De la telangiectazie pana la cuperoza este doar un pas. Si de aici drumul pare a avea o singura directie: dermatita rozacee in ultimul grad, manifestat cu noduli si placi – rinofima. Acesta este scenariul de care persoanele vizate ar trebui sa aiba oroare.
Insa:
La un diagnostic superficial majoritatea tinde spre a clasa rapid eritemul facial drept cuperoza in diferite stadii. Am observat ca termenul a devenit atat de comun incat mai toata lumea are cuperoza si se vede deja in situatia extrema a scenariului amintit mai sus.
Dragele mele, recunosc ca telangiectazia conduce inevitabil catre ceea ce se numeste pe drept cuvant cuperoza, dar aceasta nu inseamna ca orice venisoara vizibila la aripile nasului trebuie diagnosticata astfel.
Multe persoane pot prezenta reactii anormale a plexului vascular la nivelul fetei, pe fond ereditar sau nu, dar aceasta nu inseamna ca un eritem persistent trebuie asociat clinic cu tenul cuperotic.
Eritemul telangiectazic poate aparea (spre exemplu) ocazional, in urma folosirii cremelor cu dermatocorticoizi, insa in acest caz e vorba de dermatita cortizonica si nu cuperoza.
Asa cum stresul, oboseala si emotiile puternice pot provoca reactii tranzitorii la nivelul capilarelor usor confundate cu o cuperoza in evolutie.
De asemenea pielea subtire si sensibila este terenul ideal pentru dilatarea excesiva a vaselor sanguine situate in zona superficiala a fetei, astfel incat tindem sa concluzionam mult prea repede ca suferim de etapa I a cuperozei.
Variatiile de temperatura sunt dusmanul no.1 … dilatarea si contractia capilarelor pot declansa intr-adevar o cuperoza dezvoltata pe fond genetic, insa inrosirea fetei pe parcursul temperaturilor extreme nu inseamna neaparat o diagnosticare de acest gen.
De aceea este extrem de importanta diagnosticarea de catre un specialist dermatolog, care ar trebui sa aiba cunostinte intemeiate sa puna parafa pe o astfel de “concluzie”.
Daca intr-adevar se confirma ca telangiectazia aparenta este etapa premergatoare cuperozei, tratamentul necesita atentie sporita, deoarece problema evolueaza destul de rapid si se agraveaza sub influenta anumitor factori – de care trebuie sa stiti sa va feriti.
Dar de multe ori “asa numita cuperoza” este de fapt o mostenire ereditara nefericita manifestata prin capilare dilatate in zona aripilor nasului, un inestetism care poate fi eliminat prin tratamente cu produse dermatocosmetice dedicate.
Este foarte usor sa patinati spre extrema ipohondriei la o simpla intrebare adresata lui “Domn’ Goagal” in ce priveste telangiectazia. Termenul il veti gasi in 99% din cazuri in contextul “cuperozei”, insa certitudinea unui diagnostic realist nu-l puteti obtine decat la dermatolog, in urma unui consult de specialitate.
Nu exista un test specific dedicat cuperozei.
Exista insa “medici buni” si eventual o serie de analize care releva existenta unor paraziti/ciuperci/bacterii , localizate sub piele si care au importanta in evolutia unei cuperoze deja confirmate.
Asa cum exista o stransa legatura intre cuperoza si ulcer. De ce? Pentru ca infectia cu bacteria care provoaca ulcerul (Helicobacter Pylori) a fost depistata la 80% dintre pacientii diagnosticati cu dermatita rozacee (cuperoza).
Acestea sunt motivele pentru care dermatologul va impune deseori analize suplimentare pentru eliminarea eventualelor complicatii generalizate.
Dar insist pe diagnosticul profesional (empiric la aceasta ora) inainte de a va alarma si a va arunca in tratamente elaborate pentru tratarea banuitei cuperoze.
Telangiectaziile “ocazionale” pot fi usor tratate cu dermatocosmetice (din farmacii):
Crema pentru piele sensibila cuperozica – Ivatherm
Ruboril ( am folosit-o personal, la mine a mers foarte bine)
Daca ar fi sa-mi cumpar acum ceva, m-as orienta spre: Roseliane Uriage sau Auriderm XO.
