceput sa folosesc de o luna produse dermatocosmetice de la floritene. stiti ceva despre ele? va multumesc…