O cuperoza in evolutie poate fi stagnata si controlata cu aceleasi dermatocosmetice, insa niciodata eradicata doar cu creme de uz topic.
Pentru acelea dintre voi care au certitudinea unui diagnostic precis de cuperoza, va ofer cateva linkuri selectate din sutele de articole de specialitate pentru care personal garantez cu informatii la standarde profesionale:
Dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog – Clinica de Dermatologie.
De o sugestie am nevoie fetelor: care ati auzit sau experiementat sedintele de Fotoregenerare faciala? Am inteles ca este fototermoliza selectiva a luminii SPL, asupra pielii, care da un imbold puternic activitatii din interiorul celulelor. Am gasit la un salon o oferta si as dori sa stiu daca merita incercata. Ei spun ca ca trateaza telangiectazia, acneea, porii dilatati samd. Este destul de scumput, dar daca ar face macar pe jumatate de cat se lauda tot ar fi bine.
Ufff………inseamna ca eu fac o mare varza pe tenul meu. Eu am periode lungi cand folosesc crema anticuperozica deorece la mine in familie se vede si nu e asa grav dar poate scap de tot. Oricum am tenul alb pistruiat deci se inroseste rapid plus cateva vinisoare. Nothing to pannic dar am perioade cand folosesc aceste creme, cum am perioade cand folosesc anti age si perioade cand folosesc antiacneice. Problema este ca eu le pn pe toetae cu crema hidratanta si apoi cu crema cu fltru solar. Sincer am renunta la ideea de a ma bronza cel ùtin deocamdata deci folosesc o crema cu spf 50 pt fata, dedesupt o crema hidratanta si si mai dedesupt o crema tratament. Daca tenul e curat folosesc pt cuperoza sau anti aging daca are p faza proasta, anti acneic . Uneori pun antiacneic unde e nevoie si celalta unde nu. Deci hidratantuil normalk nu se poate amesteca cu crema anticuperozica? Ar trebui folosita dOAR SEARA? eu am renuntat la sfatul tau la a folosi constant creme seara si am tenul mai putin incarcat. insa de 3 4 ori pe sapt aplic uleiuri:catina, macese , samburi struguri. Crema impotriva cuperozei poate fi amestecata cu acestea? Precizez ca ma mers la medic acum cativa ani cand mi s.a parut ca se inroseste pielea prea rpd simi-a dat trat de la Avene si nu mi-a zis nimivc de amestecat cu alte creme (diroseal parca se numea) si mi-a zis sa fac tratament 2 3 luni o data sau de 2 ori pe an. Intre timp am incercat Ruboril si am o crema care e pe tusa de la Iwostin. Bun post prea lung again….cu ce pot amesteca crema anticuperozica asta era ideea. Eu nu am nimic grav doar pt a preveni inrautatirea situatiei, de trecut nu mi-a trecut nici cu cremele. Imi trece doar pe perioada tratamentului. Vara sincer nu pot tine nici un tratament deoarece e cald deci dau cuo crema gel , merg la plaja cam zilnic….in afara de protectie…. si seara crema santoasa hidratanta anti anging sau anti cuperozic si muuuult ulei de catina, nu prea ma ce sa fac ziua. Protectie si o crema usoara. Imi cer scuze ca scriu atat……again sper sa ai timp sa citesti.
:) okei, Monica. Am sa incerc zilele astea sa pun cap la cap toate comenturile tale ca sa stiu exact la ce sa-ti raspund cat mai rapid. Sincer, mi-e foarte greu sa ma dedic cu prioritate intrebarilor complexe…pt ca restul fetelor asteapta articole (am cateva pe care vrau sa le lansez sapt asta) …ca sa nu mai zic de comenzi/salon full-day..samd.
Promit sa revin imediat ce ma mai eliberez putin de probleme.
Doamne ce politicoasa esti….imi raspunzi cand poti ,cum poti , daca poti. Imi pot raspunde si alte pers care se pricep , mai citesc si eu. Desi intreb multe nu doresc sa devin stresnta sau pushy. De multe ori am citit un articol si mi-am pus intrebari si am gasit raspunsuri chiar singura. Site-ul in sine este minunat si daca ai timp de completari ok …daca nu ,avem deja aun suport, a starting point. Astept cu nerabdare articolele. :) si iti multumesc pentru atentie. Am invatat deja enorm de la tine. Mult spor.
va multumesc mult pentru raspuns….si pentru timpul pe care ni-l dedicati … citind articolele dvs ne dam seama cat de utila ne sunteti….mii de multumiri si pupici
>:d <
si eu am cateva vinisoare sparte pe aripile nasului si vreo trei langa nas, pe obraz; la schimbarile de temperatura apare roseata…la mine, zic eu, este mostenire genetica, dar ma deranjeaza. Mi-am luat acum crema anticuperoza, producator Tis farmaceutic. O folosesc numai de trei zile. Am sa va scriu ingredientele :
aqua, paraffinum liquidum, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, sodium cetearyl sulfate, cetyl alcohol, vaccinum myrtilus, glycerin, ceteareth 12, stearic acid, calendula officinalis, vitis vinifera, octyl palmitate, arnica montana, lavadula angustifolia, hypericum perforatum, imidazolidinyl urea, trietanolamine, carbomer, hippophae rhamnoides, chamomilla recutita, propolis cera, metylparaben, isopropyl myristate, lecithin, tocopherol, propylparaben. …… astept si parerea dvs.
Cred ca peste 70 % dintre persoane prezinta telangiectazii, acele vinisoare sparte la baza nasului, vizibile sau insesizabile, extinse pe obraji sau nu…cam toata lumea are probleme de gen.
Din experienta iti spun ca mostenirea genetica este factorul care apare la toate personele pe care le-am intalnit. Tu sa nu te complaci cu raspunsul "asta e! n-am incotro". Telangiectaziile evolueaza, unele foarte rapid. Deci fa-ti loc in programul de ingrijire sa intersectezi cumva si o crema anticuperotica, undeva intre cremele de baza pe care le folosesti zilnic (eu una nu le-as pune una peste alta)
TIS-urile sunt in general bine primite, apreciate de multe consumatoare.
Vizavi de crema anticuperotica pt care te-ai muncit atat sa scrii toti ingredientii :) parerea mea, strict detasata de faptul ca TIS-urile sunt bune, este:
– in cap de lista, deci cu procentajul cel mai mare apar:
apa, parafina,glicerina…- acestea-s baza pe care se construieste o crema
– apoi, fara a-mi indica procentual, avem:
calendula officinalis- galbenele
vitis vinifera- vita de vie
arnica montana – arnica
lavadula angustifolia -levantica
hypericum perforatum -sunatoare
chamomilla recutita- musestel
propolis samd
– la final nelipsitii parabeni :) (pt conservare).
Dintre toti acesti ingredienti, singurul care mi-a atras atentia ca fiind strict dedicat, este arnica.
Restul sunt extracte din plante f. bune pt piele in general, insa nu in mod special cuperozei. Aaaa: ca fac bine pe undeva si cuperozei…ok!
Arnica o stiu ca un bun decongestionant pt umflaturi si lovituri, antiseptic + cicatrizant. Foarte bun intern pt circulatie deficitara… cand iti sunt
mainile/picioarele mereu reci. Eu am in casa tinctura, pt genunchii fiicei mele vara. (e super combinata cu propolis)
Si eu am mici vase sparte la baza nasului, insesizabile (nu se vad din avion :) ) dar important ca sunt si vor evolua daca stau asa si nu fac nimic pt asta. Insa pt situatia mea nu-i cazul sa folosesc zilnic o crema dedicata. Cam o data pe saptamana…cand imi amintesc, dau cu o picatura de
crema pt hemoroizi…da, da! nu te uimi :) Crema mi-am luat-o special pt cearcane :)) Am incercat toate minunile posibile anticearcan, scumpe, profesionale samd.
Crema pt hemoroizi actioneaza asupra sistemului venos, e dedicata inflamarii vaselor sangvine..bla si reprezinta cel mai bun MEDICAMENT (deci nu crema de intretinere, ci medicament… e cu totul altceva) pt ce ti-am spus mai sus.
Va rog sa nu o luati ca o recomandare, mai ales ca este f periculoasa in zona ochilor. Eu stiu cand si cum sa o folosesc, cat sa o tin, fct de reactiile care le am.Plus ca cearcanele mele au o natura mai ciudata.
O crema pe care as da banii ar fi asta